INFORÁDIÓ 
2021. január 17. vasárnap
Antal, Antónia

percről percre

koronavírus

vakcina

járvány

A koronavírus elleni oltásra várakozik egy dolgozó a Somogy Megyei Kaposi Mór Oktató Kórházban 2021. január 10-én.

Percről percre – a koronavírus-járvány szerdai hírei

Infostart

Világszerte 92 millió fölé emelkedett a koronavírussal fertőzöttek száma, a halottaké a kétmillióhoz közelít. Itthon meghalt 95 beteg, 1358-cal nőtt a fertőzöttek száma. Minden hír a járványról, annak hatásairól és az oltásokról.

2021.01.13. 18:10

Lengyel tempó

Lengyelországban március végéig az elsőbbségi csoportba tartozó idősebb emberek mintegy felét tervezik beoltani a koronavírus okozta Covid-19 kór ellen, a rendelkezésre álló vakcinák havi egymillió oltást tesznek lehetővé - közölte szerdai sajtóértekezletén Michal Dworczyk, a lengyel kormányfői hivatal vezetője. A vakcináció következő hetekre vonatkozó ütemtervét ismertetve Dworczyk megerősítette: logisztikailag a kormány felkészült havi 3,7 millió oltás beadására, a kapacitás kihasználását azonban a szállítmányok ütemezése havi egymillió oltásra korlátozza. A vakcinagyártók nyilatkozataira utalva a tisztségviselő reményét fejezte ki, hogy az oltási kampány a második negyedévben felgyorsulhat. Nem zárt ki korábbi gyorsítást sem, amennyiben az Európai Unióban eddig jóváhagyott és forgalmazott vakcinák kínálata újabb gyártók oltóanyagaival bővül. Lengyelországban december végén az egészségügyi dolgozók oltása kezdődött meg, január 25-től a következő elsőbbségi csoport kerül sorra. E csoportba a 60 évesnél idősebbek, a rendfenntartó erők és a tanárok tartoznak, elsőként azonban az időseket oltják be, mintegy 4,5 millió embert. Dworczyk közölte, március végéig a szenior csoportból 2,3 millióan részesülhetnek az oltásban, vagyis a korcsoport több mint fele. Megerősítette: az egészségügyi dolgozókkal együtt mintegy 3 millió embert oltanának be az első negyedév végéig. A sajtóértekezleten elhangzott: Lengyelországban szerda délutánig közel 338 ezer embert oltottak be, ezzel az ország európai viszonylatban a negyedik helyet foglalja el az elvégzett oltások számát illetően. Ötven személy esetében nem kívánatos oltási reakció lépett fel. A közel 38 millió lakosú Lengyelországban múlt péntek óta 10 ezer alatt van a kimutatott koronavírus-fertőzöttek napi növekménye, szerdán 9053 új esetet jegyeztek. Kifejezetten a Covid-19 miatt egy nap alatt 117-en, a Covid-19 és más betegségek együttes megléte miatt 364-en hunytak el. Az országban január végéig meghosszabbítják a járványintézkedések többségét, január 18-tól viszont az általános iskolák 1-3. osztályainak diákjai újból hagyományos oktatásra térnek át. Przemyslaw Czarnek oktatásügyi miniszter egy szerdai interjúban kilátásba helyezte: amennyiben a járvány nem gyorsul, februárban az általános iskolák 8. osztályainak diákjai, valamint az idén érettségiző középiskolások is visszatérhetnek a tantermekbe, legalább vegyes oktatás formájában. (MTI)

2021.01.13. 18:05

Oltás: Ferenc pápa is sorra került

A Szentszék egyelőre nem tette múlt időbe a hírt, amely az argentin sajtóban már tény.

2021.01.13. 16:41

Már megvannak az első kör oltás eredményei a világ "kísérleti laborjában"

Olyan kulcsfontosságú kérdésekre érkezett válasz, mint hogy csak az oltottak körében csökken-e a megbetegedések száma, vagy a teljes társadalomban, illetve hogy mennyi idővel az oltás beadása után jelentkeznek az első eredmények.

