eur:
394.06
usd:
365.67
bux:
65384.6
2024. március 29. péntek Auguszta
Résztvevők a Parlamentnél a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) és az Országház között szervezett élőláncon 2020. szeptember 6-án. Élőlánccal tiltakoztak az SZFE modellváltása, autonómiájának elveszítése ellen az intézmény hallgatói és szimpatizánsok ezen a napon Budapest belvárosában. Az élőlánc tagjai kézről kézre adták azt a chartát, amelyet délelőtt az egyetem szenátusa írt. A Charta Universitasban rögzítették azokat az alapelveket, amelyek mentén el tudnák képzelni az együttműködést az Innovációs és Technológiai Minisztériummal.
Nyitókép: MTI/Mónus Márton

Tárgyalásra hívták az SZFE-s tüntetők Palkovics Lászlót

Az Oktatási Hivatalnak pedig eljuttatják a kuratórium által a vizsgálathoz el nem küldött dokumentumokat - közölték hétfőn.

A Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói az SZFE Vas utcai épülete előtt tartott sajtótájékoztatón reagáltak a Vidnyánszky Attila vezette kuratórium tagja, Rátóti Zoltán pénteki levelére, melyben azt írta, felfüggesztik az oktatást az egyetemen. A hallgatók hétfőn megerősítették vasárnapi nyilatkozatukat az oktatás folytatásáról:

Az oktatás természetesen továbbra is zajlik. Az illegitim kuratóriumnak az oktatás felfüggesztésére nemcsak indoka, de lehetősége sincs.

A szabályozás ugyanis a felsőoktatási tevékenység működtetését a fenntartó kötelezettségévé teszi - jelentették ki.

Rátóti Zoltán levelében az olvasható, hogy az SZFE új vezetése tájékoztatta az Oktatási Hivatalt arról, hogy a hallgatói blokád miatt nem tudják elfoglalni hivatalukat, nem látnak rá az oktatás tényleges menetére, emellett tudomásuk szerint az egyetem elfoglalt létesítményeiben a tűz- és balesetvédelmi szabályok nem vagy csak részben érvényesülnek, a higiénés viszonyok aggasztóak, az épületekben rendszeres az alkoholfogyasztás és a nemdohányzók védelmére vonatkozó szabályok megszegése. "Ilyen körülmények között az oktatás feltételei az SZFE létesítményeiben felelősséggel nem biztosíthatók" - olvasható a levélben.

Az Oktatási Hivatal mindezekre reagálva a "vis maior helyzet soron kívüli megszüntetésre" szólította fel a fenntartót. A vezetés hétfőn tárgyalni akart az oktatók és a hallgatók képviselőivel, akik azonban lemondták részvételüket az egyeztetésen.

Erre válaszul a diákok beszámoltak arról, hogy a fertőtlenítés, karbantartás megtörtént, a munkabiztonsági vizsgálat szerint a tűz- és balesetvédelmi szabályokat nem szegték meg, a higiéniai és a pandémiával kapcsolatos szabályokat példamutatónak nevezte a szakember, továbbá a nemdohányzók védelme is megoldott.

A hallgatók képviselője elmondta: kérvényezték az Oktatási Hivatal végzésének nyilvánossá tételét, amely az egyetemen kialakult vis maior helyzet megszüntetésére szólítja fel az alapítványt. Mint fogalmazott, erre a Színház- és Filmművészetért Alapítvány alapítói jogainak törvényes gyakorlója, az Innovációs- és Technológiai Minisztérium képes. Ennek érdekében meghívják Palkovics Lászlót és az általa felállított küldöttséget november 11-re az Ódry Színpadra.

Emellett a diákok közölték: az oktatók levélben kérték Szarkát és Rátótit, hogy bocsássák rendelkezésükre a dokumentumokat, ami alapján az oktatás felfüggesztéséről döntöttek, választ azonban eddig nem kaptak. A hallgatók és az oktatók szerint is rendben folyik az oktatás, és az Oktatási Hivatal vizsgálata is őket igazolja.

Végezetül közölték: az Oktatási Hivatal ellenőrzési eljárásához szükséges adatok továbbítását a kancellár hetek óta akadályozza, ezért hétfőn nyilvánosságra hozzák, és saját maguk viszik el azokat az Oktatási Hivatalhoz. A dokumentációval a tájékoztató után el is indultak az OH-hoz.

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 28. 21:46
×
×
×
×