eur:
389.54
usd:
361.86
bux:
68002.24
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
Close up loving young mother holding child, little daughter hands, showing love and support, caring mum comforting, caressing kid, children protection concept, family enjoying moment together
Nyitókép: fizkes/Getty Images

Szja-visszaigénylés: 5 nap maradt

A hajrában figyelmeztetést adott ki a gyors teendőkről a Nemzeti Adó- és Vámhivatal.

Az év végéig, vagyis még 5 napig lehet benyújtani az szja-visszatérítéshez szükséges visszado-nyilatkozatot a Nemzeti Adó- és Vámhivatalhoz (NAV) - figyelmeztetett az adóhatóság hétfőn.

A gyermeket nevelő szülők csak akkor kaphatják meg február 15-ig az idén befizetett adójukat, ha a NAV ismeri a kiutaláshoz szükséges adatokat - hangsúlyozták a közleményben. A hatóság csak a belföldi bankszámlaszám vagy postacím ismeretében tud utalni. Nyilatkozat nélkül a 2021-es adóbevallásban lehet visszaigényelni az összeget, amely ebben az esetben március 1-től érkezhet meg.

A szükséges adatok az Online Nyomtatványkitöltő Alkalmazásban (ONYA) ellenőrizhetők, és ezen keresztül ki is lehet tölteni a nyilatkozatot. Nyomtatható formában az adóhatóság honlapjáról tölthető le a nyilatkozat, a közösségi média NAV-csatornáin pedig videós segítség érhető el.

Nincs viszont teendője annak, aki családi pótlékot kap, mert az adatait a folyósító szervezet ismeri. Az adó-visszatérítést ők ugyanúgy kapják meg, mint a családi pótlékot.

A visszatérítés szabályai szerint a gyermeket nevelő szülők jövőre az idén befizetett személyi jövedelemadójukat, az egyszerűsített közteherviselési hozzájárulás (ekho) kétharmadát, a katás tételes adó negyedét kaphatják vissza, legfeljebb a 2020-as átlagjövedelem adótartalmáig - olvasható a közleményben.

Címlapról ajánljuk
Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×