2021.01.13. 16:04

Ausztriában egy héttel később nyitnak az iskolák a tervezettnél

Csak január 25-én térhetnek vissza az iskolás gyerekek a tantermekbe - jelentette be Heinz Fassmann osztrák oktásügyi miniszter. Ezek szerint a téli szünet utáni távoktatást egy héttel meghosszabbítják, a gyerekek csak akkor mehetnek be az iskolába, ha ez kifejezetten szükséges, például dolgozatot írni, illetve ha a szülők nem tudják otthon megoldani a felügyeletet.

Január 25-étől visszatérnek a tantermi oktatásra, de csak a koronavírussal összefüggésben hozott védelmi intézkedések szigorú betartása mellett. "Ahol csak lehetséges, bontott csoportokban kezdődik majd a tanítás, hogy a kötelező védőtávolságot garantálni lehessen" - magyarázta a miniszter.

Az alsó tagozatok kivételével mindenütt kötelező lesz a maszkviselés.

2021.01.13. 16:02

Kezdődik az idősek oltása Horvátországban, de egyelőre nem lesznek tömeges oltópontok

Mert egyelőre kevés koronavírus elleni vakcina érkezik az országba - jelentette ki Krunoslav Capak, a horvát közegészségügyi intézet (HZJZ) igazgatója szerdán, a válságstáb sajtótájékoztatóján. Amennyiben az AstraZeneca oltóanyagából is ékezik szállítmány, amelyből 2,7 millió dózist rendelt Horvátország, úgy erre a lehetőségre is felkészülnek.

Az országban eddig több mint 30 ezer embert oltottak be: 15 847 esetben idősotthonok lakóit is dolgozóit, valamint 16 425 egészségügyi dolgozót a Pfizer/BioNTech vakcinájával, amelyből januárban összesen 125 ezer dózist várnak.

A lakosság tömeges oltása csak a jövő héten kezdődik meg. Első körben a 65 évnél idősebb, krónikus betegek vehetik majd fel az oltást. Ezek ütemterve attól függ majd, mennyi oltóanyag érkezik az országba.

2021.01.13. 15:47

Oroszország belekezd a lakosság tömeges oltásába

Jövő hétfőn. Kedden pedig a szemük az Európai Gyógyszerügynökségen lesz.

2021.01.13. 15:36

Müller Cecília is megkapta a koronavírus-védőoltást

A hírt a kormány Facebook-oldalán jelentették be.

2021.01.13. 15:19

A legtöbb iparágban a járvány eleji szintre nőtt a kölcsönzött munkavállalók száma

A vendéglátás és idegenforgalom kivételével már minden iparágban annyi kölcsönzött munkavállaló dolgozik Magyarországon, mint a koronavírus-járvány kezdetén, számuk januárban ismét elérte a 180 ezret - közölte a Magyar Munkaerő-kölcsönzők Országos Szövetsége (MMOSZ). A kölcsönzött munkavállalók száma áprilisban a járvány miatt 120 ezer alá csökkent, júliustól azonban ismét megnőtt az igény irántuk.

Az MMOSZ az év elején felmérést végzett a tíz legnagyobb munkaerő-kölcsönző cég - Delego Consulting Kft., euJOBS, Humán Centrum, Humánia HRS Group Zrt., Man at Work, Pannon-Work Zrt., Prohuman, Viapan Dologidő , WHC, Work Force - körében, amelyből kiderült, hogy a kereskedelemben 30 százalékkal, a logisztika és raktározás területén pedig ötödével dolgoznak ma többen.

2021.01.13. 15:00

Szlovákia: közönséges pénzszórás az újabb országos tesztelés?

Miután Igor Matovič szlovák miniszterelnök hétfőn bejelentette, hogy a koronavírus terjedésének nem mérséklődő tempója miatt újból országos tesztelés lesz – amelyet addig kellene folytatni, míg a Covid-19 betegség előfordulása nem süllyed fél százalék alá –, különféle reakciók láttak napvilágot Szlovákiában.

