eur:
393.85
usd:
365.09
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
A 2020. december 18-án közreadott képen Igor Matovic szlovák miniszterelnök az EU-csúcstalálkozóra érkezik Brüsszelben október 15-én. A TASR szlovák közszolgálati hírügynökség közleménye szerint Matovicnak december 18-án pozitív lett a koronavírustesztje, egy nappal azt követően, hogy Emmanuel Macron francia elnök bejelentette, hogy megfertőződött a koronavírussal.
Nyitókép: MTI/EPA Pool/AP/Olivier Hoslet

Szlovákia: közönséges pénzszórás az újabb országos tesztelés?

Miután Igor Matovič szlovák miniszterelnök hétfőn bejelentette, hogy a koronavírus terjedésének nem mérséklődő tempója miatt újból országos tesztelés lesz – amelyet addig kellene folytatni, míg a Covid-19 betegség előfordulása nem süllyed fél százalék alá –, különféle reakciók láttak napvilágot Szlovákiában.

Míg több önkormányzati vezető készségét fejezte ki, hogy az állam hathatós támogatásával áll elébe az országos tesztelésnek, a Szlovákiai Városok és Falvak Társulásának állásfoglalása ennek mintha ellent mondana. A társulás szerint nem kellene sürgetni a tesztelést a rizikós járásokban már ezen a hétvégén, mert az önkormányzatok erre nem tudnak felkészülni, és a helyzetet a hidegre forduló időjárás is bonyolítaná. A jelenlegi állás szerint az újabb országos tesztelést a járási hivatalok fogják koordinálni.

Banai Tóth Pál, a révkomáromi járási hivatal vezetője elmondta, hatalmas feladat hárul az önkormányzatokra és a polgármesterekre, akiket a következőképp próbálnak segíteni: „Központi szerződésmintákat bocsátunk a rendelkezésükre a tesztelő csoportok egészségügyi és adminisztratív tagjainak a leszerződtetéséhez. Szerződésmintákat biztosítunk a biológiai hulladék elszállításához, ha ezt igénylik. Védőfelszerelést nyújtunk a számukra, ha ezt igénylik, és természetesen központilag raktározzuk, elosztjuk és kiszállítjuk a teszteket és a tanúsítványokat” – tájékoztatott a járási hivatalvezető.

Több szlovákiai szakember, illetve politikus is kételyeinek adott hangot, hogy mennyire van értelme az országos tesztelésnek. Noha a többségük közvetlenül nem utasítja azt el, de döntően amellett vannak, hogy elsősorban a vakcinációt kell felgyorsítani, és a tesztelést inkább a túlfertőzött régiókban, közösségekben alkalmazni.

Az oltási stratégia betartásával sincs minden rendben, miután kiderült, hogy Dominika Cibuľková egykori teniszcsillag soron kívüli beoltása mellett olyan sportolók is kaptak a vakcinából, akik a rendőrség által fenntartott sportklubokban edzenek, de nem teljesítenek rendőri szolgálatot, így ők csak hetekkel később kaphattak volna oltást. Igor Matovič miniszterelnök ezért 10 ezer eurós – közel 3,5 millió forintos – pénzbírság kiszabását kérte azokra az egészségügyi intézményekre, amelyek megfelelő regisztráció nélkül előnyben részesítenek valakit a koronavírus elleni oltás beadásánál.

A Szlovák Orvosi Kamara ugyancsak üdvözölné, ha a kormány az oltásra összpontosítaná az erőforrásokat, és fontosnak tartja, hogy az egészségügyi szakemberek után a lehető leghamarabb beoltsák az idős embereket. A kamara támogatja a járványgócokban, a nagy cégeknél, az idősotthonokban, az iskolákban és az egészségügyi intézményekben végzett célzott tesztelést, de a jelenlegi járványügyi helyzetben nem tartja helyes lépésnek a tervezett országos mintavételt, mondván, az nemcsak a hideg időjárás miatt veszélyeztetheti az emberek egészségét, hanem azért is, mert egy új, sokkal fertőzőbb vírustörzs is megjelent az országban.

Richard Sulík gazdasági miniszter egyenesen úgy fogalmazott, hogy az országos tesztelés közönséges pénzszórás, és csak a legveszélyeztetettebb régiókban kellene alkalmazni. Igor Matovič ezúttal is a közösségi hálón reagált a kétkedők szavaira. A kormányfő azt írta, „ha emberek vagyunk, nehéz döntéseket is hozunk, s feladjuk a saját kényelmünket, csakhogy megmentsük akár az ismeretlen emberek életét is. Ha ezt nem tesszük meg az ismeretlen, beteg és idős emberekért, akkor csak annak illúziójában élünk, hogy emberek vagyunk.”

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

A jelenlegi világranglista-helyezések alapján több mint húsz sportágban lehetnek érdekeltek a magyarok a nyári ötkarikás játékokon – mondta az InfoRádióban a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára. Fábián László beszélt a hazai rendezésű kvalifikációs versenyek, köztük az április 25-én kezdődő szegedi evezős Európa-bajnokság jelentőségéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×