INFORÁDIÓ
2021. június 15. kedd
Jolán, Vid

koronavírus

bölcsőde

óvoda

bezárás

Óvodások nemzeti színű zászlókat készülnek kihelyezni a 48. gyalogezred emlékművénél a nagykanizsai Deák téren 2020. március 13-án. A több mint tízezer zászlót az Aranykor Nagykanizsa civil szerveződés felhívására készítették el óvodások, iskolások. Az egységes kihelyezés és a március 15-i városi ünnepségek az új koronavírus-járvány miatt az ország teljes területére kihirdetett rendkívüli jogrend, veszélyhelyzet miatt elmaradnak, de a zászlókat a civil szervezet önkéntesei és néhány óvódás helyezte ki.

Kevés bölcsőde és óvoda marad nyitva Magyarországon

Infostart / MTI

A koronavírus terjedése miatt további vidéki önkormányzatok döntöttek a bölcsődék és óvodák bezárásáról, a legtöbb nagyvárosban már hétfőtől érvényes az intézkedés. A fővárosi óvodák és bölcsődék hétfőtől fokozatosan zárnak be, ügyeleti rendszert minden kerületben biztosítanak.

Maruzsa Zoltán köznevelési államtitkár az operatív törzs szombati sajtótájékoztatóján közölte, hogy az önkormányzatok maguk dönthetnek a fenntartásukban működő óvodák nyitvatartásáról. A rendelkezés szombaton kormányrendeletben is megjelent.

Békéscsabán szerdától zárnak be az önkormányzati fenntartású óvodák és a bölcsődék. Új, ügyeleti rendszert fognak működtetni, a pontos szabályokon még dolgoznak, de az biztos, hogy az egészségügyi és a rendvédelmi dolgozók gyerekei elsőbbséget élveznek majd - közölte Szarvas Péter (Hajrá Békéscsaba Egyesület) polgármester vasárnap.

Debrecen polgármestere vasárnap elrendelte valamennyi, a város közigazgatási területén működő bölcsőde és óvoda bezárását hétfőtől -

közölte a városháza sajtószolgálata az MTI-vel. Papp László (Fidesz-KDNP) az önkormányzati fenntartásúak mellett a korábbi intézkedését kiterjesztette valamennyi bölcsődei és óvodai ellátást végző intézményre, visszavonásig. Az indokolt esetben szükséges ügyeleti ellátás és az étkeztetés megszervezéséről a fenntartók saját hatáskörben kötelesek gondoskodni.

Dunaújváros polgármestere, Pintér Tamás (Jobbik) vasárnap úgy döntött, hogy a helyi bölcsődék és óvodák hétfőn a szokott módon üzemelnek, keddtől azonban zárva tartanak - közölte a megyei jogú város a honlapján. A tájékoztatás szerint az ügyeletes intézmények csak azokat a gyermekeket fogadják, akiknek szülei büntetőjogi felelősségük tudatában nyilatkoznak arról, hogy a gyermek nem járt külföldön és nem beteg. A városvezető döntése értelmében a városi játszótereket zárva tartják, a vendéglátóipari és turisztikai egységektől pedig azt kérték, hogy lehetőleg ne nyissanak ki.

Hétfőtől Győrben is bezárnak a bölcsődék és az óvodák, az idősotthonokban pedig a látogatási tilalom mellett vasárnaptól kijárási tilalmat vezetnek be - tudatta a megyeszékhely polgármestere

az MTI-vel. Dézsi Csaba András (Fidesz-KDNP) közleménye szerint az önkormányzati, egyházi és alapítványi fenntartású intézményekben kizárólag gyermekfelügyeletet biztosítanak azoknak, akik semmilyen formában nem tudják megoldani gyermekük felügyeletét. A győri idősotthonokban szüneteltetik az idősklubok működését is.

