INFORÁDIÓ
2022. augusztus 13. szombat
Ipoly

RENDKÍVÜLI HÍRADÁS: Arany és ezüstök az úszó-Eb-n

oktatási hivatal

szfe

színház- és filmművészeti egyetem

Résztvevők a Parlamentnél a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) és az Országház között szervezett élőláncon 2020. szeptember 6-án. Élőlánccal tiltakoztak az SZFE modellváltása, autonómiájának elveszítése ellen az intézmény hallgatói és szimpatizánsok ezen a napon Budapest belvárosában. Az élőlánc tagjai kézről kézre adták azt a chartát, amelyet délelőtt az egyetem szenátusa írt. A Charta Universitasban rögzítették azokat az alapelveket, amelyek mentén el tudnák képzelni az együttműködést az Innovációs és Technológiai Minisztériummal.

Tárgyalásra hívták az SZFE-s tüntetők Palkovics Lászlót

Infostart

Az Oktatási Hivatalnak pedig eljuttatják a kuratórium által a vizsgálathoz el nem küldött dokumentumokat - közölték hétfőn.

A Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói az SZFE Vas utcai épülete előtt tartott sajtótájékoztatón reagáltak a Vidnyánszky Attila vezette kuratórium tagja, Rátóti Zoltán pénteki levelére, melyben azt írta, felfüggesztik az oktatást az egyetemen. A hallgatók hétfőn megerősítették vasárnapi nyilatkozatukat az oktatás folytatásáról:

Az oktatás természetesen továbbra is zajlik. Az illegitim kuratóriumnak az oktatás felfüggesztésére nemcsak indoka, de lehetősége sincs.

A szabályozás ugyanis a felsőoktatási tevékenység működtetését a fenntartó kötelezettségévé teszi - jelentették ki.

Rátóti Zoltán levelében az olvasható, hogy az SZFE új vezetése tájékoztatta az Oktatási Hivatalt arról, hogy a hallgatói blokád miatt nem tudják elfoglalni hivatalukat, nem látnak rá az oktatás tényleges menetére, emellett tudomásuk szerint az egyetem elfoglalt létesítményeiben a tűz- és balesetvédelmi szabályok nem vagy csak részben érvényesülnek, a higiénés viszonyok aggasztóak, az épületekben rendszeres az alkoholfogyasztás és a nemdohányzók védelmére vonatkozó szabályok megszegése. "Ilyen körülmények között az oktatás feltételei az SZFE létesítményeiben felelősséggel nem biztosíthatók" - olvasható a levélben.

Az Oktatási Hivatal mindezekre reagálva a "vis maior helyzet soron kívüli megszüntetésre" szólította fel a fenntartót. A vezetés hétfőn tárgyalni akart az oktatók és a hallgatók képviselőivel, akik azonban lemondták részvételüket az egyeztetésen.

Erre válaszul a diákok beszámoltak arról, hogy a fertőtlenítés, karbantartás megtörtént, a munkabiztonsági vizsgálat szerint a tűz- és balesetvédelmi szabályokat nem szegték meg, a higiéniai és a pandémiával kapcsolatos szabályokat példamutatónak nevezte a szakember, továbbá a nemdohányzók védelme is megoldott.

A hallgatók képviselője elmondta: kérvényezték az Oktatási Hivatal végzésének nyilvánossá tételét, amely az egyetemen kialakult vis maior helyzet megszüntetésére szólítja fel az alapítványt. Mint fogalmazott, erre a Színház- és Filmművészetért Alapítvány alapítói jogainak törvényes gyakorlója, az Innovációs- és Technológiai Minisztérium képes. Ennek érdekében meghívják Palkovics Lászlót és az általa felállított küldöttséget november 11-re az Ódry Színpadra.

Emellett a diákok közölték: az oktatók levélben kérték Szarkát és Rátótit, hogy bocsássák rendelkezésükre a dokumentumokat, ami alapján az oktatás felfüggesztéséről döntöttek, választ azonban eddig nem kaptak. A hallgatók és az oktatók szerint is rendben folyik az oktatás, és az Oktatási Hivatal vizsgálata is őket igazolja.

Végezetül közölték: az Oktatási Hivatal ellenőrzési eljárásához szükséges adatok továbbítását a kancellár hetek óta akadályozza, ezért hétfőn nyilvánosságra hozzák, és saját maguk viszik el azokat az Oktatási Hivatalhoz. A dokumentációval a tájékoztató után el is indultak az OH-hoz.

Nyitókép: MTI/Mónus Márton
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018