INFORÁDIÓ
2021. szeptember 28. kedd
Vencel

magyar nemzeti bank

ökológiai lábnyom

túlfogyasztás

MNB: már június 8-ra felélik a tartalékokat a magyarok

MNB: már június 8-ra felélik a tartalékokat a magyarok

Infostart

Ha a bolygón mindenki úgy élne, mint a hazai háztartások, akkor kevesebb, mint fél év alatt elfogynának a Föld egy évre szánt erőforrásai. Világszinten kicsit más a helyzet.

A Magyar Nemzeti Bank az ökológiai lábnyom mérséklésére hívta fel a figyelmet legutóbbi Facebook-posztjában, és ehhez a háztartásoknak a Családi Zöld Pénzügyek programjával nyújt segítséget.

Hangsúlyozzák: a pénzügyek tudatos kezelése a környezet szolgálatába is állítható. Ennek egyik alapköve az egyéni ökológiai lábnyom megismerése és mérséklése. A Global Footprint Network (Globális Ökolábnyom Hálózat) minden évben kiszámolja, hogy mennyi az emberek átlagfogyasztása és a Föld átlagos eltartóképessége, valamint megállapítja a globális túlfogyasztás napját, amikor a fenntarthatóság szempontjából számított, egy évre elegendő erőforrások már elfogynak. A magyar átlagfogyasztással számolva ez a dátum idén június 8-án jönne el. Vagyis, ha mindenki olyan életmódot folytatna, mint egy átlagos magyar háztartás, akkor kevesebb, mint 6 hónap alatt elfogynának az egy évre szánt erőforrások. Más szóval

jelenleg több mint 2 Földre – pontosan 2,3 Földre – lenne szükség a magyar lakosság életmódjának fenntartásához.

A világ túlfogyasztás napja egyébként a jelenlegi állás szerint július 29-én jön el. Németországban május 5-én, Peruban szeptember 29-én.

Forrás: overshootday.org
Forrás: overshootday.org (A továbbiakért kattintson a képre vagy IDE.)

A Magyar Nemzeti Bank emlékeztet: egy országban az átlagos ökológiai lábnyom alakulása a vállalatok, háztartások és a szabályozók közös felelőssége. Az egyének, családok saját életmódjuk és háztartásuk lábnyomának alakításával tehetnek sokat gyermekeik jövőjéért, a közösségért és a Földért.

Az MNB intézmény honlapján található ökológiai lábnyom kalkulátor segítségével most bárki percek alatt megtudhatja, mekkora az egyéni lábnyoma, valamint számtalan gyakorlati tanácsot kaphat annak csökkentésére és egyben kiadásai mérséklésére.

Nyitókép: Pixabay.com
A címlapról ajánljuk

Elhunyt Szilvágyi Sándor

Életének 57. évében vasárnap este elhunyt Szilvágyi Sándor Artisjus- és Liszt Ferenc-díjas gitárművész...
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018