eur:
389.15
usd:
363.49
bux:
68159.07
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Az idei közbeszerzési pályázat eredményeként a Volánbuszhoz érkező 503 új autóbusz egyike, egy Volvo 8900 B6SC típusú autóbusz a buszok érkezésével kapcsolatban tartott sajtótájékoztatón, a Népliget autóbusz-pályaudvaron 2021. július 20-án. A július első felében megkötött 32,9 milliárd forintos szerződések alapján 365 Credobus, 88 Mercedes, és 50 Volvo típusú buszt szállítanak a gyártók a Volánbusznak 2022 elejéig. A korszerű, környezetkímélő járművek túlnyomórészt az ország keleti és nyugati megyéiben közlekednek majd.
Nyitókép: MTI/Máthé Zoltán

Fontos változások a MÁV és a Volán járatain

Pár napig még a fővárosban is ünnepi a közlekedési rend. A decemberi dolgozó- és tanulóbérleteket január 5. helyett 7-ig fogadják el a vonatokon és a helyközi buszjáratokon.

Szilveszterkor, újévkor és január 2-án is jóval nagyobb utasforgalom várható, ezért a MÁV és a Volánbusz arra kéri utasait, hogy időben tervezzék meg utazásukat, és indulás előtt tájékozódjanak a menetrendváltozásról. Mint írták, a pénztárak előtti sorban állás elkerülése érdekében a menetjegy elővételben, online és mobilon is kényelmesen megváltható.

A tájékoztatás szerint a kiemelt, frekventált vonalakon a csúcsidőszakokban közlekedő InterCity vonatokhoz – a lehetőségekhez képest – több kocsit kapcsolnak a helyjegy-fogyásától függően. December 31-én, valamint január 2-án és 3-án járatonként 1-4 kocsival többel közlekednek egyes InterCity vonatok, továbbá többlet kocsikkal közlekednek egyes sebesvonatok Budapest és Tapolca között is.

Kiemelik, a gyermekek, családosok, tanulók, diák- és felnőtt csoportok, nyugdíjasok is élhetnek a szokásos kedvezményrendszerrel.

A már nem tanuló 26 éven aluliak a 33 százalékos hétvégi kedvezményt január 2-án éjfélig vehetik igénybe.

A szilveszterezőknek a vasúttársaság a biztonságos hazajutás érdekében az éjszakai, hajnali vonatok igénybevételét javasolja a gépkocsik használata helyett. Budapest elővárosi vonalain az alábbiak szerint indulnak a szilveszteri utolsó, illetve az újévi első vonatok:

  • a Déli pályaudvarról Győrbe 22:25-kor és 3:10-kor, Komáromba 0:25-kor,
  • a Nyugati pályaudvarról Piliscsabára 22:45-kor, Esztergomba 0:25-kor, 2:25-kor és 4:01-kor,
  • a Déli pályaudvarról Székesfehérvárra 23:40-kor, 0:40-kor és 4:05-kor, ez a vonat Székesfehérvárról 5:09-kor továbbindul Nagykanizsára,
  • a Déli pályaudvarról Dunaújvárosba 23:50-kor és 4:50-kor,
  • a Nyugati pályaudvarról Vácra, Szobra 22:53-kor, 1:53-kor, 2:53-kor és 3:53-kor,
  • a Nyugati pályaudvarról Veresegyháza érintésével Vácra 22 órakor és 4-kor,
  • a Keleti pályaudvarról Hatvanba 23:50-kor és 5-kor, Gödöllőre 4:35-kor, Egerbe 5-kor,
  • a Nyugati pályaudvarról Cegléden át Szolnokra 22:43-kor, 1:43-kor, 2:38-kor, és 4:43-kor,
  • a Keleti pályaudvarról – Újszászon át – Szolnokra 23:55 és 4:10-kor, Nagykátára 0:55-kor,
  • a Nyugati pályaudvarról Lajosmizsére 23:33-kor és 5:13-kor,
  • A Keleti pályaudvarról Kunszentmiklós-Tassra 23:20-kor és 4:46-kor.

