INFORÁDIÓ
2021. május 8. szombat
Mihály

dél-budai centrumkórház

bedros j. róbert

építési engedély

zöld

okos

Eldőlt, mikor kezdődhet a Dél-budai Centrumkórház építése

Eldőlt, mikor kezdődhet a Dél-budai Centrumkórház építése

Infostart

A létesítmény megvalósításáért felelős miniszterelnöki megbízott közölte, hogy a közeljövőben beadják az építési engedély iránti kérelmet az illetékes hatósághoz. Szavai szerint a 2026-ban átadandó épület zöld és okos is lesz, például a fűtés-hűtést szinte teljes egészében földhő biztosítja, a műszerek beszerzésekor pedig az akkor elérhető legmodernebb gépeket vásárolják meg.

Gyakorlatilag elkészültek Dél-budai Centrumkórház (DBC) engedélyezési tervei, s a közeljövőben beadják az építési engedély iránti kérelmet az illetékes hatósághoz – jelentette ki Bedros J. Róbert, a létesítmény megvalósításáért felelő miniszterelnöki megbízott a Világgazdaságnak.

Szavai szerint mivel a beruházást nemzetgazdasági szempontól kiemelt jelentőségűvé nyilvánította a kormány, az építési hatóságnak és a mögöttes szakhatóságoknak a szokásosnál rövidebb idejük van az engedély elbírálására és kiadására. Az építési engedély birtokában rendelik meg a generáltervezőtől a kiviteli terveket, s a mélyépítési kivitelező kiválasztását követően már

jövő tavasszal sor kerülhet az alapkőletételre, ami után megkezdődhet az építkezés is, az átadás pedig 2026-ban lehet.

A miniszteri biztos hangsúlyozta, hogy a kormány maximálisan elkötelezett a szuperkórház megvalósítása mellett, ezért a finanszírozással nem lehet probléma.

Felidézte: a kormány úgy döntött, hogy a DBC építését az Euró­pai Unió által létrehozott helyreállítási és ellenálló-képességi eszköz Magyarországra eső részéből finanszírozza. Az előzetes számítások szerint

  • a teljes költség 330 milliárd forint,
  • ebből háromszázmilliárdot tesz ki a telken belüli építkezés, illetve az orvosi eszközök beszerzése,
  • harmincmilliárd pedig a járulékos beruházásokra fordítható.
Forrás: teampannon.hu
Forrás: teampannon.hu

A Dobogót ideális helyszínnek nevezte a közlekedés szempontjából is, mivel a DBC 24 órás sürgősségi ügyeletet tart, és 1,2 millió ember ellátásáért lesz felelős, s az ebből fakadó környezeti terhelést Budapest sűrűn lakott, belső részei nem bírnák el.

A kórházkomplexum technológiai, szolgáltatási és műszaki jellemzőit ismertetve fővárosi Szent Imre-kórház főigazgatója elmondta, hogy az épület zöld és okos is lesz. „A fűtés-hűtést szinte teljes egészében földhő biztosítja, radiátorok helyett mennyezeti fűtés-hűtést alkalmazunk. Megújuló energiaforrásokat és olyan, az energiaszámlát csökkentő megoldásokat használunk, mint például a fényudvarok, amelyek természetes fénnyel látják el az intézményt.”

Kifinomult tájékoztatási rendszer, modern betegirányító rendszer és fejlett kommunikációs technológia jellemzi a DBC-t: audiovizuális támogatás és mesterségesintelligencia-alkalmazások segítik a gyógyító munkát – fejtette ki Bedros J. Róbert, azt is hangsúlyozva, hogy a jövő a centrumkórházaké, mert ezekben a létesítményekben lehet a legjobb és legkorszerűbb ellátást nyújtani viszonylag alacsony fajlagos költségekkel, és ezekben a komplexumokban lehet koncentrálni a tudást is.

Nyitókép: teampannon.hu
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018