INFORÁDIÓ
2021. szeptember 20. hétfő
Friderika

útdíj

núsz

bírság

Egy autós e-matricát vásárol okostelefonnal Győr közelében, az M85-ös gyorsforgalmi út felhajtójánál 2018. január 2-án. Január elsejétől díjkötelessé vált az M85-ös gyorsforgalmi út csornai elkerülőjének második szakasza. Szintén ettől az évtől érvényes, hogy a véletlenül díjköteles útszakaszra tévedő autósok a fizetős hálózatra lépéstől számítva hatvan percig megvásárolhatják az e-matricákat, az időkorlátot túllépve pótdíjat kell fizetniük.

Így lehet megúszni az útdíjbírságot

Infostart

Már több mint 43 ezren éltek a lehetőséggel, összesen 700 millió forintot spóroltak meg.

A Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. (NÚSZ Zrt.) adatai szerint meghaladja a 700 millió forintot az idén bevezetett pótdíjfizetési könnyítések eredményezte pénzbeli megtakarítás. Az utólagos éves országos e-matrica vásárlási lehetőség és a pótdíjamnesztia legalább 680 millió forintot hagyott az utazóközönség zsebében, de a NÚSZ Zrt. is takarékoskodott a megoldással: csak a pótdíjfizetési felszólítások postázásának költsége 40 millió forint lett volna, amelyet így megspórolt a társaság.

2021. január 1-jétől jogosulatlan úthasználat esetén az érintett jármű üzembentartója egy éves országos e-matrica – a pótdíjfizetési felszólítás kézbesítésétől számított 75 napon belül történő – megvásárlásával „rendezheti” a jogosulatlan úthasználat időpontja és a vignetta megvétele között keletkezett összes pótdíjas esetét. A jogosulatlan úthasználatok halmozódása esetén pedig az üzembentartó – a kérelme benyújtásától számítva – 180 napra visszamenőleg kérheti, hogy kedvezményes pótdíjat fizethessen, aminek összege hat darab alap pótdíj összegének felel meg.

A pótdíjfizetési könnyítések lehetőségével 8 hónap alatt közel 13 ezer autós élt, amivel 680 millió forint összegű pótdíj megfizetése alól mentesült. A két lehetőség közül az utólagos e-matrica vásárlás volt a népszerűbb, mintegy 43 ezer pótdíjas esetet rendeztek ezzel a megoldással.

A pótdíjamnesztia lehetőségével 27 jármű esetében, összesen 434 alkalommal éltek a közlekedők, fele részben cégek, fele részben magánszemélyek. Az érintetteknek a kedvezménynek köszönhetően összesen 14 millió forintnyi pótdíjat nem kellett kifizetniük.

Nyitókép: Krizsán Csaba
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018