A Volánbusz közlekedési rendje is változik

Az év végi ünnepnapok idején az autóbuszok a megszokottól eltérően közlekednek, szilveszterkor, valamint az újév napján több járat nem közlekedik, illetve az egyes településeken a helyi járatok is az általános közlekedési rendtől eltérően közlekednek. December 31-én jellemzően a hét utolsó tanítási szünetes munkanapja szerint, 2022. január elsején pedig a munkaszüneti napra érvényes menetrend szerint közlekednek a buszok – olvasható.

A nem, vagy a meghirdetettől eltérően közlekedő helyközi járatok, valamint az általánostól eltérően közlekedő helyi járatok – folyamatosan frissülő – listája itt található.

A december 31-ről január 1-jére virradó éjszakán minden vonalon biztosítják az éjszakai HÉV-közlekedést. Január 1-jén és 2-án – szombaton és vasárnap – a HÉV a munkaszüneti napokon érvényes menetrend szerint, január 3-tól - hétfőtől- a tanítási időszakban érvényes menetrend szerint jár. A részleteket a társaság a honlapján olvasható közleményben ismerteti.

Közösségi közlekedés Budapesten

A Budapesti Közlekedési Központ tájékoztatása szerint december 31-ig, péntekig az iskolaszüneti menetrend van érvényben a fővárosban, emellett az utasforgalom változása és a gyengébb közúti forgalom miatt a metróvonalakon, továbbá számos villamos-, trolibusz- és autóbusz év végi menetrend szerint indul. Az utasforgalom változása miatt nem közlekedik az 1M, a 10-es és a 261E járat. Ebben az időszakban valamennyi HÉV-vonalon módosított, év végi menetrend szerint járnak a vonatok – részletek a már említett oldalon.

December 31-éről január 1-jére virradó, szilveszter éjszaka a várhatóan megnövekedő utasforgalom miatt valamennyi éjszakai autóbuszjárat jelentősen sűrűbben indul, illetve egész éjjel közlekedik az M2-es és az M4-es metró, a 4-es és a 6-os villamos, továbbá minden vonalon egész éjjel közlekedik a HÉV. Ezen felül hosszabb üzemidővel jár az M1-es metró.

Január 1-jén, szombaton a nappali járatok ünnepnapi, illetve munkaszüneti napi renddel közlekednek.

Az M3-as metró január 2-ig minden nap Újpest-központ és a Lehel tér, illetve Kőbánya-Kispest és a Nagyvárad tér között jár, a Lehel tér és a Nagyvárad tér között pótlóbusszal utazhatnak.

Címlapról ajánljuk
Elindultak az ellenőrzések az egészségügyben: mást várnak a háziorvosok, és mást a kamara

Elindultak az ellenőrzések az egészségügyben: mást várnak a háziorvosok, és mást a kamara

A háziorvosok kollegiális vezetője, Békássy Szabolcs azt mondta az InfoRádióban, hogy a Belügyminisztérium által nemrég elrendelt ellenőrzések célja hosszú távon nem a bírságolás, hanem egy átfogó kép kialakítása az egészségügyi ellátórendszer humánerőforrás helyzetéről. A Magyar Orvosi Kamara főtitkára pedig arról beszélt, hogy főként financiális okai lehetnek a nem megfelelő hatékonyságú kórházi munkavégzésnek.

Továbbra is az InfoRádió szólhat a Budapest 88,1 MHz-es frekvencián

Egyedüli pályázóként az InfoRádió Kft. nyerte meg a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa (NMHH) által a Budapest 88,1 MHz-es frekvencia használatára kiírt rádiós pályázatot, így a médiaszolgáltató szeptember 1-je után is folytathatja működését – közölte a hatóság.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Szijjártó Péter: a NATO átlépte a vörös vonalat!

Szijjártó Péter: a NATO átlépte a vörös vonalat!

„A NATO átlépte a vörös vonalat!” – ezzel a címmel tett ki Facebook-oldalára rövid videót Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter. A bejelentkezés elsősorban a NATO által előkészített, 100 milliárd dolláros, Ukrajnának szánt támogatási csomagról szólt, melyet a katonai szövetség a következő 5 évre tervez elosztani.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×