INFORÁDIÓ
2022. június 28. kedd
Irén, Levente

diákhitel központ

szakképzés

felnőttképzés

hitel

Magyar Péter: idén is rekordot dönthet a Diákhitel Központ

Magyar Péter: idén is rekordot dönthet a Diákhitel Központ

Infostart / InfoRádió

Év végére felfuthat a felnőttképzésben és a szakképzésben részt vevők számára kialakított vadonatúj hitelkonstrukció - erről és a tavalyi rekordévről is beszámolt a Diákhitel Központ vezérigazgatója az InfoRádióban.

Magyar Péter
 

Idén 20 éves a Diákhitel Központ, ez idő alatt mintegy 500 ezer hallgatónak nyújtott mintegy 500 milliárd forint értékben kedvező feltételű diákhiteleket. E hallgatók majdnem fele nyilatkozta azt, hogy e konstrukciók nélkül valószínűleg nem tudta volna elkezdeni vagy befejezni a felsőoktatási tanulmányait - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Magyar Péter, a Diákhitel Központ vezérigazgatója.

A kormány a felsőoktatásban szerzett tapasztalatok és a vonatkozó felmérés birtokában (a magyarok legalább fele kész arra, hogy felnőttkorában átképezze magát, ha ez szükséges a munkahelye megtartásához, egy karrierváltáshoz vagy egy magasabb fizetéshez) vezette be május 31-től a szak- és felnőttképzési hiteleket.

  • Ezek a felsőoktatási diákhitelhez hasonlóan kedvező feltételű konstrukciók.
  • 18-55 év között lehet igénybe venni őket a szakképzési vagy felnőttképzési jogviszony igazolásával.
  • Három hónapnál hosszabb képzés esetén igényelhető.

Magyar Péter elmondta, az új lehetőség segítséget nyújthat például akkor, ha

  • másként nem lehetne megoldani, hogy egy család felnőtt, kenyérkereső tagja fél-egy évre kiessen a munkaerőpiacról egy képzés, átképzés erejéig;
  • az adott városban nincs a szükséges képzésből, máshová kell átjárni;
  • édesanyák otthon, gyermeknevelés mellett szeretnének elvégezni egy képzést, hogy a munkaerőpiacra visszatérve jobb legyen a helyzetük.

Érdemes tájékozódni a lehetőségekről a diakhitel.hu oldalon, mert ott megtalálható az összes olyan képzés, amelyre felvehető az újfajta hitel, valamint az összes intézmény, amely "érvényes" képzést nyújt.

Eddig néhány száz igény érkezett be, de országosan 120 ezren lesznek majd szeptemberre ezekben a képzésekben – Magyar Péter arra számít, ha sikerül mindenkit tájékoztatni (és ebben a minisztériumok és a képzőintézmények is partnereik), hogy idén 30 ezren jelentkezhetnek.

Idén rekordot dönthet a Diákhitel Központ

Az új hitelkonstrukciók, valamint a Diákhitel 1 és 2 mellett még június 30-ig igényelhető a Diákhitel Plusz adta lehetőség (egy félmillió forintos, szabad felhasználású, kamatmentes hitel, amit eddig 36 ezren igényeltek).

“Ráadásul javaslatot tettünk a kormánynak arra, hogy a jelentkezés határidejét hosszabbítsa meg december 31-ig. Összességében tehát arra számítunk, hogy ismét rekordot dönthet a Diákhitel Központ – tavaly az alapítás óta a legtöbb ügyfelünk volt és több mint 31 milliárd forinttal az eddigi legtöbbet folyósítottuk.”

Nyitókép: Pelsőczy Csaba
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018