eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Schengeni reformot, határait őrző Európa létrehozását javasolja Franciaország - a nap hírei

Létrejött a megállapodás a Magyar Honvédség jövő évi béren kívüli juttatásairól. Kompenzációt követelnek a kormánytól az iparűzési adó elvonása miatt a fővárosi cégeknél működő szakszervezetek. Az emberi jogi bíróság ítéleteinek végrehajtására szólította fel tagországait az Európa Tanács.

Megszületett a megállapodás a Magyar Honvédség jövő évi béren kívüli juttatásairól. Az erről szóló dokumentumot Benkő Tibor honvédelmi miniszter, Czövek János, a Honvédszakszervezet elnöke, Varga István, a Honvédségi Dolgozók Szakszervezetének elnöke és Hazuga Károly, a Bajtársi Egyesületek Országos Szövetségének elnöke írta alá. A honvédelmi miniszter felhívta a figyelmet arra is, hogy januárban a katonák és a honvédelmi alkalmazottak fizetése is tovább emelkedik.

Bizonyos feltételek mellett az államnak lehetősége lesz arra, hogy beavatkozzon az építőipari nyers- és alapanyagkitermelés folyamatába, ha az Országgyűlés is elfogadja az erről szóló módosítást. A törvényalkotási bizottság támogatta az energetikai és közlekedési tárgyú törvények ilyen irányú módosítását. Már 5 százalékos árnövekedés után is lehetne piacfelügyeleti intézkedés.

Leállítaná a végrehajtói kar 35 új tagjának kinevezését a Fidesz. A hvg.hu információi szerint a kormánypárti képviselők törvénymódosító javaslatot nyújtanak be az Országgyűlés Törvényalkotási Bizottságának. Úgy tudni: a végrehajtói kar több mint egy hónapja letartóztatásban lévő elnöke, Schadl György pénzért árulhatta a mostanihoz hasonló pályázatokon kiírt praxisokat és az összegből esetenként 2-5 millió forint kenőpénzt juttathatott Völner Pál-nak. Közben három hónappal meghosszabbították Schadl György, a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar elnöke és két társa letartóztatását.

Kompenzációt követelnek a kormánytól az iparűzési adó elvonása miatt a fővárosi cégeknél és intézményeknél működő szakszervezetek azért, hogy végrehajtható legyen a korábban megkötött bérmegállapodás. A Főpolgármesteri Hivatal közleménye szerint a fővárosi önkormányzat továbbra is kitart a bérmegállapodás végrehajtása mellett, ezért a 2022. évi költségvetés tervezetében 15 milliárd forintot különített el erre a célra. Ugyanakkor az iparűzési adó elvonása 20,5 milliárd forintos kiesést jelent. Ennek az összegnek a teljes kompenzációját tartják szükségesnek a béremelés megvalósításához.

Bő 200 ezer forinttal 1,5 millió forintra emelkedhet a főpolgármester havi illetménye, ha az Országgyűlés is elfogadja a törvényalkotási bizottság által megszavazott változtatást. A testület úgy határozott: a kulturális törvényjavaslat módosításával januártól minden településvezető illetménye emelkedni fog. Egy több mint 30 ezres város polgármesterének díjazása 1,1 millió forint lesz, míg egy 500 fő alatti település vezetőjének juttatása 520 ezer forint. Az elfogadott változtatás e két kategória között további ötöt határoz meg.

Az emberi jogi bíróság ítéleteinek végrehajtására szólította fel tagországait az Európa Tanács. A szervezet főtitkára az emberi jogok december 10-i nemzetközi napja alkalmából kijelentette: az Európa Tanácshoz tartozó tagállamoknak teljes mértékben be kell tartaniuk az Emberi Jogok Európai Egyezményének rendelkezéseit, és végre kell hajtaniuk az Emberi Jogok Európai Bíróságának ítéleteit.

A schengeni övezet reformját, a határait ellenőrizni képes Európa létrehozását javasolja az uniós soros elnöki tisztét januártól betöltő Franciaország. Emmanuel Macron államfő a fél éves elnökség főbb feladatai között említette a menedékjoggal való visszaélés elkerülését. Ehhez Franciaország "Schengen politikai irányításának" létrehozását javasolja az illetékes tagállami miniszterek rendszeres egyeztetésével, valamint olyan szolidaritási támogatási rendszer életbe léptetését javasolja, amely a Frontex bevonásával vészhelyzetben automatikusan segítséget nyújt egy tagállamnak a határai védelméhez.

Egy lehetséges fegyveres konfliktus veszélyére hívta fel a figyelmet az Európai Unió keleti határain a Rómában tárgyaló lengyel kormányfő. Mateusz Morawiecki az olasz miniszterelnökkel, Mario Draghi-val tartott találkozó után ismét úgy vélte: a háttérben Oroszország áll. Azt is közölte: Európának képesnek kell lennie arra, hogy megteremtse határai biztonságát. Szólt arról is, hogy az Északi Áramlat-2 nevű gázvezetéket le kell állítani, mivel szerinte a Közép-Kelet-Európa feletti orosz uralom politikai eszközének számít.

Egyelőre nem szerepel a súlyemelés, az ökölvívás és az öttusa a 2028-as Los Angeles-i olimpia előzetes programjában, de bizonyos feltételek teljesülése esetén még bekerülhetnek a műsorba. A Nemzetközi Olimpiai Bizottság végrehajtó testületének háromnapos ülése után Thomas Bach elnök megemlítette azt is, hogy gördeszkában, sportmászásban és hullámlovaglásban biztosan rendeznek majd versenyeket 2028-ban.

Címlapról ajánljuk
Polgár Csaba: a megelőzés, a szűrések és a daganatellenes oltások is nagyon fontosak

Polgár Csaba: a megelőzés, a szűrések és a daganatellenes oltások is nagyon fontosak

A koronavírus-járvány utóhatásaként sokkal kevesebben járnak szűrővizsgálatokra, mint a pandémia előtt, ezért átfogó kampányra lenne szükség, hiszen a népbetegségek megelőzhetők - mondta az InfoRádióban az Országos Onkológiai Intézet főigazgatója. Polgár Csaba professzor kardiológus és gyermekgyógyász kollégáival együtt több vidéki fórumon tart előadást erről.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×