eur:
394.13
usd:
365.33
bux:
65384.6
2024. március 29. péntek Auguszta
Nyitókép: teampannon.hu

Eldőlt, mikor kezdődhet a Dél-budai Centrumkórház építése

A létesítmény megvalósításáért felelős miniszterelnöki megbízott közölte, hogy a közeljövőben beadják az építési engedély iránti kérelmet az illetékes hatósághoz. Szavai szerint a 2026-ban átadandó épület zöld és okos is lesz, például a fűtés-hűtést szinte teljes egészében földhő biztosítja, a műszerek beszerzésekor pedig az akkor elérhető legmodernebb gépeket vásárolják meg.

Gyakorlatilag elkészültek Dél-budai Centrumkórház (DBC) engedélyezési tervei, s a közeljövőben beadják az építési engedély iránti kérelmet az illetékes hatósághoz – jelentette ki Bedros J. Róbert, a létesítmény megvalósításáért felelő miniszterelnöki megbízott a Világgazdaságnak.

Szavai szerint mivel a beruházást nemzetgazdasági szempontól kiemelt jelentőségűvé nyilvánította a kormány, az építési hatóságnak és a mögöttes szakhatóságoknak a szokásosnál rövidebb idejük van az engedély elbírálására és kiadására. Az építési engedély birtokában rendelik meg a generáltervezőtől a kiviteli terveket, s a mélyépítési kivitelező kiválasztását követően már

jövő tavasszal sor kerülhet az alapkőletételre, ami után megkezdődhet az építkezés is, az átadás pedig 2026-ban lehet.

A miniszteri biztos hangsúlyozta, hogy a kormány maximálisan elkötelezett a szuperkórház megvalósítása mellett, ezért a finanszírozással nem lehet probléma.

Felidézte: a kormány úgy döntött, hogy a DBC építését az Euró­pai Unió által létrehozott helyreállítási és ellenálló-képességi eszköz Magyarországra eső részéből finanszírozza. Az előzetes számítások szerint

  • a teljes költség 330 milliárd forint,
  • ebből háromszázmilliárdot tesz ki a telken belüli építkezés, illetve az orvosi eszközök beszerzése,
  • harmincmilliárd pedig a járulékos beruházásokra fordítható.
Forrás: teampannon.hu
Forrás: teampannon.hu

A Dobogót ideális helyszínnek nevezte a közlekedés szempontjából is, mivel a DBC 24 órás sürgősségi ügyeletet tart, és 1,2 millió ember ellátásáért lesz felelős, s az ebből fakadó környezeti terhelést Budapest sűrűn lakott, belső részei nem bírnák el.

A kórházkomplexum technológiai, szolgáltatási és műszaki jellemzőit ismertetve fővárosi Szent Imre-kórház főigazgatója elmondta, hogy az épület zöld és okos is lesz. „A fűtés-hűtést szinte teljes egészében földhő biztosítja, radiátorok helyett mennyezeti fűtés-hűtést alkalmazunk. Megújuló energiaforrásokat és olyan, az energiaszámlát csökkentő megoldásokat használunk, mint például a fényudvarok, amelyek természetes fénnyel látják el az intézményt.”

Kifinomult tájékoztatási rendszer, modern betegirányító rendszer és fejlett kommunikációs technológia jellemzi a DBC-t: audiovizuális támogatás és mesterségesintelligencia-alkalmazások segítik a gyógyító munkát – fejtette ki Bedros J. Róbert, azt is hangsúlyozva, hogy a jövő a centrumkórházaké, mert ezekben a létesítményekben lehet a legjobb és legkorszerűbb ellátást nyújtani viszonylag alacsony fajlagos költségekkel, és ezekben a komplexumokban lehet koncentrálni a tudást is.

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 28. 21:46
×
×
×
×