INFORÁDIÓ 
2020. november 26. csütörtök
Virág

koronavírus-járvány

orbán viktor

operatív törzs

magyar közlöny

A koronavírus-járvány miatt védőmaszkot visel a fodrász és a vendégek is Madrid egyik fodrászüzletében 2020. május 4-én. A spanyol kormány megkezdte a koronavírus-járvány miatt bevezetett korlátozások enyhítését.

Egy évre bezárhatja, egymillió forintra büntetheti a rendőrség a szabálysértő üzleteket

Infostart

Amint az az operatív törzs tájékoztatójában és Orbán Viktor péntek reggeli rádióinterjújában is elhangzott, a hétfőtől szigorodó magyarországi járványrendelkezéseket be nem tartó üzletek kemény retorziókra számíthatnak, és az ilyen ügyekben a rendőrség hatóságként önállóan eljárhat.

„Hétfőtől az ellenőrzésekben új világ kezdődik” – mondta Orbán Viktor péntek reggel a Kossuth rádiónak adott interjújában. Az már az operatív törzs csütörtöki tájékoztatóján elhangzott, hogy november 2-ától szigorítások lesznek érvényben, a friss Magyar Közlönyből már az is látszik, hogyan szigorodnak a büntetési tételek.

Ha a kereskedelmi hatóság ellenőrzéskor vagy a rendőrség értesítése alapján a járványügyi kötelezettségek megszegéséről értesül, akkor

a) figyelmeztetést alkalmaz,

b) 100 000 forinttól 1 000 000 forintig terjedő bírságot szabhat ki, vagy

c) az üzletet, illetve a helyiséget legalább egy napra, legfeljebb egy év időtartamra ideiglenesen bezárathatja.

Ráadásul ezeket a büntetéseket akár együtt is kiszabhatja.

Még egy fontos részlet kiderül a jogszabályból:

a rendőrség kereskedelmi hatóságként járhat el,

tehát ellenőrzést folytathat és jogkövetkezményt alkalmazhat. Azaz megtörténhet, hogy a rendőrség kiszáll egy üzletbe, ott ellenőrzést folytat, és

ha megállapítja a járványügyi szabályok megsértését, akkor akár egy évre is bezárhatja és egymillió forintra is megbüntetheti a boltot.

Az operatív törzs csütörtöki tájékoztatóján elhangzott, hogy szigorodik hétfőtől a maszkhasználat Magyarországon. A vendéglátóhelyeken és szórakozóhelyeken is kötelező lesz a maszk viselése a szabadtéri sportrendezvényeken és gyűléseken bevezetett szigorítások után, csak az étkezés, ivás idejére szabad azt levenni. Ehhez illeszkedik a friss Magyar Közlönyben megjelent rendelet.

Nyitókép: MTI/EPA/EFE/Fernando Villar
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018