INFORÁDIÓ
2022. július 1. péntek
Annamária, Tihamér

kisköre

vízerőmű

polgármester

A kiskörei vízerőmű egy motorcsónakból fotózva 2017. február 27-én.

Kiskörei robbanás: turbinakarbantartás közben történt a detonáció

Infostart / InfoRádió - Rezsek Győző

A négy könnyű sérültet hazaengedték a kórházból. Újabb információkat közölt a polgármester.

Mint az Infostart is megírta, robbanás történt hétfő kora délután a kiskörei vízerőműben. A helyszínre öt mentőautó és három mentőhelikopter érkezett; a balesetben négy férfi szenvedett súlyos égési sérüléseket, őket Budapestre, Debrecenbe, illetve Miskolcra szállították kórházba. További három férfi és egy nő szenvedett kisebb sérüléseket, jellemzően zúzódásokat.

Kisköre polgármestere kedden az InfoRádióban elmondta: már hazaengedték a kórházból a robbanás négy könnyű sérültjét. A négy súlyos sérült állapotáról újabb információkat nem lehet tudni – mondta Magyar Csilla. A robbanásban érintett dolgozók kisköreiek vagy környékbeliek, kivéve a karbantartást végző külsős vállalkozó munkatársait.

Karbantartás végeztek ugyanis az egyik turbinán, amikor a robbanás történt. Ez időre a turbinát leállították, a többi pedig áramot termelt - ebben nem volt fennakadás a sajnálatos eset miatt sem.

A szakemberek és a hatóságok folytatják az ügy felderítését - az erőmű csaknem 50 éves fennállása óta nem volt ilyen komoly baleset - közölte a polgármester.

Kisköre, 2015. április 24.
A Kiskörei Vízerőmű karbantartás alatt álló turbinája az erőmű épületében 2015. április 24-én. A létesítmény négy darab, egyenként 7,2 megawatt névleges teljesítményű Bulbe csőturbinája közül a hármas számú turbina terv szerinti, időszakos karbantartását végzik az erőmű szakemberei.
MTI Fotó: Bugány János
A Kiskörei Vízerőmű karbantartás alatt álló turbinája az erőmű épületében 2015. április 24-én. MTI/Bugány János

A polgármester által elmondottakat megerősítette az MVM is. Közleményükben azt írták, a Tiszavíz Vízerőmű Kft. kiskörei telephelyén az egyik turbina tervezett, éves karbantartása során történt a robbanás, ami a többi turbina működését nem befolyásolta.

Kedden reggel Kóbor György, az MVM csoport elnök-vezérigazgatója és Kiss Csaba termelési vezérigazgató-helyettes is a helyszínre érkeztek, hogy tájékozódjanak a balesetről - olvasható az MVM közleményében.

  • A kiskörei vízlépcső részeként megépült, 1974-ben üzembe helyezett kiskörei vízerőmű 28 megawatt (MW) beépített teljesítményével Magyarország legnagyobb vízerőműve.
  • Az erőműben megtermelt villamos energia mennyisége a Magyarországon vízenergiából előállított villamos energia nagyjából fele, ami 40-45 ezer átlagos fogyasztási igényű háztartás éves energia ellátását biztosítja.
  • Az erőművet a Tiszavíz Vízerőmű Kft. működteti, a cég 2021. május 13-tól a MVM Energetika Zrt. tulajdonában álló leányvállalatként működik.

Nyitókép: MTI/Czeglédi Zsolt

Kapcsolódó hang

Kisköre erőmű robbanás polgárester
 
A címlapról ajánljuk

Elhunyt Schlecht Csaba

A Simicska Lajoshoz kötődő korábbi gazdasági cégbirodalom fontos emberét, országos sajtóorgánumok...
×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018