eur:
392.91
usd:
355.66
bux:
72865.31
2024. szeptember 1. vasárnap Egon, Egyed
A kormany.hu által közreadott képen Müller Cecília országos tisztifőorvos a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzs online sajtótájékoztatóján 2020. április 10-én.
Nyitókép: MTI/kormany.hu

Müller Cecília: új korosztályra lett veszélyes a koronavírus

Meg kell tanulnunk "másként szeretni" az őszi szünetben, csak egészséges emberek találkozzanak - nyomatékosította az operatív törzs keddi tájékoztatóján az országos tisztifőorvos.

A friss adatok szerint huszonnyolc koronavírusos halottat regisztráltak egyetlen nap alatt Magyarországon, továbbra is ezer fölött a napi új fertőzöttszám, az aktív, regisztrált koronavírusosok lassan harmincezren vannak.

A helyzet áttekintését követően az operatív törzs kedden is online sajtótájékoztató formájában állt nyilvánosság elé.

Müller Cecília országos tisztifőorvos a tájékoztatón az adatok közül kiemelte a magas halottszámot, és megjegyezte, az

55 és 93 év közötti elhunytak mindegyike krónikus beteg volt korábban,

szív- vagy vérnyomásbeteg, illetve az immunrendszerük volt valamilyen kóros elváltozásban.

Megjelent a köszvény mint anyagcsere-betegség és a daganat is az elhunytak körében, ezért "rendkívül fontos egyensúlyban tartani a krónikus betegségünket a szövődmények szempontjából", és változatlanul kéri, hogy ha bárkinek régóta tartó betegsége van, konzultáljon a háziorvossal.

1519 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, 160-an vannak kórházban, ezért azt is kéri,

"mindenki vigyázzon magára".

Elmondta még, az érintettek korcsoportja is dinamikusan változik, már nem csupán az idősek és a fiatalok, de a középkorosztály is veszélyeztetett, ami maga után vonja, hogy a változásokkal egy időben többen szorulnak kórházi, lélegeztetőgépes kezelésekre.

Úgy látja, most már a napi számoknál jobban leírják a helyzetet a heti összesítésű adatok, ez alapján azt látja,

egy hét alatt 9 százalékos növekedés történt a járvány terjedésében.

Azt is hozzátette még, hogy a gyerekekre viszont továbbra sem veszélyes a vírus.

Újdonság viszont, hogy a terjedésben már nincs túl nagy különbség a sűrűn és a ritkán lakott területek között. Továbbra is Békés, Komárom-Esztergom és Tolna a legkevésbé érintett megyék, a legfertőzöttebb Budapest és Győr környéke.

Kiss Róbert, az ügyeleti központ vezetőhelyettese elmondta, 28 rendőri intézkedés volt az elmúlt napon, ebből 12 tömegközlekedési eszközön történt.

Hétfőn boltokban 3 alkalommal mulasztotta el az üzemeltető betartatnia a maszkviselést, a rendőrök itt is intézkedtek.

A rendőrök továbbra is jellemzően csak figyelmeztetéssel élnek.

A vendéglátóhelyek ellenőrzésekor összesen egy szabályszegést láttak az elmúlt napon.

Huszonnégy óra alatt 10 ezernél is több karanténellenőrzés volt - mondta még.

Kérdések - válaszok

- A háziorvosok a D-vitamin szedését ajánlják. Elegendő-e ez? Mi kell még?

- Magyarországon alacsony a D-vitamin bevitele, bár nyár végén ilyenkor jobban állunk ebben. Ősszel-télen hiányt szenvedünk ebben. Télen mindig javasolt D-vitamin szedése, C-vitaminnal kiegészítve. A tárolással csökken a C-vitamintartalom, ezért nyúlunk extra szerekhez, de a háziorvossal konzultáljunk! A bőséges folyadékbevitel pedig sokkal fontosabb, mint gondolnánk.

- Hónapokig is eltarthat a koronavírus-betegség? Van-e elhúzódó betegség, van-e megfelelő utánkövetés?

- Ez nagyon bonyolult kérdés. Vannak adatok, amelyek gyors gyógyulást hirdetnek, de van arra is példa, hogy elhúzódik a rossz közérzet, a fáradtság, az izomgyengeség. Nem igazán lehet eldönteni, hogy kinél hogyan zajlik le a betegség. Van utánkövetés Magyarországon, a Covid-19-ellátó intézmények visszahívják a betegeket, sok ismerős van a vírusról, de még nagyon sok mindent fel kell tárni.

- Jön az őszi szünet, a nagyszülők szerepe megnő. Mennyire veszélyes az ő bevonásuk?

- Nagyon fontos, hogy csak egészséges emberek találkozzanak! Meg kell tanulnunk másként szeretni.

- Mi a helyzet az idősotthonokban?

- Tíz százalékos növekedésről lehet beszélni.

InfoRádió: - Az időjárási körülmények változása hogyan hata koronavírus terjedésére?

- A járványnak vannak elsődleges és másodlagos terjedési tényezői. El kell vágni a fertőzés útját azzal, hogy az emberek védettekké válnak. A fertőződés forrása adott, a fertőzöttek a környezetünkben vannak. Amikor a maszkviselésre, a fertőtlenítésre, a kézmosásra hívjuk fel a figyelmet, épp a fertőzési láncot próbáljuk elvágni. Nagy jelentősége lesz majd a védőoltásoknak, amikor a fogékony szervezeteket választjuk le a folyamatról. Ebben reménykedünk. Az időjárás viszont másodlagos tényező, csak "valamilyen" hatással van a terjedésre. Ilyen a zsúfoltság vagy az időjárás is. A járvány légúton, cseppfertőzéssel, érintkezéssel terjed, a tél tehát veszélyesebb. Hogy a koronavírus-járvány szezonális lesz-e, ez csak utólag derül ki.

Infostart: - Az esőben gyorsan átnedvesedő maszk hatékonysága csökken-e?

- Nyilvánvalóan változik a védelmi képessége a maszknak fizikai hatásra. Korábban figyelmeztettünk arra, hogy amikor tüsszögünk, köhögünk, cserélni kell a maszkot. Ugyanígy van ez az esős időszakkal is, cserélni kell.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.02. hétfő, 18:00
Maruzsa Zoltán
a Belügyminisztérium köznevelési államtitkára
Újabb fordulat az orosz-ukrán konfliktusban - Háborús híreink szombaton

Újabb fordulat az orosz-ukrán konfliktusban - Háborús híreink szombaton

Az orosz-ukrán háború újabb fordulatot vett, miután Kijev katonai műveletet indított az oroszországi Kurszki területen. A NATO főtitkára, Jens Stoltenberg a Welt am Sonntag német hetilapnak adott nyilatkozatában reagált az eseményekre. Eközben pénteken késő este az oroszországi Belgorod városát ukrán támadás érte, ami öt halálos áldozatot követelt, és 46 ember sérült meg - jelentette be Vjacseszlav Gladkov, a térség kormányzója. Az incidens során 37 embert, köztük hét gyermeket kórházba kellett szállítani.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. augusztus 31. 22:10
×
×
×
×