eur:
393.53
usd:
368.23
bux:
66130.42
2024. április 24. szerda György
Védőfelszerelést viselő orvosok az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet koronavírussal fertőzött betegek fogadására kialakított intenzív osztályán 2020. december 11-én.
Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán

Már szinte a teljes kórházi rendszer a covid-betegek kezelésére állt át

Extrém terhelés éri a fekvőbeteg-osztályokat, olyan, amire eddig még soha nem volt példa – mondta a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara elnöke.

Balogh Zoltán az ATV Start című műsorában azt mondta: az elmúlt időszakban az intenzív osztályon kezelt és gépi lélegeztetésre szoruló betegek száma is megnőtt, néhány osztály kivételével az egész egészségügyi rendszer a koronavírusos betegek kezelésére állt át – szinte minden kórházi osztályon van olyan részleg, ami azoknak a Covid-betegeknek a gyógyítását szolgálja, akik még nem szorulnak intenzív ellátásra.

Az elnök szerencsésnek nevezte, hogy az a kórházi ágyleépítés, amely több országban is megvalósult, Magyarországon nem történt meg. Balogh Zoltán szerint talán ez lehet az egyedüli esély, hogy vannak még olyan háttérosztályok, például rehabilitációs osztályok, ahová most át lehet helyezni a hangsúlyt a Covid-ellátásban.

A kórházi ágyak számánál is égetőbb kérdés viszont, hogy van-e elég szakdolgozó:

az intenzív osztályokon 4-6 helyett ma már 10-12 beteget lát el egy szakdolgozó, ami jóval nagyobb odafigyelést igényel.

Balogh Zoltán azt mondta: jelenleg az emberi erőforrás területén lenne szükség a legnagyobb fejlesztésre, ha ugyanis nincs megfelelő számú szakember, akkor nem lehet sikeresen védekezni a vírus ellen. Úgy látja, a kormánynak mindent meg kellene tennie azért, hogy azokat a dolgozókat, akik nem írták alá az új szerződést, vissza lehessen "csábítani", ehhez viszont bérrendezésre is szükség van.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×