eur:
392.88
usd:
366.09
bux:
66129.26
2024. április 25. csütörtök Márk
Kals am Grossglockner, 2018. február 27.Felvonón ülnek síelők az osztrák Alpok Magas-Tauern hegyvonulata felett, Kals am Grossglockner kelet-tiroli falu közelében 2018. február 27-én. (MTI/EPA/Lisi Niesner)
Nyitókép: MTI/EPA/Lisi Niesner

Ausztriában is terjed a fertőzőbb variáns

A brit variáns alakíthatott ki gócot az ausztriai Jochbergben: a fertőzöttek olyan britek, akik még a december 22-án meghirdetett beutazási tilalom előtt érkeztek szomszédunkba síoktatással egybekötött utazás keretében.

A tiroli hatóságok tizenhét teszt kapcsán beszélnek a variánsról: egyelőre még csak feltételezik, hogy az új vírustörzstől betegedhettek meg az érintettek, a laborvizsgálatok most is zajlanak. Eredményt a január 18-ával kezdődő héten várhatunk ezekkel kapcsolatosan, írja az Euronews.

Az első tünetek január harmadikán jelentek meg a csoportban, melynek minden érintett tagja ugyanazon a helyen szállt meg. Az idő közben kialakult helyzet miatt egyikük sem vett részt oktatói kontaktussal járó síórán azt követően, hogy december 18-án az országba érkeztek. Eddig négy, az új brit variánssal kapcsolatos esetet jegyzett fel nyugati szomszédunk, illetve egy, a dél-afrikai mutáció okozta megbetegedést. A mostani 17 eset ezekhez képest jelentős ugrást jelent.

Bernhard Tilg helyi egészségügyi tanácsos elmondta, bár egyelőre csak gyanúról van szó, biztosra akarnak menni, nem akarnak semmit kockáztatni. A jochbergi lakosok koronavírus-szűrésen vehetnek részt, a helyzet viszont nagyon aggasztja őket. Sokan nemtetszésüket fejezték ki a közösségi médiában azzal kapcsolatban, hogy síoktatóval szervezett túrákat tarthattak a december 26-án bejelentett, harmadik kijárási tilalom idején az országban. A politikusok sem maradtak csendben a témával kapcsolatosan.

"Hónapokon át zárva tartjuk az iskolákat, minimalizáljuk a kontaktot, megfosztjuk a fiatalokat a találkozások lehetőségétől, de miért? Hogy brit síoktatók terjeszthessék a vírus mutációját Tirolban!"

- írta a Twitteren Paul Stich, a Sozialistische Jugend Österreich ifjúsági csoport elnöke.

"Ez történik, ha a felvonólobbi uralkodik a józan ész helyett" - tette hozzá az ellenzéki Szociáldemokrata Párt.

Az osztrák korlátozásokat legalább január 24-ig fenntartják, a kormány korábbi ötletét, miszerint megnyitja a boltokat és az éttermeket a negatív Covid-teszttel rendelkezőknek, elvetette. Megnyitották viszont sípályáikat - a hotelek zárva tartásával -, miközben szomszédaik, Olaszország és Németország ragaszkodott ahhoz, hogy minden sípályának zárva kellene maradnia az idei teljes szezon idejére.

A magyar operatív törzs szerdai tájékoztatóján derült ki, hogy itthon is három beteg mintájában azonosították a koronavírus új, brit mutánsát.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 25. 18:44
2024. április 25. 17:02
×
×
×
×