eur:
394.46
usd:
370.45
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma
Schmuck Erzsébet, a Lehet Más a Politika parlamenti frakcióvezető-helyettese a párt választási eredményváró rendezvényén a budapesti Danubius Hotel Arenában 2018. április 8-án.
Nyitókép: MTI

Elindult hosszú útjára az LMP klímanépszavazási kezdeményezése

A kérdést benyújtó Schmuck Erzsébet párttárselnök az InfoRádióban elégtelennek nevezte az Európa Parlament és a magyar kormány terveit, és azt mondta, a Föld élhetősége sokkal többe fog kerülni később, mint most, ezért kell cselekedni.

Népszavazást kezdeményez az LMP annak érdekében, hogy Magyarország 2030-ra 65 százalékkal csökkentse az üvegházhatású gázok kibocsátását az 1990-es szinthez képest.

Az Európai Tanács decemberben várhatóan 55 százalékos kibocsátáscsökkentésről dönt, a párt szerint azonban ez nem elegendő, a párt szerint azonban ez is veszélyben van a kormány miatt.

"Az Európai Parlament a szén-dioxid-kibocsátás 60 százalékos csökkentésről döntött 2030-ig, ám a tudomány, az európai zöldek és a zöld civilek is azt mondják, hogy

65 százalékra van szükség ahhoz, hogy másfél Celsius-fokon maradjon az átlaghőmérséklet-emelkedés az évszázad végéig. Ez jelentené azt, hogy a bolygónk élhető marad"

– fogalmazott az InfoRádióban Schmuck Erzsébet, az LMP társelnöke.

Hogy miért szabtak meg szigorúbb célszámot, arról azt mondta, Magyarország nagyon kitett a klímaváltozás hatásainak, a mezőgazdaságban ezt rendszeresen tapasztalni.

"Tudjuk nagyon jól, hogy Orbán Viktor és a magyar kormány ellenáll a szigorúbb klímacéloknak; azért indítottunk népszavazási kezdeményezést, hogy az emberek dönthessenek arról, mit vállalnak, vállalják-e a szigorúbb célokat, ami bár a gazdaságra érzékenyebb terheket pakol, de ha ezt nem fogjuk vállalni, akkor sokkal, de sokkal többe fog kerülni ez később" – ecsetelte.

A népszavazási kezdeményezés megindításával párhuzamosan az LMP honlapján petíció is indult, hasonló tartalommal. A népszavazási aláírásgyűjtés csak 90 nappal azután indulhat el, ha a Nemzeti Választási Bizottság a kérdést jóváhagyja. A szerdán benyújtott kérdés elbírálására 30 napon belül sor kerül, ha elutasító döntés születik, a Kúriához lehet fordulni.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

"Amíg nemzeti kormány lesz, Magyarország nem lép be az ukrajnai háborúba senkinek az oldalán" - jelentette ki a Fidesz EP-kampánynyitó rendezvényén pénteken Orbán Viktor pártelnök. "No migration, no gender, no war" - adta ki a hármas jelszót.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×