eur:
393.91
usd:
368.6
bux:
66294.91
2024. április 25. csütörtök Márk
Nyitókép: Pixabay

Több mint 91 ezren jelentkeztek a felsőoktatásba

A jelentkezők többsége állami ösztöndíjas formában kíván továbbtanulni, a legnépszerűbb egyetem továbbra is az ELTE.

A szeptemberben induló képzésekre összesen 91 460-an jelentkeztek.

  • 57 799-en alapképzést jelöltek meg első helyen.
  • Osztatlan képzésre 11 719-en,
  • felsőoktatási szakképzésre 5 132-en,
  • a felsőfokú végzettséggel rendelkezők közül pedig mesterképzésre 16 810-en jelentkeztek első helyen.

Az állami ösztöndíjas képzéseket 81 350-en jelölték meg elsőként, míg az önköltséges képzési formát 10 110-en vállalnák.

A hatékonyabb és korszerűbb felsőoktatás érdekében az előterjesztő Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) újabb hat egyetem működési és finanszírozási modellváltásához kéri az Országgyűlés támogatását. A tervezett intézkedések elsődleges célja a jelenleginél rugalmasabb és kiszámíthatóbb működési környezet megteremtése a felsőoktatás versenyképességének növelése érdekében. A jelentkezők számának idei csökkenése igazolja a beavatkozások, a felsőoktatás korszerűsítése és nemzetköziesítése érdekében tervezett újabb lépések indokoltságát - közölte a tárca.

Az első helyes jelentkezők alapján a legnépszerűbb képzési területek idén a gazdaságtudományi (20 171 fő), a bölcsészettudományi (10 972 fő) és a műszaki (9 888 fő) szakirányok. Az első helyes jelentkezők közül a legtöbben változatlanul az Eötvös Loránd Tudományegyetemet választották, a képzeletbeli dobogóra két vidéki intézmény, a Debreceni Egyetem és a Szegedi Tudományegyetem is felfért.

Az Oktatási Hivatal értesíti a jelentkezőket, ha a járványügyi helyzetre tekintettel változás történne a 2020. évi általános felsőoktatási felvételi eljárás lebonyolításával kapcsolatban.

A ponthatárok, a felvételi eredmények kihirdetésének tervezett dátuma 2020. július 23.

Címlapról ajánljuk
Inkább többre lesz szükség, mint kevesebbre – a heti munkaidő növelését sürgetik Ausztriában

Inkább többre lesz szükség, mint kevesebbre – a heti munkaidő növelését sürgetik Ausztriában

Miközben több más európai ország mellett Ausztriában is vita folyik a munkaidő csökkentéséről, a gazdaság minden területéről mintegy ötezer szereplőt képviselő ipari testület (IV) indítványozta, hogy a csökkentés helyett inkább növeljék a heti munkaidőt 41 órára. A javaslatot felkarolta a kormány egyik legtekintélyesebb minisztere, a szakszervezek azonban tiltakoztak.

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 25. 15:01
×
×
×
×