eur:
394.75
usd:
370.8
bux:
65122.07
2024. április 19. péntek Emma
Kozma Ottó háziorvos receptet ír fel rendelőjében betegének, Botfalusi Zoltánnénak Nyíregyháza-Oroson 2012. szeptember 28-án.
Nyitókép: MTI Fotó: Balázs Attila

Több mint hétszáz orvos érzi úgy, cserbenhagyták

A Háziorvosok Online Szövetségének felmérése szerint a válaszadók nyolctizedének nincs elegendő és megfelelő védőfelszerelése. Már az alap fertőtlenítők beszerzése is nehézkes számukra, a védőruházaté pedig szinte elérhetetlen.

A válaszadók 80 százaléka, 931 háziorvos számolt be arról, hogy a rendelőjében nem rendelkezik elegendő felületfertőtlenítővel - közölte a Háziorvosok Online Szövetsége (HAOSZ) a legfrissebb, nem reprezentatív felmérése eredményeit, amelyet a 24.hu idézett. Ebben az alapellátás járványügyi felkészültségét igyekeztek az önkéntes kitöltők révén felmérni, illetve azt, hogy a praxisok elegendő segítséget kapnak-e a koronavírus elleni küzdelemhez.

A fertőtlenítéssel kapcsolatban a válaszadók nyolctizede arról számolt be, hogy felületfertőtlenítőből 1-5 liternyi készlettel rendelkezik, azonban 62,4 százalékuk szerint három hónapra 6-15 literre lenne szükségük. Háromnegyedük szerint a várótermükben nincsen automata kézfertőtlenítő adagoló, míg 59,2 százaléknak még a rendelőben, nővérszobában sem.

A válaszadó háziorvosok többsége szerint három hónapra 50-300 sebészi maszkra lenne szükségük, azonban a legtöbben 1-100 darabbal rendelkeznek.

A megkérdezettek 45,4 százaléka szerint a Nemzeti Népegészségügyi Központtól érkező sebészi maszk nem elegendő.

Több mint háromnegyedük legfeljebb 5 darab FFP2-es és FFP3-as maszkokkal rendelkezik, míg 73,2 százalék szerint 3 hónapra 10-200 darabra lenne szükség.

A válaszadók 72,9 százalékának egyáltalán nincsen védőruhája.

A HAOSZ rákérdezett arra is, hogy az alapellátó orvosok milyen mértékben kaptak segítséget az állami szervektől, illetve az önkormányzattól. Az ábrán a 0 a legrosszabb (egyáltalán nem kapott segítséget), az 5 pedig a legjobb érték (teljes mértékben). A kérdésekre 932-en válaszoltak,

összesen 723 orvos értékelte 0-val vagy 1-essel a központi szervek segítségét.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
Vitézy Dávid: Gyurcsányozás és Budapest-ellenes minisztérium helyett a város legyen a középpontban!
választás 2024

Vitézy Dávid: Gyurcsányozás és Budapest-ellenes minisztérium helyett a város legyen a középpontban!

101 pontban hirdette meg főpolgármesteri választási programját. Sokkal több van szerinte Budapestben, ráadásul a külső kerületeket is magára hagyta a várospolitika, pedig ott lakik a budapestiek háromnegyede - mondta programadó-kampánynyitó rendezvényén Vitézy Dávid, az LMP által támogatott főpolgármester-jelölt. Elege van a "Gyurcsányozásból", és felidézte, mit csinált Karácsony Gergellyel a villamos, illetve a tram-train a 2022-es kampány ellenzéki előválasztásán.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×