2021.01.13. 14:19

Ezért is különösen indokolt, hogy Izrael annyira siet a beoltással

Izrael továbbra is világelső a beoltottak lakossághoz viszonyított számában, amit a helyi szakértők elsősorban a kiválóan működő, rendelőintézeti hálózattal és naprakész adatokkal rendelkező non profit egészségbiztosító pénztárakkal magyaráznak.

2021.01.13. 14:05

Törlések az alpesisí-világkupában

Nem rendeznek a hétvégén alpesisí-világkupa versenyeket Kitzbühelben, mert a közeli Jochberg településen - valószínűleg 17 esetben - felbukkant a koronavírus brit mutációja.

2021.01.13. 13:36

Elhunyt Vass Gábor színész, koronavírus-fertőzött volt

Szinkronizálta Sean Connery-t, Robert De Nirót, Samuel L. Jacksont és Russell Crowe-t is, ő volt az első Die Hardban Bruce Willis hangja.

2021.01.13. 13:00

Ausztriában is terjed a fertőzőbb variáns

A brit variáns alakíthatott ki gócot az ausztriai Jochbergben: a fertőzöttek olyan britek, akik még a december 22-án meghirdetett beutazási tilalom előtt érkeztek szomszédunkba síoktatással egybekötött utazás keretében.

2021.01.13. 11:55

Félmillió repülőgép tűnt el tavaly a magyar égről

Közel hatvan százalékkal esett vissza a HungaroControl légi navigációs szakemberei által kezelt repülőgépforgalom 2020-ban, a koronavírus-járvány következtében. A jelenleg elérhető optimistább előrejelzések szerint legkorábban három év múlva térhet vissza a hazai légi közlekedés a 2019-es szintre.

2021.01.13. 11:42

Új oltásügyi bejelentések az operatív törzstől - cikkünk frissül

Már két gyártótól érkeznek koronavírus-vakcinák Magyarországra, zajlik az egészségügyi dolgozók és a szociális otthonban élők és munkálkodók oltása is. A változó helyzetben is napi munkában az operatív törzs, friss közlései alább.

2021.01.13. 11:41

Koronavírus: durva következménye lett az örmény elnök londoni szilveszterezésének

Armen Szarkiszján Londonban fertőződött meg, most kétoldali tüdőgyulladással, magas lázzal vitték kórházba az Egyesült Királyságban.

2021.01.13. 11:17

Szlávik János is beszélt a kötelező oltásról

A Dél-pesti Centrumkórház infektológus főorvosa azzal érvel ellene, hogy a koronavírus nem tüntethető el a Földről.

2021.01.13. 10:20

Koronavírus elleni oltás: a gazdagok és a protekciósok most is egyenlőbbek

A lassan haladó immunizációs folyamat könnyen vezethet a vakcinák feketepiacának kialakulásához az Egyesült Államokban.

2021.01.13. 09:32

Péntektől nagy változás az osztrák határon

Kötelező elektronikus regisztrációval lehet csak belépni az országba.

2021.01.13. 09:08

Megint alacsony az új esetek száma, de száz körül a napi halálozás

1358 új koronavírusos esetet jelentettek, 95 az egy nap alatt a fertőzés következtében elhunytak száma Magyarországon.

2021.01.13. 07:50

Így befolyásolja a koronavírus a középiskolai felvételi eljárást

Az Oktatási Hivatal figyelmeztet, de segít is – a megbízott elnök minden tudnivalót megosztott az InfoRádióval.

2021.01.13. 07:38

Egy ország, ahol az elnököt oltották be először

Indonéziában Joko Widodo elnök kapta meg az első koronavírus elleni védőoltást.

2021.01.13. 04:48

A víruskutató megmondja, mikor tekinthetünk biztonságosnak egy oltást

Rusvai Miklós szerint még nagyon sokáig szükség lesz a szájmaszkra, ha szeretnénk, ha nem.

Nyitókép: MTI/Varga György
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018