eur:
393.52
usd:
368.04
bux:
66552.25
2024. április 25. csütörtök Márk
Lélegeztető gépen lévő beteg a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház intenzív osztályán 2020. április 8-án.
Nyitókép: MTI/Kovács Tamás

Szinte nincs olyan része a szervezetnek, amit ne károsítana a koronavírus

A betegség súlyos szövődményeiről is beszélt a Dél-pesti Centrumkórház főigazgatója a Magyar Nemzetnek. Vályi-Nagy István hangsúlyozta, genetikailag nem vagyunk egyformán fogékonyak erre a betegségre.

Egyesek akkor sem kapják el, ha szoros kontaktszemélyként élnek együtt egy fertőzöttel, míg másoknál a gyógyulást követően is huzamosabb ideig fennmaradnak bizonyos maradványtünetek - mondta a lapnak a szakember.

Vályi-Nagy István arra is felhívta a figyelmet, hogy az új típusú koronavírus-fertőzés egyesek számára hosszan tartó testi-lelki betegséget okoz.

- Szinte nincs olyan része a szervezetnek, amit ne károsítana, bizonyos maradványtünetek egyeseknél pedig a gyógyulást követően is huzamosabb ideig fennmaradnak, és emiatt az illető gyakran nehezen folytatja az addigi normális életét - mondta a szakember, aki példaként említette a krónikusfáradtság-szindrómát, az általános gyengeséget, a fizikai terhelés intoleranciáját. Mint mondta,

ezek a panaszok hosszú távon nemcsak testileg, hanem lelkileg is megviselik az embereket.

A Dél-pesti Centrumkórház főigazgatója arról is beszélt az interjúban, hogy intézményük a járvány kezdete óta a középsúlyos és súlyos koronavírus-betegek kezelésére első helyen kijelölt kórház, amely mind technológiailag, mind szakmai­lag, mind a megszerzett rutin szempontjából a legfelkészültebb. Márciustól a mai napig 689 igazolt koronavírus-fertőzött fekvőbeteget láttak el, ami több mint kétszer annyi, mint a sorban második ellátó intézményben kezeltek száma. A 689 páciens közül százkilencen kerültek intenzív osztályra, és

szinte mindenkit lélegeztetni kellett, 95 százalékukat invazív módon, tehát intubálva, gép által.

Vályi-Nagy István elmondta, högy jelenleg mind a Dél-pesti Centrumkórházban, mind a többi kijelölt kórházban emelkedik a Covid-betegek száma, ezért a kutatási célok mellett a terápiás eljárásokat is össze kell hangolni, illetve frissíteni kell, mert ezekben van némi változás a járvány első hullámához képest.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×