eur:
394.95
usd:
363.36
bux:
65450.33
2024. március 19. kedd Bánk, József
Gyulay Zsolt, a Hungaroring Sport Zrt. elnök-vezérigazgatója beszél a július végi Forma-1-es Magyar Nagydíjjal kapcsolatban tartott Egyenesen a Hungaroringre című sajtótájékoztatón a budapesti TERMINÁL Étterem és Bárban 2014. július 1-jén.
Nyitókép: MTI Fotó: Marjai János

Gyulay Zsolt: most az a mérce, hogy mindenki egészségben hazaérjen a Magyar Nagydíjról

Egy hét múlva már Magyarországon lesz a Forma–1 mezőnye. Gyulay Zsolt, a Hungaroring Sport Zrt. elnök-vezérigazgatója az InfoRádiónak elmondta: a járvány miatt más feladatok várnak a szervezőkre, mint a korábbi években.

Időarányosan jól állunk, de ez nem egy szokványos Forma–1-es futam, teljesen új szituáció minden résztvevőnek. Nem lehet összevetni, hogy az elmúlt évekhez képest hol tartunk most – mondta egy héttel a magyarországi versenyhétvége előtt Gyulay Zsolt, a Hungaroring Sport Zrt. elnök-vezérigazgatója. Szerinte most nem több a feladat, inkább teljesen más. Nem lesznek például motorhome-ok, amelyekkel a csapatok utaznak, hanem a magyar szervezőknek kellett felépíteni egy konténervárost. A Hungaroringen nagyjából 100 konténert építenek fel a paddock területén, itt tartózkodhatnak majd a versenyzők és a csapattagok.

"Nem lesznek nézők, ami látszatra talán könnyebb a szervezés szempontjából, de ez nem így van" – mondta Gyulay Zsolt arról, hogy miben lesz más az idei futam.

Nagyon ügyelnek a járványbiztonságra, Ausztriában is ötezer koronavírusteszt végeztek a kétezer résztvevőn, tehát mindenkit többször ellenőriznek. Zónákra osztják a Hungaroring területét, és a piros zónába csak negatív koronavírusteszttel lehet belépni.

"Az FIA előírásai jóval szigorúbbak, mint a jelenleg érvényben lévő magyar szabályok.

Sok tesztet végzünk, és remélhetőleg mindenki biztonságban lesz"

– mondta az elnök-vezérigazgató. Csaknem kétezer ember tartózkodhat majd a pálya környékén, a szervezőcsapat mérete azonos, csak kevesebb biztonsági emberre és rendőri készültségre lesz szükség, mert nem kell a nézőket irányítani, ugyanakkor távol kell őket tartani. A csapatok is csaknem negyven százalékkal kisebb létszámmal érkeznek, és a sajtó munkatársai is korlátozott számban lehetnek majd jelen.

Azt viszont nem tudják befolyásolni, hogy a pálya kerítésén kívül lesznek-e nézők, tudnak arról is, hogy például Hollandiából csoportok is elindultak, és Ausztriában is látszott, hogy a pálya környékén lévő dombokon emberek gyülekeztek. Ez ellen nem fognak fellépni, de az autópályáról levezető útra már csak azok hajthatnak, akik behajtási matricával rendelkeznek.

"Idén nem a nézőszám, hanem az lesz a siker mércéje, hogy rendben megrendezzük a futamot, és mindenki épségben hazaérjen"

– mondta Gyulay Zsolt.

Az elnök-vezérigazgató elmondta, ha a helyzet úgy hozza, a Hungaroring alkalmas arra, hogy október végéig bármikor – zárt kapuk mögött – újra vendégül lássa az F1-es mezőnyt, de egyelőre kérdéses, hogy a szeptember elejére tervezett Olasz Nagydíj után hogyan folytatódik a világbajnoki idény.

Elkezdődhet a Hungaroring felújítása

Az elnök-vezérigazgató hangsúlyozta, a veszélyhelyzet ideje alatt sikerült "jól tárgyalniuk", ezért egy évvel szerződést hosszabbítottak, 2027-ig biztos a Magyar Nagydíj jövője, az indexálás mértéke pedig megváltozott, így nagyságrendileg hatmilliárd forintot spóroltak meg a költségvetésnek.

"A héten megtörtént az áttörés, a mai, vagy a holnapi Magyar Közlönyben megjelenik az a kormányhatározat, amely egyrészt tartalmazza, hogy 2027-ig érvényes a szerződésünk és erre kormánygarancia van, valamint azt, hogy elkezdődhet a tervezési folyamat" – nyilatkozott Gyulay Zsolt. Jelezte, a tavaly kapott jelentés szerint a Hungaroring főépülete, a boxok és a versenyirányítási központ állapota már nem felel meg a nemzetközi elvárásoknak.

A Hungaroring Sport Zrt. elnök-vezérigazgatója szerint nagyjából szeptember környékén elindulhat a mogyoródi Forma-1-es pálya főépületének átépítésére, vagy újjáépítésére vonatkozó tervezési folyamat, és bízik benne, hogy

2023-ra talán elkészül a minden igényt kielégítő új főépület.

Tervben van a boxutca mögött elhelyezkedő, úgynevezett paddock területének kibővítése, így a Forma-1 idején a csapatok mobilépületei, a motorhome-ok is nagyobb helyet kapnak, valamint a boxokat is bővítik.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Állami támogatások: komoly feszültségforrás készül az EU-tagállamok között

A kormányok állami támogatásokat nyújthatnak gazdaságaik versenyképességének növelése érdekében, és ezzel nem minden tagállam ért egyet. Máthé Réka Zsuzsánna, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Európa Stratégia Kutatóintézetének tudományos munkatársa szerint az ideiglenes szabályozás nagy nyertese a német, a francia és a magyar gazdaság.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.19. kedd, 18:00
Hankó Balázs
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára
Kiderült: év végéig visszatöltik amerikai olaj-készleteket, és csak átmeneti az új LNG-projektek blokkolása

Kiderült: év végéig visszatöltik amerikai olaj-készleteket, és csak átmeneti az új LNG-projektek blokkolása

Az Egyesült Államok energiaügyi minisztere azt jelentette be hétfőn, hogy az év végére az ország stratégiai kőolajkészlete (SPR) várhatóan eléri vagy meghaladja a két évvel korábbi szintet, amikor egy példátlanul nagy, 180 millió hordós készletleépítés indult el az olajárak letörése érdekében. Jennifer Granholm azt is hangsúlyozta, hogy csak átmeneti jellegű, mindössze néhány hónapig tartó szünetet jelent a Biden-adminisztráció döntése, hogy megállították a további LNG-kapacitások kiépülését, amelyek exporta vitték volna a cseppfolyós földgázt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×