eur:
389.49
usd:
368.36
bux:
55838.55
2023. szeptember 30. szombat Jeromos
Vízzel teli kátyú az úttesten a debreceni Déli soron 2019. január 15-én.
Nyitókép: MTI/Czeglédi Zsolt

Sikeresnek bizonyult a Közút „hadművelete”

A Magyar Közút november közepétől január végéig több mint 300 tonna meleg- és hidegaszfaltot dolgozott a burkolatba Győr-Moson-Sopron megye úthálózatán. A téli munkálatok a technológiából adódóan nem tartósak, elsősorban a balesetek megelőzését szolgálják.

Veszélyes, sokszor alattomosan megbújó úthibák télen a keréknyomban alakulnak ki. Az állandó hőingadozás miatt a fagyás–olvadás–fagyás folyamatosan gyarapítja a gödröket. Nehezíti az útkezelők dolgát, hogy melegaszfalt hagyományosan december 20-ig kapható, és egészen március végéig zárva tartanak az aszfaltkeverő telepek – írja a Kisalfold.hu. Januárban és februárban – jobb híján – tehát hidegaszfaltot használnak a szakemberek.

A Magyar Közút tájékoztatása szerint az ország legforgalmasabb útszakaszán, az M1-es autópályán már ősszel készültek a télre. A sztráda Győr-Moson-Sopron megyei szakaszán 71 tonna melegaszfaltot terítettek szét megelőzés gyanánt. A „hadművelet” sikeresnek bizonyult: januárban mindössze 1 tonna hidegaszfaltot használtak el az M1-esen. Ez klasszisokkal kisebb mennyiség, mint amire tavaly volt szükség, igaz, az útépítők sokat javították az M1-es autópályát az elmúlt években, jegyzi meg a megyei hírportál.

Tűzoltás és megelőzés

Azt a szakemberek sem titkolják, hogy a hidegaszfaltos kátyúzás inkább tűzoltás, mintsem minőségi megoldás. A tapasztalatok alapján ugyanakkor a hidegaszfalt bevetése az esetek 90 százalékában megállja a helyét. Az utak bírják azt a két-három hónapot, ameddig a melegaszfaltot keverő telepek újra nyitnak. Most az a fő cél, hogy a baleseteket megelőzzék.

Összesen 55 tonna hidegaszfalt került január végéig a Győr-Moson-Sopron megyei úthálózatra, de a korábbi évek tapasztalatai szerint március végéig még legalább 100 tonnára szükség lesz a régióban.

Hozzáteszik: amennyiben méretes kátyút észlelünk és az érintett útszakasz a Magyar Közút Nonprofit Zrt. kezelésébe tartozik, a következő elérhetőségeken lehet bejelenteni: 96/819-410, ugyelet@gyor.kozut.hu. Azt, hogy adott útszakasz a Magyar Közút kezelésébe tartozik-e, ingyenes regisztrációt követően a kira.gov.hu oldalon tudjuk megnézni.

Címlapról ajánljuk
Szlovákia: lesz, ahol legalább 40 perccel tovább fog tartani a szavazás

Szlovákia: lesz, ahol legalább 40 perccel tovább fog tartani a szavazás

Az egyik pozsonyligetfalui (Petržalka) szavazókörben rosszul lett a választási bizottság egyik tagja, ezért kell meghosszabbítani a voksolás idejét.

Leváltották az Idegenrendészet vezetőjét

A belügyminiszter 2023. szeptember 30. hatállyal - indokolás nélkül - visszavonta dr. Halmosi Zsolt r. altábornagy, az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság főigazgatójának vezetői kinevezését és rendelkezési állományba helyezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2023.10.02. hétfő, 18:00
Tárnok Balázs
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Eötvös József Kutatóközpont Európa Stratégia Kutatóintézetének vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
2023. szeptember 30. 14:45
×
×
×
×