eur:
389.73
usd:
362.8
bux:
68035.83
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
Védőfelszerelést viselő gyógytornászok a fővárosi Szent László Kórház koronavírussal fertőzött betegek fogadására kialakított intenzív osztályán 2021. december 13-án.
Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán

Önálló egészségügyi tárcát és csökkenő várólistákat ígér az ellenzék

A szűrővizsgálatokon való részvételre államilag fizetett szabadnapokat biztosítanának.

Egy önálló egészségügyi minisztérium létrehozását, az egészségügyi dolgozók szolgálati jogviszonyának eltörlését és a várólisták csökkentését ígérik az ellenzék pártok.

Komáromi Zoltán, a DK egészségügyi szakértője azt mondta, hogy a koronavírus-járvány világosan megmutatta, mit tett a kormány az egészségüggyel az elmúlt 11 évben. Kedden a járványban 115 beteget "vesztettünk el, év végére sajnos el fogjuk érni a 40 ezret" - fogalmazott a politikus.

Kedden "botrányosan" kevés, 15.500 tesztet végeztek el, ezeknek a húsz százaléka pozitív volt, ami nemzetközileg is nagyon gyenge teljesítmény - jelentette ki.

Lukács László György, a Jobbik országgyűlési képviselője azt állította, hogy a járvány harmadik hullámában Magyarország egy "nem sikeresen védekező ország képét mutatta", az élen állt az egymillió főre vetített halálozások alapján. Ez egyrészt azért történt, mert

a védekezéshez fontos intézményeket nem sikerült felkészíteni a harmadik hullámra, a helyzetet pedig rontotta, hogy az év elején lépett életbe az egészségügyi dolgozók szolgálati jogviszonya

- mondta.

Az egységes ellenzéknek az lesz a dolga, hogy ha 2022 áprilisában bekövetkezik a kormányváltás, akkor visszavonja a szolgálati jogviszonyt - közölte. Hozzátette, eközben megőrzik a béremelést, sőt növelik a béreket, elsősorban a szakdolgozókét.

Lukács László György arra is kitért, hogy létrehoznak egy önálló egészségügyi minisztériumot, aminek az egészségügy teljes szervezetrendszerének irányítása lesz a feladata.

Havasi Gábor, a Momentum egészségügyi szakértője arra hívta fel a figyelmet, hogy a lakosság egyre többet költ a magánegészségügyre, miközben az uniós tagállamok között Magyarország áll a legrosszabbul a daganatos betegségek miatti halálozásban. Célnak nevezte, hogy ha kormányra kerülnek, akkor minden magyarnak biztosítsák az egészséghez való jogát.

Újabb célként fogalmazta meg, hogy a hatékonyság növelésével, jobb szervezettséggel akár már rövidtávon csökkentsék a várólistákat, a megelőzéssel, korai felismeréssel pedig növeljék a daganatos betegek gyógyulási esélyeit.

A tervezett intézkedéseket sorolva azt mondta, hogy a vizsgálatok és a beavatkozások finanszírozását a valós költségekhez kell igazítani, a várólisták ledolgozásáig pedig átmenetileg el kell törölni a teljesítménykorlátozó intézkedéseket.

Az egészségügyi bérekben is meg kell jelenjen a teljesítmény ösztönzése, valamint egy egyszeri jelentős, majd éves, az átlagot meghaladó szakdolgozói béremelésre van szükség - szögezte le. Végül bejelentette, hogy a szűrővizsgálatokon való részvételre államilag fizetett szabadnapokat biztosítanának.

Címlapról ajánljuk
Rendkívüli belpolitikai vihar lett egy atomerőműves cikkből Németországban

Rendkívüli belpolitikai vihar lett egy atomerőműves cikkből Németországban

A havonta megjelenő, elemzésekre, illetve háttérjelentésekre összpontosító népszerű Cicero című magazin azt állította, hogy az atomerőművek egy évvel ezelőtti végleges leállításáról született döntés meghozatala előtt kulcsfontosságú szakértői információkat hallgattak el az atomenergia alkalmazásának legfőbb ellenzője, a zöldpárti gazdasági miniszter előtt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×