eur:
389.26
usd:
362.99
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

A kompenzációról érdeklődik Karácsony Gergely és az ellenzéki vezetésű kerületek

Nem kaptak választ arra, hogy mi lesz az iparűzési adó kiesett bevételei miatt.

Karácsony Gergely főpolgármester és az ellenzéki vezetésű kerületek polgármesterei még mindig várják a választ: jár-e kompenzáció Budapestnek a kiesett iparűzésiadó-bevételek miatt - írták közös, az MTI-hez hétfőn eljuttatott közleményükben a polgármesterek.

Úgy fogalmaztak: "az Orbán-kormány ismét megszegte adott szavát, folytatja a városok kifosztására, a változásra szavazó budapesti többség megbüntetésére és az önkormányzatiság kiüresítésére alapozott károkozását".

Azt írták: a kormány ígérete szerint május 31. volt a határideje annak, hogy megtudják, jár-e kompenzáció Budapestnek az iparűzési adó kiesett bevételei miatt. A határidő hétfőn lejár, és továbbra sem kaptak sem választ, sem tájékoztatást a kormánytól, hogyan kívánják pótolni azt a több tízmilliárd forintos bevételt, amelytől a főváros elesett.

Kiemelték: "december óta lett volna idejük kitalálni, hogyan kártalanítják a budapestieket, ám ehelyett csak mellébeszélést, konkrét hazugságokat kapott a főváros". A kormány tavalyi döntése 31 milliárd forintot vont el a fővárostól és a kerületektől.

Felhívták a figyelmet arra, hogy az iparűzési adóból származó bevételek évek óta a városüzemeltetés költségeit fedezték. Az elvonásokkal tehát a városvezetést nehéz helyzetbe hozták, "a városlakókat viszont megsarcolták" tették hozzá.

Azt írták: a kompenzáció jellemzően olyan településeknek járt, ahol kormánypárti a városvezetés. "A szándékuk tehát egyértelmű: bosszút állni és kivéreztetni azokat a városokat, köztük a fővárost, ahol 2019 októberében ellenzéki polgármestert választottak" - emelték ki.

Az ellenzéki polgármesterek szerint a kormány nyíltan különbséget tesz állampolgárok között: ellenzéki város, kormánypárti város. "Utóbbinak minden jár, előbbinek még az sem, amihez joga lenne" - közölték.

"Mi továbbra is mindent megteszünk, hogy megőrizzük a közszolgáltatásokat és működésben tartsuk a várost" - hangsúlyozták az ellenzéki vezetők.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×