INFORÁDIÓ 
2021. január 17. vasárnap
Antal, Antónia

koronavírus

oltás

vakcina

usa

Egészségügyi dolgozó beolt egy idős embert a Moderna amerikai biotechnológiai cég koronavírus elleni vakcinájával a Florida állambeli Delray Beach településen 2020. december 29-én.

Koronavírus elleni oltás: a gazdagok és a protekciósok most is egyenlőbbek

Infostart

A lassan haladó immunizációs folyamat könnyen vezethet a vakcinák feketepiacának kialakulásához az Egyesült Államokban: már most megjelentek a trükközők, akik a legveszélyeztetettebbek elől veszik el az adagokat.

Egymillió dolláros büntetésre is számíthatnak New Yorkban azok az egészségügyi dolgozók, akik az egészségügyi dolgozókat és az idősotthonok lakóit előre soroló oltási rendet megsértik. A szabályszegők működési engedélye bánhatja a kihágást: a szigornak megvan a maga oka. Szakértők szerint könnyedén kialakulhat a covidvakcinák feketepiaca, mivel a jelenlegi sebességet tartva tíz esztendőbe telne az Egyesült Államok teljes lakosságát immunizálni.

Az aggodalom nem légből kapott: a hírek szerint Miamiban a kórházakat legnagyobb összegekkel támogató emberek kaptak soron kívül az oltásból,

a New York-i milliomosok pedig Floridába utaztatják barátaikat olyan vakcina felvételére, melyet idősotthonokban kellett volna beadni másoknak.

Coloradóban a tehetősebb környékeken található állami iskolák dolgozói, valamint magániskolák oktatói jutottak valahogy vakcinához, a kevésbé tehetős területeken található állami iskolák dolgozóinak felháborodásától kísérve.

Nem egyedi esetek

Arthur Caplan, a New York University orvostudományi karának munkatársa szerint fogunk még ilyen történeteket hallani.

"Politikusokkal, kórházak gazdag patrónusaival és másokkal kapcsolatosan hallunk történeteket arról, hogy gyorsabban jutnak oltáshoz a kórházi dolgozóknál és az időseknél. Az is tudomásomra jutott, hogy egyes gyógyszergyártó és -elosztó cégek azt követően, hogy a kormány felé teljesítették szerződéses kötelezettségeiket, maguknak tartják meg a vakcinát. Minden, ami életet menthet és kis mennyiségben érhető el, a feketepiacon köt ki" – fogalmazott a szakértő az NBC-nek nyilatkozva. Az ügyeskedés tehát áremeléshez vezet, így

a koronavírus elleni oltás is a toalettpapír és a maszk sorsára juthat

ebben a járványban.

Hamisíthatnak is

Az igazi veszélyt az ellenőrizetlen szerek megjelenése jelenti Michael Einhorn, a Dealmed nevű orvosi beszállítócég elnöke szerint. "Olyan országokból hoznak majd be szereket, amelyek nem szabályozzák annyira szigorúan a gyógyszeripart, mint Amerika" – vélekedik. A Transparency International már novemberben felismerte ezt a veszélyt: a nagy értéket képviselő oltás vonzó célponttá teszi magát a tolvajok és csalók körében. Igaz, a szervezet jelenleg még nem lát feketepiaci veszélyeket az USA-ban.

"Indiai gyártású hamisított gyógyszerek és kézfertőtlenítők megjelentek már Amerikában a járvány alatt, és arra is láttunk példát, hogy az emberek kapcsolataikon keresztül jutottak például hidroklorokinhoz, mert az állítólag hatásos" – nyilatkozta a szervezet részéről Jonathan Cushing. Véleménye szerint az oltással kapcsolatosan az irányelvek hiánya és a vakcinához való hozzájutás kritériumainak nem elég tiszta mivolta rejteget magában veszélyeket.

"A tervezés hiányának következményeképp tudnak egyesek előrekerülni a sorban, pozíciójukat kihasználva annak érdekében, hogy hamarabb jussanak oltáshoz" – tette hozzá.

Joe Biden megválasztott elnök ígéretet tett arra, hogy felgyorsítja a vakcinázás egyelőre lassú menetét, de szükséges egy olyan oltási rend központi meghatározása is, amely lehetetlenné teszi az olyan helyzetek kialakulását, mint ami Coloradóban esett meg. Jared Polis kormányzó prioritási listája élére helyezte a tanárokat, ezt követően azonban az állam Közegészségügyi és Környezetvédelmi Hivatala közzétette irányelvét, mely szerint az egészségügy frontvonalában dolgozók és az idősek kapják az első adagokat. Ekkorra azonban már iskolai védőnők, egészségügyi dolgozók és egyes magániskolák tanárai is kaptak a vakcinából.

Dilemma az elfogadásról

Arthur Caplan szerint amíg szövetségi szinten a helyi hatóságokra hagyják a prioritási sorrend kialakítását, addig elő fognak fordulni olyan helyzetek, amelyekben nem egészségügyben dolgozó vagy idős embereknek fognak felajánlani oltást. Ez etikai dilemma annak is, akinek döntenie kell, elfogadja-e azt.

Caplan szerint helyes ilyenkor igent mondani a vakcinára.

"Mit segíthetne, ha nemet mondanak? Aki ebbe a helyzetbe kerül, arra gondolhat, lemondása által a felszabadult adag olyan emberhez kerülhet, aki jobban rá van szorulva, de ez nem garantált. Az az adag oltás valószínűleg nem hagyja el az intézményt, amelyben neki azt felajánlották."

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Nyitókép: MTI/The Palm Beach Post/AP/Greg Lovett
A címlapról ajánljuk

Elhunyt Sas József

Meghalt Sas József, a Mikroszkóp Színpad egykori igazgatója, színész és rendező....
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018