eur:
394.29
usd:
370.44
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma

Lengyel benzinkutakat vehet a Mol - a nap hírei

Az idén is feszes költségvetést működtet a kormány. Cipruson megjelent a delta és az omikron variációk keveréke, a deltakron. Kazahsztánban a tüntetések kezdete óta több mint 5 ezer embert tartóztattak le a hatóságok. A nap legfontosabb hírei január 9-én.

A kormány számításai szerint tavaly 6,4 százalékos volt a gazdaság bővülése, az idén pedig jóval 5 százalék feletti növekedés valósulhat meg, ami lehetővé teszi az elmúlt 10 évben végrehajtott adócsökkentések folytatását - mondta a pénzügyminiszter a Kossuth Rádióban. Varga Mihály példaként említette, hogy az idei évtől a 4 vagy több gyermeket nevelő édesanyákhoz hasonlóan a 25 év alatti fiatalok is adómentességet kapnak. Varga Mihály beszélt arról is, hogy az olaj későbbi világpiaci árától függ a 480 forintos üzemanyagár-korlát február 15-e utáni sorsa.

Egyre népszerűbbek az adóhivatal online megoldásai, a családi adóvisszatérítéses nyilatkozatok több mint 81 százaléka így érkezett – mondta el az adóügyi államtitkár. Tállai András hozzátette: ezen a felületen érhetőek el az adóelőleg-nyilatkozatok is, amelyeken a kedvezmény érvényesítéséhez szükséges legtöbb adat már szerepel, így csak a hiányzó sorokat kell kitölteni.

A Mol megveszi a Lotos lengyel olajvállalat benzinkútjait - értesült a Radio Zet lengyel kereskedelmi csatorna, a döntést várhatóan a jövő héten fogják bejelenteni. A Lotos benzinkútjai egy részének eladása azzal függ össze, hogy a céget a tervek szerint átveszi a PKN Orlen lengyel üzemanyag- és energiaszolgáltató. A benzinkutakat a Mol csoport, az olajfinomítóban való részesedést pedig a világ második legnagyobb olajtermelője, a szaúdi Aramco vásárolja meg

Romániában csaknem négyszer annyi új koronavírusos megfertőződést jegyeztek ezen a héten, mint az előző héten - derült ki a stratégiai kommunikációs törzs adataiból. Ezen a héten több mint 33 ezer új fertőzést diagnosztizáltak. A legtöbb új esetet Bukarestben, Kolozs és Temes megyében jegyezték fel, a legfertőzöttebb kisvárosok között van a Hargita megyei Tusnádfürdő. Romániában karácsony után indult a járvány ötödik hulláma.

Ukrajnában csaknem 600 ezer koronavírus elleni vakcinát kell megsemmisíteni, főként AstraZeneca-oltóanyagot, amelynek lejárt a szavatossági ideje - közölte az egészségügyi minisztérium. Ezen felül a júniusban vásárolt több mint 30 ezer adag Pfizer-vakcina hűtése nem volt megfelelő a szállítás alatt, így ez a tétel sem használható.

Világszerte már 305 millió ember fertőződött meg a koronavírus-járványban. Egy nap alatt több mint 2 millió új esetet regisztráltak. A halálos áldozatok száma eléri csaknem az 5 és fél milliót. A legtöbb országban a fertőzések többségét már a vírus omikron variánsa okozza. Több ország a kötelező védőoltás bevezetését tervezi, ami sok helyen tiltakozási hullámot indított el.

Megérkezett a delta és az omikron variációk keveréke, a deltakron. Cipruson fedezték fel a koronavírus új variánsát – írja a CNBC. Az új törzsből már 25 megbetegedést is jelentettek Cipruson, ahol párhuzamosan fertőz a két vírustörzs. A variáns felfedezője szerint az új mutációról egyelőre nem tudni sokat, így azt sem lehet megmondani, mennyire lesz veszélyes a világra.

Az ENSZ Egészségügyi Világszervezete nem tart attól, hogy a pekingi téli olimpia következményeként megnő a koronavírusos fertőzöttek száma. A WHO vészhelyzeti igazgatója, Michael Ryan hangsúlyozta: bizakodásuk alapját azok a védelmi intézkedések adják, amelyeket a kínai szervezők és a Nemzetközi Olimpiai Bizottság hozott a pandémia tovább gyűrűzésével szemben.

Kazahsztánban a tüntetések kezdete óta több mint 5 ezer embert tartóztattak le a hatóságok. Az egészségügyi minisztérium közleménye szerint legalább 164 ember halt meg az egy hete kezdődött zavargásokban, és több mint 2 ezren megsérültek. Kazahsztánban napok óta heves összecsapások zajlanak tüntetők és a biztonsági erők között. A cseppfolyós földgáz árának emelkedése miatt kezdődött tiltakozások országos kormányellenes tömegmegmozdulássá szélesedtek.

Nem vár áttörést a héten esedékes amerikai-orosz biztonsági tárgyalásoktól az amerikai külügyminiszter, reméli viszont, hogy sikerül valamilyen közös alapra jutni az ukrajnai válság kapcsán. Ezt maga Antony Blinken közölte a CNN-nel. Blinken a kazahsztáni tüntetések kapcsán leszögezte: Washington magyarázatot vár a kazah vezetőktől arra, miért volt szükségük az Oroszország vezette biztonsági erők behívására a zavargások beszüntetésére, és bírálta a kormány által kiadott tűzparancsot.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×