eur:
392.53
usd:
366.02
bux:
66729.37
2024. április 25. csütörtök Márk
Nyitókép: BKV/Facebook

Ganz UV-rajongók, irány Szentendre!

Egy különleges, 47 éves ipartörténeti emléket próbálhatnak ki május 14-től minden szombaton a Városi Tömegközlekedési Múzeum látogatói – szakértő irányítás mellett.

A Ganz UV a budapesti villamosközlekedés második világháború utáni korszakának legmeghatározóbb szereplője volt. A legnagyobb darabszámban gyártott magyar típusnak sok rajongója van ma is a villamosok szerelmesei között. Az UV-villamos többek között a távvezérlés tekintetében jelentett újdonságot az ötvenes–hatvanas években. Ezt az elektromechanikus távvezérlési rendszert mutatja be 1974-ben készült szimulátor, amely a Zugló Kocsiszín oktatóbázisáról került a BKV múzeumába, miután néhány éve a társaság elhivatott munkatársai felújították az oktatásban betöltött szerepét a nyolcvanas években elvesztő eszközt.

Ipartörténeti emléknek számít, amely hűen bemutatja a Ganz korabeli mérnökeinek gondolkodásmódját

– olvasható a közlekedési vállalat közleményében.

A Ganz UV-villamosból kiszerelt áramkör – amely a távvezérlést végezte – a múzeumban most beüzemelve várja a rajongókat! A villamosvezetés oktatását segítő szimulátor Mecseki Tibor, Hajdú Mihály és Tóth Imre egykori BKV-s dolgozók munkáját, fennmaradása pedig az utódok, sok–sok mai kollégájuk figyelmét, hozzáállását dicséri. Lényegében az UV-villamosok műszerfala van kivéve és asztalra téve, hogy a lezajló elektromos folyamatokat vizuálisan (kontroll-lámpákkal) is követni lehessen.

Ez az eszköz tehát fénykorában a Ganz UV-k vezetésének gyakorlati és elméleti képzését segítette a társaságnál. Azt is lehetett rajta szimulálni, hogyha forgalmi körülmények között meghibásodik a jármű, mi a legcélravezetőbb beavatkozás, a vezető hogyan keresheti meg a hibát. Segítségével a hetvenes évek fővárosi villamosközlekedésében jelentősen lecsökkent a jármű-meghibásodás miatti műszaki események száma. Jó példája ez annak, hogy az 1968-ban alapított BKV szakemberei milyen innovatív megoldásokkal járultak hozzá Budapest közösségi közlekedésének fejlődéséhez – teszik hozzá.

Mint írják, éppen ezért szentelnek különleges figyelmet a társaság történetének a jövőre 20 éves múzeum kiállításának megújításánál. Javasolják a szentendrei múzeumuk nem kevés kedvelőjének – gyermekeknek, felnőtteknek egyaránt –, hogy látogassanak el hozzájuk idén is, ugyanis már részben megújult kiállítási anyaggal várják őket.

Korszerű vizualitással mutatják be a BKV történetének ikonikus járműveit autóbuszoktól kezdve a trolikon, villamosokon át a metrókocsikig.

A múzeuról további információk itt találhatók.

Címlapról ajánljuk
Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 25. 13:18
×
×
×
×