eur:
392.91
usd:
366.41
bux:
66129.26
2024. április 26. péntek Ervin
Nemzeti színű szalag a Hungaroring újraaszfaltozott pályájának avatásán 2016. április 14-én.
Nyitókép: MTI/Marjai János

Nagyot bukhatnak a Forma–1-es versenyzők Magyarországon, ha nem tartják be a szabályokat

Hétvégén rendezik meg a Magyar Nagydíjat, amelyre már érvényesek lesznek a vasárnap kihirdetett határátlépési változások. Lapértesülésből pedig az is kiderült, milyen további szigor vár a sportolókra Magyarországon, és mekkora büntetést kell fizetniük a szabályokat megszegőknek.

A két ausztriai futam, valamint a két brit viadal között, július 19-én kerül sor zárt kapuk mögött a Magyar Nagydíjra a Hungaroringen. Emiatt is volt érdekes kérdés, hogy a Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter által vasárnap bejelentett határátlépési korlátozásokból mi vonatkozik majd a sportolókra.

A Magyar Közlönyből kiderült, hogy a Magyarország területén megrendezésre kerülő nemzetközi sportesemény résztvevői – de a nézők nem – korlátozás nélkül beléphetnek az országba, akkor is, ha sárga vagy piros jelzéssel besorolt helyről érkeznek. Ehhez hozzá kell tenni, hogy a Forma–1-es versenyzőket és a stábot is rendszeresen tesztelik, az osztrák futamok egyetlen hétvégéjén például mintegy 5000 tesztet végeztek el (mind negatív lett).

További új szabály, hogy magyarországi sportszervezet vagy országos sportági szakszövetség meghívására érkező versenyengedéllyel rendelkező sportoló, szakember, a lebonyolításban részt vevő szervező, valamint a nemzetközi verseny szervezője által meghívott vendég öt napnál nem régebbi PCR-tesztekkel léphet be az országba.

Szigorú biztonsági intézkedések, szigorú büntetés

A BBC cikke szerint a Forma–1-es pilóták börtönbüntetést vagy tekintélyes pénzbírságot kockáztatnak, ha a Magyar Nagydíjon és a Magyarországon érvényes koronavírus-szabályokat megsértik. Írásuk szerint a kormányzat közölte, hogy

a brit, valamint az Európai Unión kívüli versenyzők és dolgozók csak a pályán felépített konténervárosban, valamint a hotelükben tartózkodhatnak. A szabályok megszegőire 15 000 euró pénzbírság és/vagy börtönbüntetés vár.

Csak a pálya területén vagy a szállodában étkezhetnek, számukra a tömegközlekedés és a taxik használata is tilos.

A pilóták közül a brit Lewis Hamilton, Lando Norris és George Russell, a brit-thai Alexander Albon, a mexikói Sergio Perez, a kanadai Lance Stroll és Nicholas Latifi, az ausztrál Daniel Ricciardo, az orosz Daniil Kvyat és várhatóan még a monacói Charles Leclerc lehet érintett. A magyar intézkedés vonatkozhat a kisegítő személyzet számos tagjára is.

A BBC cikke szerint Lewis Hamilton egyébként úgy nyilatkozott, hogy őt nem különösebben érinti a szabályozás, főként a pályán fog tartózkodni. "Ez egy kihívásokkal teli időszak, ami ez érthető, és komolyan kell venni a szabályozásokat, de mindenki így is tesz."

A konténerváros lesz az "otthonuk"

A járvány miatt más feladatok várnak a szervezőkre, mint a korábbi években. Nem lesznek például motorhome-ok, amelyekkel a csapatok utaznak, hanem a magyar szervezőknek kellett felépíteni egy konténervárost. A Hungaroringen nagyjából 100 konténert építenek fel a paddock területén, itt tartózkodhatnak majd a versenyzők és a csapattagok – mondta el az InfoRádióban korábban Gyulay Zsolt, a Hungaroring Sport Zrt. elnök-vezérigazgatója.

Nagyon ügyelnek a járványbiztonságra. Zónákra osztják például a Hungaroring területét, és a piros zónába csak negatív koronavírusteszttel lehet belépni. Kisebb lesz a csapatok, a segítő személyzet létszáma, és nem lesznek nézők sem – a biztonságiak munkája azonban kibővül a látogatók távol tartásával.

Címlapról ajánljuk
Gazdasági elemzők az Arénában: a „másnaposság” után hamarosan dinamikus pályára állhat a magyar gazdaság

Gazdasági elemzők az Arénában: a „másnaposság” után hamarosan dinamikus pályára állhat a magyar gazdaság

Nagyjából a Magyar Nemzeti Bank várakozásainak megfelelő adatokat vár idén a magyar gazdaságtól Isépy Tamás, a Századvég makrogazdasági üzletágvezetője és Madár István, a Portfolio vezető makrogazdasági elemzője. Úgy vélik, az elmúlt időszak gazdasági válságainak egyik legfőbb tapasztalata, hogy sokkal több váratlan helyzetre kell felkészülnie a világnak.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×