INFORÁDIÓ
2021. április 10. szombat
Zsolt

koronavírus

magyarország

harmadik hullám

megyék

Védőfelszerelést viselő orvos a koronavírussal fertőzött betegek fogadására kialakított intenzív osztályon a Szent László Kórházban 2020. december 8-án.

Járványhelyzet Magyarországon: váratlan fordulat néhány megyében

Infostart

Napról napra nagyon szomorú országos járványadatok jelennek meg, de az utóbbi napokban Magyarország egyes területein megállt a járvány gyorsulása.

A legfrissebb magyarországi járványadatok szerint is a halálozások és a súlyos esetek száma meredeken felfelé tart. Az új esetek trendje szintén emelkedő, ám némi lassulás fedezhető fel a március 8-i lezárások után – írja a Portfolio.

Nem az ország egészére jellemző általános folyamatról van szó, négy területen megállt a járvány gyorsulása, és ez fogja meg a többi területen továbbra is megfigyelhető gyorsuló folyamatot. Ezek a területek:

  • Budapest
  • Pest megye
  • Komárom-Esztergom megye
  • Győr-Moson-Sopron megye

Ezek pontosan azok a területek, ahol a járvány harmadik hulláma leginkább meglódult néhány hete, most viszont az utóbbi egy hétben kevesebb új fertőzöttet regisztráltak, mint a megelőző egy hétben. A portál a lehetséges magyarázatok közé sorolja, hogy a súlyosabban fertőzött területeken a lakosság fegyelmezettebbé vált, hogy gyorsabban vált egyeduralkodóvá a brit variáns, így már nincs gyorsító hatása, hogy a korábbi nagy számú fertőzés jelentősebb immunizációs hatással bírt, vagy hogy a tesztkapacitások itt merültek ki gyorsabban.

Forrás: koronavirus.gov.hu
Forrás: koronavirus.gov.hu

Eközben az ország többi területén továbbra is a gyorsulás a jellemző. A leginkább Jász-Nagykun-Szolnok és Békés megyében, ahol a vírus egyébként országos viszonylatban kevésbé van jelen. Szintén a 40 százalékot elérő heti növekedés jellemző Heves megyére. Ma már alig van olyan megye, ahol a járvány a második hullám csúcsa alatt lenne, ilyen Zala, Vas, Békés és Jász-Nagykun-Szolnok megye.

A 11. heti adatok alapján a szennyvízben mért koronavírus-koncentráció országos szinten jellemző növekedése megállt. A legtöbb vizsgált település eredménye stagnál, emelkedést ezen a héten egyik város esetében sem tapasztaltak, míg csökkenést Salgótarján, Tatabánya, valamint az öt vizsgált Budapest környéki település (Tököl, Biatorbágy, Szigetszentmiklós, Budakeszi, Százhalombatta) közös mintája esetében mértek. A koncentráció 11 minta esetében az emelkedett, míg szintén 11 minta esetében a mérsékelt kategóriába esett.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018