eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Nyitókép: EBRD

Először van női elnöke az EBRD-nek

Munkába állt az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) új francia elnöke, Odile Renaud-Basso - közölte hétfőn a londoni pénzintézet.

A francia pénzügyminisztérium gazdaságpolitikai ügyekben illetékes egykori vezérigazgatója a közép- és kelet-európai országok gazdasági átalakulásának finanszírozására 1991-ben létrehozott bank hetedik - egyben negyedik francia és első női - elnöke.

Odile Renaud-Basso korábban betöltötte az Európai Unió gazdasági és pénzügyi bizottságának alelnöki tisztségét, a Világbank kormányzótanácsának Franciaországot képviselő tagja volt, és a kormányhitelezők alkotta globális informális csoport, a Párizsi Klub elnökeként is tevékenykedett.

Odile Renaud-Basso mellett két másik jelölt, Tadeusz Koscinski lengyel pénzügyminiszter és Pier Carlo Padoan volt olasz gazdasági és pénzügyminiszter, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) Olaszországért felelős egykori igazgatósági tagja, a fejlett ipari országok alkotta Gazdasági Együttműködési és Fejélesztési Szervezet (OECD) korábbi főtitkár-helyettese is versengett az EBRD-elnöki tisztségért. Padoan azonban egy héttel az októberi EBRD-közgyűlése előtt visszalépett, így a bank új elnökét a 71 részvényes ország és szervezet Tadeusz Koscinski és Odile Renaud-Basso közül választotta meg többségi szavazással.

Az EBRD a közgyűlésen közölte:

megvan a kapacitása arra, hogy a 2025-ig tartó időszakban évente jóval több mint 10 milliárd euró finanszírozást nyújtson működési térségének.

Odile Renaud-Basso hétfőn, első elnöki nyilatkozatában kijelentette: kihívásokkal teli időszakban kezdi munkáját az EBRD élén, de a banknak megvan a következő öt évre szóló útiterve, amelyet a közgyűlés elfogadott, és most megkezdődik az ebben foglalt elsődleges fontosságú feladatok végrehajtása.

Az EBRD tavalyi és idei működéséhez rekordok is fűződnek:

  • Chakrabarti elnöki időszakának végén a legjelentősebb intézkedések közé tartozott annak bejelentése, hogy az EBRD a következő két évben 21 milliárd euró pótlólagos támogatást nyújt a működési területéhez tartozó 38 országnak a koronavírus-járvány okozta gazdasági válság enyhítésére.
  • Chakrabarti az EBRD elnökeként adott utolsó nyilatkozatában hangsúlyozta: az EBRD és a többi nemzetközi fejlesztési bank előtt álló egyik legnagyobb kihívás annak megakadályozása, hogy a koronavírus-járvány által sok helyen okozott likviditási válság fizetésképtelenségi válsággá fajuljon.
  • Az EBRD tavaly 10,1 milliárd eurót juttatott hitelek és befektetések formájában működési térségének; ez éves rekord volt a bank csaknem 30 éves történetében.
  • A bank az idei év első felében több mint 5 milliárd euró finanszírozást folyósított, és ez is időarányos rekord.
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×