INFORÁDIÓ
2021. június 15. kedd
Jolán, Vid

ksh

vakcina

oltás

koronavírus

Deák Bettina asszisztens előkészíti a német-amerikai fejlesztésű Pfizer-BioNTech koronavírus elleni oltóanyagot, a Comirnaty-vakcinát a nyíregyházi Jósa András Oktatókórházban kialakított oltóponton 2021. május 9-én.

Leginkább az idősek és a diplomások oltáspártiak

Infostart

A KSH tavaly november vége óta méri az oltási hajlandóságot, a válaszadók 80 százaléka a vakcina mellett voksolt.

A felmérés 23. hetében a vizsgált népesség közel 80 százaléka vagy a már beoltottak körébe tartozott, vagy úgy nyilatkozott, hogy biztosan, illetve talán beoltatja magát. Az oltást ellenzők, illetve azok együttes aránya pedig, akik nem kívántak válaszolni,

20 százalék körüli volt.

Az oltás mellett voksolók aránya a mérés kezdetéhez képest csaknem a kétszeresére nőtt, az elutasítók száma pedig a harmadára csökkent – írta a Világgazdaság a KSH adataira hivatkozva.

Az oltáshoz való hozzáállást leginkább a vakcina biztonságosságáról alkotott kép befolyásolja. A megkérdezettek 86 százalékát a járvány súlyossága, a megbetegedések, halálozások száma, 82 százalékát az oltással kapcsolatosan a sajtóban, médiában megjelenő hírek, 81 százalékát a kormányzati kommunikáció, 67 százalékát pedig a közösségi médiában megjelenő információk is befolyásolják. Ugyanakkor

a válaszadók több, mint a fele (54 százaléka) egyáltalán nem veszi figyelembe az oltásellenes, oltásszkeptikus csoportok véleményét.

A KSH adatai szerint a 64 év felettiek (89 százalék) és a felsőfokú végzettségűek (76 százalék) tervezik leginkább, hogy beoltatják magukat. A fiatalok és az alacsonyabb végzettségűek a legelutasítóbbak.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Nyitókép: MTI/Balázs Attila
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018