eur:
385.38
usd:
354.97
bux:
67866.13
2024. május 21. kedd Konstantin
Navracsics Tibor, az Európai Bizottság (EB) kultúráért, oktatásért, ifjúságpolitikáért és sportért felelős biztosa beszédet mond az EU-karriernap a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen című rendezvényen Budapesten, a Ludovika épületében 2015. február 12-én.
Nyitókép: MTI/Szigetváry Zsolt

Navracsics Tibor: Magyarország a fenegyerek státusz felé halad

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem Európa Stratégia Kutatóintézet vezetője szerint a vétó egy jól kezelhető és körülírt álláspont; a gondot abban látja, amikor Budapest már a szakpolitikák többségében is rendre szembe megy Brüsszellel.

Navracsics Tibor szerint a konfliktusnak egy jelentős része a nemzeti érdek mentén történő kiállásból adódik, mindazonáltal pontosan meg lehetne határozni, hogy a magyar Európa-politikának melyek azok a hangsúlyos pontjai, ahol – deklaráltan is meg lehetne jeleníteni – a szoros együttműködésben vagyunk érdekeltek, ami talán az Európai Bizottság számára is „elviselhetőbbé” tenné a többi konfliktuspontot, és ami még fontosabb, a többi tagállam számára, ahogyan azt más országok is teszik. A nálunk léptékekben nagyobb Lengyelország például egészen világosan kijelöli azokat pontokat, ahol az Európa-politikában biztosan konfliktust vállal, és egyébként hasonló hangsúllyal, erővel kijelenti az Európai Unió iránti elkötelezettségét más szakpolitikákban. Mindez azért fontos – tette hozzá a politikus –, mert imázsalakító hatása lehet, hiszen más és más megítélés alá esik egy kritikus tagállam, illetve egy „fenegyereknek”, amely státusz felé Magyarország is halad.

Navracsics Tibor a vétó ügyére kitérve úgy fogalmazott, hogy a genezisét illetően, tehát, hogy kinél jelent meg elsőként ez az álláspont, és hogy ki kit követ, arra vonatkozó információi nincsenek. De a fentiek ismeretében

a vétót érzi a legkevésbé problémásnak, mert az egy jól körülírható elvi álláspont körül körvonalódázik,

nevezetesen arról van szó, hogy a magyar és a lengyel álláspont – mindenfajta anyagi érdekre való tekintet nélkül – nem akarja, hogy politikai értékelési szempontok szerepet játsszanak a gazadásági integráció működésében. És erről le akarja választani a jogállamisági kérdéskört, aminek a tartalmát és jelentőségét meg lehet vitatni a jövő évben, ahogyan az Michael Roth német európai ügyi miniszter beharangozta, de úgy gondolja a magyar és lengyel kormány, hogy ezt nem kell összekeverni azzal, hogy egyébként a gazdasági integráció, a felzárkóztatás, vagy épp a koronavírus okozta válság leküzdése hogyan zajlik. Megismételte, ez egy jól kezelhető álláspont, még ha radikális is.

A problémát inkább a szakpolitikai kérdések „átideologizált” kezelése jelenti,

aminek következtében egy olyan helyzet alakulhat ki, hogy Magyarország semmivel nem ért egyet, ami az Európai Unióban zajlik, pedig a közvélemény-kutatás adatai is azt mutatják, hogy Magyarország közvéleménye egy az Európai Unióhoz lojális ország közvéleménye.

A témáról bővebben is szó lesz szerda este 7 órától az InfoRádió Brüsszeli hét című műsorában.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Sándor Ildikó: ma már virtuális közösséget is alkotnak a néptánchagyományok ápolói

Sándor Ildikó: ma már virtuális közösséget is alkotnak a néptánchagyományok ápolói

A folklorizmus világát igyekeznek megismerni és megérteni a mindenkori kultúra teremtés szándékával – erről beszélt az Inforádió Aréna című műsorában Sándor Ildikó néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoportjának vezetője. A műsorban szó esett a verbunkos tánctípusról, ami egy kulturális örökségi elem, a legényközösségek önmegélésének volt az eszköze.

A hajózási szakértő elmondta, miért nem érzékelhette a becsapódást a szállodahajó legénysége

A Magyar Hajózási Országos Szövetség szóvivője szerint a motorcsónak valószínűleg nagy sebességgel haladt, a szállodahajó legénysége pedig nem érzékelte az ütközést, amit alátámaszthat a két jármű tömege közötti különbség is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.22. szerda, 18:00
Vona Gábor
a Második Reformkor Párt elnöke és EP-lista vezetője
Mérsékelten emelkedtek az amerikai tőzsdék, csúcsot döntött a Nasdaq

Mérsékelten emelkedtek az amerikai tőzsdék, csúcsot döntött a Nasdaq

Az ázsiai tőzsdéken ma reggel esés látszott, ezt követően pedig Európában is mínuszokat láthattunk, és délutánra a magyar tőzsde is lefordult. Ehhez képest az amerikai tőzsdék a kereskedési idő nagy részében az irányt kereste, majd a végére sikerült kis pluszba fordulniuk a vezető indexeknek - a Nasdaq csúcsot döntött. Közben a kriptopiacon nagy izgalmak vannak, az ethereum ETF várható elindulásának köszönhetően nagyot ralizott a második legjelentősebb kriptodeviza árfolyama. Mai ülésén újabb fél százalékponttal mérsékelte az alapkamatot a Magyar Nemzeti Bank, ezzel 7,25%-ra süllyedt az irányadó ráta - a lépés a várakozásoknak megfelelő volt, a forint nem mutatott a döntés után érdemi reakciót.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×