eur:
394.06
usd:
365.71
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Newborn baby boy sleeping in his crib, his mothers hand holding his little hand.
Nyitókép: mmpile/Getty Images

Babakötvényesek, figyelem! Nagy változás lép érvénybe

Novák Katalin bejelentette: januártól duplájára emelkedik a babakötvény szülői befizetéseihez adott állami támogatás.

Januártól duplájára, 6 ezer forintról 12 ezer forintra emelkedik a babakötvény szülői befizetései után járó állami támogatás – ismertette a családokért felelős tárca nélküli miniszter. Az eddigi évi 60 ezer forint helyett január 1-től 120 ezer forint szülői befizetést egészít ki az állam 10% állami támogatással.

Novák Katalin a közösségi oldalára feltett videóban elmondta: a babakötvény az induló állami támogatás után egy olyan szülői támogatási forma, amelyet a szülő fizet be, az állam egészít ki, és a gyerek vehet majd igénybe - 18 éves korától.

A politikus kiemelte: ma már a babakötvény nemcsak a határokon belül, hanem az azon kívül született magyar gyerekek számára is elérhető, hiszen 2018-ban elindult "köldökzsinórprogram".

A tárca nélküli miniszter arra biztatott mindenkit: ha gyermeke születik, nyisson Start-számát, helyezze el rajta a babakötvényt, válassza ezt a megtakarítási formát, amely kamatozik is.

Minden 2005. december 31. után született belföldi gyermek és 2017. június 30. napja után született külföldi gyermek számára az állam 42 500 forint életkezdési támogatást ad, amit egy, az infláció mértékével megegyező kamatozású letéti számlán helyeznek el a Magyar Államkincstárban. Az induló állami segítség egészülhet ki a szülői befizetés után járó további támogatással, amihez Start számlát kell nyitni. A támogatás összege a szülők által befizetett összeg 10 százaléka, de évente legfeljebb hatezer forint volt eddig, januártól ez emelkedik 12 ezer forintra.

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A kormány veszélyhelyzeti intézkedései vannak Brüsszel asztalán

A kormány veszélyhelyzeti intézkedései vannak Brüsszel asztalán

Az Európai Bizottság két ügyben is kötelezettségszegési eljárást indított Magyarország ellen a közbeszerzésre vonatkozó uniós jogszabályok megsértésére hivatkozva még tavaly év végén, amelyek heteken belül új szintre léphetnek. A Portfolio uniós döntéshozóktól úgy értesült, hogy több esetben látnak még kételyeket a magyar közbeszerzési rendszert illetően, így valószínűleg további egyeztetésekre lesz szükség, ezek után májusban felszólítást küldhetnek, hogy ne citálják Magyarországot az Európai Unió Bírósága elé.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×