eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma
A koronavírus-járvány miatt védőmaszkot visel a fodrász és a vendégek is Madrid egyik fodrászüzletében 2020. május 4-én. A spanyol kormány megkezdte a koronavírus-járvány miatt bevezetett korlátozások enyhítését.
Nyitókép: MTI/EPA/EFE/Fernando Villar

Egy évre bezárhatja, egymillió forintra büntetheti a rendőrség a szabálysértő üzleteket

Amint az az operatív törzs tájékoztatójában és Orbán Viktor péntek reggeli rádióinterjújában is elhangzott, a hétfőtől szigorodó magyarországi járványrendelkezéseket be nem tartó üzletek kemény retorziókra számíthatnak, és az ilyen ügyekben a rendőrség hatóságként önállóan eljárhat.

„Hétfőtől az ellenőrzésekben új világ kezdődik” – mondta Orbán Viktor péntek reggel a Kossuth rádiónak adott interjújában. Az már az operatív törzs csütörtöki tájékoztatóján elhangzott, hogy november 2-ától szigorítások lesznek érvényben, a friss Magyar Közlönyből már az is látszik, hogyan szigorodnak a büntetési tételek.

Ha a kereskedelmi hatóság ellenőrzéskor vagy a rendőrség értesítése alapján a járványügyi kötelezettségek megszegéséről értesül, akkor

a) figyelmeztetést alkalmaz,

b) 100 000 forinttól 1 000 000 forintig terjedő bírságot szabhat ki, vagy

c) az üzletet, illetve a helyiséget legalább egy napra, legfeljebb egy év időtartamra ideiglenesen bezárathatja.

Ráadásul ezeket a büntetéseket akár együtt is kiszabhatja.

Még egy fontos részlet kiderül a jogszabályból:

a rendőrség kereskedelmi hatóságként járhat el,

tehát ellenőrzést folytathat és jogkövetkezményt alkalmazhat. Azaz megtörténhet, hogy a rendőrség kiszáll egy üzletbe, ott ellenőrzést folytat, és

ha megállapítja a járványügyi szabályok megsértését, akkor akár egy évre is bezárhatja és egymillió forintra is megbüntetheti a boltot.

Az operatív törzs csütörtöki tájékoztatóján elhangzott, hogy szigorodik hétfőtől a maszkhasználat Magyarországon. A vendéglátóhelyeken és szórakozóhelyeken is kötelező lesz a maszk viselése a szabadtéri sportrendezvényeken és gyűléseken bevezetett szigorítások után, csak az étkezés, ivás idejére szabad azt levenni. Ehhez illeszkedik a friss Magyar Közlönyben megjelent rendelet.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×