Kecskeméten a helyi operatív törzs szombaton úgy döntött, a hétfői tapasztalatok függvényében szerdától a bölcsődék és óvodák ügyeleti rendben működnek. A szülőket arra kérik, csak akkor vigyék be gyermekeiket az intézményekbe, ha semmilyen módon nem tudják megoldani az otthoni felügyeletüket, ha a gyermekek egészségesek és a családból senki nem járt külföldön az elmúlt két hétben.

Miskolcon az önkormányzati fenntartású óvodákban és bölcsődékben hétfőtől rendkívüli szünetet rendeltek el - közölte a polgármesteri hivatal az MTI-vel. A tájékoztatás szerint ez a döntés legalább két hétig érvényben marad.

Szegeden vasárnap Botka László (Összefogás Szegedért) polgármester bejelentette, hogy az óvodák és a bölcsődék fokozatosan bezárnak, beleértve az egyetemi, egyházi, magán- és alapítványi fenntartású intézményeket is. Szerdától ezeknek csak a fele nyit ki, március 23-tól pedig az igényeknek megfelelően, a kijelölt intézményekben biztosítják a gyermekfelügyeletet. A polgármester újságíróknak elmondta azt is, hogy az Anna fürdőben kizárólag a társadalombiztosítás által finanszírozott gyógyászati ellátás vehető igénybe. A szociális alapú gyermekélelmezést - a tankerülettel egyeztetve - biztosítja az önkormányzat, és a szülői igényeknek megfelelően megszervezik a közétkeztetést.

Makón hétfőtől rendeltek el rendkívüli szünetet az önkormányzati bölcsődékben és óvodákban - ezt követőn gyermekfelügyeletet biztosítanak -, bezárt a Hagymatikum gyógyfürdő és korlátozták a városi piac működését - egyszerre 500-nál többen nem tartózkodhatnak a piac területén, és húsárut nem szabad árusítani.

Csongrádon szerdától zárnak be a bölcsődék és az óvodák, néhány kijelölt intézményben biztosítják a kiscsoportos felügyeletet.

Salgótarjánban hétfőtől zárva lesznek az az önkormányzat fenntartásában lévő óvodák és bölcsődék - közölte Fekete Zsolt (Salgótarján, Szeretem! Egyesület - DK, Jobbik, LMP, Momentum, MSZP, Párbeszéd, Tarjáni Városlakó Egyesület) polgármester az önkormányzat honlapján.

Szekszárdon is bezárnak hétfőtől az óvodák, bölcsődék - közölte az önkormányzat vasárnap az MTI-vel. Ács Rezső (Fidesz-KDNP) polgármester arra kérte a szülőket, biztosítsák a gyermekek felügyeletét, de indokolt esetben valamennyi intézmény kiscsoportos elhelyezést biztosít. Az iskolai étkeztetés az önkormányzat feladata, a diákok egyelőre ételhordókban vihetik el az ebédet, később egyedileg csomagolt egytálételeket készítenek számukra.

Szombathely összes önkormányzati kézben lévő óvodájában és bölcsődéjében ügyeleti rendben fogadják hétfőn a gyerekeket - közölte a polgármesteri hivatal az MTI-vel. Az intézményekben felmérik, hány gyerek fogja ügyeleti ellátás keretében igénybe venni a napközbeni ellátást. A közlemény szerint azok a bölcsődei és óvodai alkalmazottak, akiknek a munkavégzése a rendkívüli szünet alatt nem szükséges, fizetett távollétre jogosultak.

Korábban a megyei jogú városok közül Hódmezővásárhely, Kaposvár, Nagykanizsa, Nyíregyháza, Pécs, Sopron, Székesfehérvár, Veszprém és Zalaegerszeg önkormányzata tudatta, hogy bezárják a bölcsődéket, óvodákat.

Nyitókép: Óvodások nemzeti színű zászlókat készülnek kihelyezni a 48. gyalogezred emlékművénél a nagykanizsai Deák téren 2020. március 13-án. MTI/Varga György
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018