INFORÁDIÓ
2022. augusztus 12. péntek
Klára

daru

építkezés

fényeslitke

konténer

east-west gate

ewg

Európa-rekorder darut építettek Magyarországon – videó

Európa-rekorder darut építettek Magyarországon – videó

Infostart / MTI

Befejezték a méretüket és az alkalmazott technológiát tekintve is egyedülálló óriásdaruk építését Fényeslitkén, Európa legmodernebb, rövidesen üzembe álló szárazföldi konténerátrakóján, az East-West Gate (EWG) terminálon.

A három hatalmas, 28 méter magas, sínen guruló szerkezetet Európában elsőként 5G segítségével, távolról irányítják majd - írta közleményében az EWG. Mint ismert, Magyarország az EWG-terminállal aktív részese lehet a Kína és Európa közötti Új selyemút kontinentális forgalmának, és új lehetőségek nyílnak meg a Kínába irányuló export számára is.

Az ukrán–magyar határ közelében, Fényeslitkén 2021 januárjában kezdődött el az East-West Gate intermodális terminál építése. A 85 hektáros létesítmény lesz a legnagyobb európai vasúti terminál, 30 milliárd forintból épül, rohamléptekben, ugyanis a normál és a széles vasúti nyomtáv találkozásánál található létesítmény 2022 első negyedévében üzembe is áll. (Nyugat-Európában és Magyarországon 1435 milliméteres nyomtávot használnak, keleten, Záhonytól azonban 1520 milliméteres, széles nyomtávot.)

Az intermodális rakodási technológia vezető gyártója, az osztrák Künz 50 munkatársa két hét alatt, 12 órás műszakokban állította fel Európa legmodernebb termináljának három, sínen guruló óriásdaruját. Az egyik,

41 méter fesztávú szerkezet a legnagyobb szárazföldi átrakó Európában.

A másik két daru 28 méter széles. Mindegyik 28 méter magas, és egyenként 45 tonna terhet tudnak rakodni. Szintén áll már a terminál negyedik, 20 méter magas gumikerekes daruja i - közölte az EWG.

A darukat mostoha időjárási körülmények között építették fel, a munkáról készült rövid time-lapse-videó készült.

Az óriásdarukat 5G-s kapcsolat segítségével távolról, egy irányítóközpontból vezérlik majd, amely biztonságosabb és jobb munkafeltételeket biztosít a személyzetnek. Mindegyikre húsz nagyfelbontású kamerát telepítettek, amelyek képét az 5G segítségével valós időben látják a terminál központjában, és ugyanúgy, késleltetés nélkül tudnak reagálni, így úgy tudják irányítani a darukat, mintha azokon, egy fülkében dolgoznának.

A terminál évente akár 1 millió darab 20 lábas konténert (TEU) is tud majd kezelni, elméleti kapacitását és területét tekintve is a legnagyobb ilyen létesítmény lesz a kontinensen.

Az EWG villámsebességgel épül, mindössze egy év alatt jutott el az indulástól az utolsó munkálatokig. 2020 októberében kezdték el a földmunkát a 140 hektáros (a Margitszigetnél nagyobb) területen, az építési munkák idén januárban indultak. Mostanra az összesen mintegy tíz kilométer hosszú normál és széles nyomtávú vasúti pálya, valamint a közúti közlekedésre és a konténerek tárolására használt 225 ezer négyzetméter betonburkolat építése befejeződött. A terminál központi épületében a belsőépítészeti munkák folynak, készül a raktár, a gépjárműtároló és a konténerjavító műhely is.

Nyitókép: YouTube/East-West Intermodális Logisztikai Zrt.
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018