eur:
394.73
usd:
370.57
bux:
65346.42
2024. április 19. péntek Emma
Egy kémény füstje a szmogos Budapesten 2017. január 24-én. A fővárosban 2017. január 22-én elrendelték a szmogriadó riasztási fokozatát, 23-án kis mértékben javult a levegő minősége, de a riasztási fokozatot fenntartják. A magas szállópor-koncentráció miatt elrendelt közlekedési korlátozás is érvényben van. Reggel 6-tól 22 óráig Budapest közigazgatási területén tilos azzal a gépjárművel közlekedni, amelynek forgalmi engedélyében a környezetvédelmi osztályt jelölő kód: 0, 1, 2, 3 vagy 4, valamint amelynek a forgalmi engedélyében nincs környezetvédelmi osztályt jelölő kód.
Nyitókép: MTI Fotó: Mohai Balázs

Veszélyes levegőminőségre figyelmeztetnek

A Sajó völgyében, de máshol többfelé is egészségtelen a levegő.

Tegnap veszélyes volt a levegő minősége Kazincbarcikán, Putnokon, Sajószentpéteren a Nemzeti Népegészségügyi Központ levegőhigiénés értékelése alapján. További négy település – Ajka, Dorog, Miskolc és Tatabánya – levegőminősége kapott egészségtelen minősítést. Tizenhét település levegőminősége kifogásolt volt a Levegőhigiénés Index kategóriái alapján. A meteorológiai előrejelzés alapján a mai napon többfelé, elsősorban a Tiszántúlon megerősödő szél kedvezően hat a levegőminőség alakulására – írja honlapján a Nemzeti Népegészségügyi Központ.

Az érintett, mérőállomással rendelkező településeken a szálló por magas koncentrációja okoz problémát. Ezek rövid távon légúti irritációt, köhögést, szemirritációt, könnyezést okozhatnak, továbbá a krónikus légzőszervi betegségben szenvedők tüneteit súlyosbíthatják, növelik a légúti fertőzések kialakulásának kockázatát. Az érzékeny lakosságcsoportba tartozók - gyermekek, krónikus légúti, illetve szív- és érrendszeri betegségben szenvedők, idősek, várandós kismamák - lehetőség szerint minél kevesebb időt tartózkodjanak az egészségtelen és veszélyes minősítést kapott településeken a szabadban.

A maszkok hatékonyan kiszűrik a levegőből a kis méretű aeroszol részecskéket, így javasoljuk, hogy az érintettek viseljenek maszkot kültéren. Kedvezőtlen levegőminőség esetén se feledkezzünk meg a belső tereink rendszeres, gyors szellőztetéséről. Forgalmas utak mentén a csúcsidőszakon kívül nyissuk ki az ablakokat.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×