eur:
393.9
usd:
364.77
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Orbán Viktor szerint Magyarország és Franciaország egyaránt sikeres és gazdaságilag erős Európát szeretne - a nap hírei

Végső búcsút vettek Sára Sándor Kossuth-nagydíjas filmrendezőtől, operatőrtől. Már több mint 500 halálos áldozatot követeltek az észak-szíriai harcok.

Magyarország és Franciaország egyaránt sikeres és gazdaságilag erős Európát szeretne - mondta Párizsban a magyar kormányfő. Orbán Viktor a francia államfő társaságában tett sajtónyilatkozatában hangsúlyozta: a biztonság, a határvédelem és a közös európai haderőről vallott nézetek kérdésében közel áll egymáshoz a közép-európai és a francia álláspont. Emmanuel Macron arról beszélt, hogy a migrációs politikában, a klímavédelmi kérdésekben vagy az európai költségvetést illetően ismertek a két ország nézeteltérései, de meggyőződése, hogy ezekben a témákban is megállapodást tudnak találni a következő hónapokban, az új Európai Bizottság égisze alatt.

Magyarország és Szerbia kapcsolata az együttműködésről és a folyamatos építkezésről szól - jelentette ki a külgazdasági és külügyminiszter. Szijjártó Péter a Kübekháza és Rábé közötti határátkelő átadásán kiemelte: Szerbia Magyarország első számú kereskedelmi partnere Közép-Európa déli részén, és az együttműködést még szorosabbra fűzi a vajdasági gazdaságfejlesztési program.

Több mint 3300 milliárd forintnyi fejlesztés valósulhat meg a következő években a kormány befektetés-ösztönzési rendszerével - mondta a pénzügyminiszter. Varga Mihály a hűtőberendezések gyártásával és fejlesztésével foglalkozó Thermotechnika-Crown Cool tatabányai üzemegységének átadásán hangsúlyozta: a magyar gazdaság jövőbeli teljesítményét alapozza meg, hogy az innovációt erősítő befektetések aránya is egyre magasabb.

Átadták az Innovációs és Tudásközpontot a Budapesti Gazdasági Egyetem zalaegerszegi gazdálkodási karán. A beruházás csaknem 1 milliárd forintból valósult meg. Palkovics László innovációs miniszter úgy fogalmazott: Magyarország már nem az összeszerelőüzemek, hanem az innováció országa, ezt mutatják a nemzetközi felmérések is.

Jelentősen lassult augusztusban a mezőgazdasági termelői árak emelkedése. Ennek oka a zöldségek, a gyümölcsök és a burgonya áremelkedésének visszaesése. A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint a júliusi 8,1 százalékosról augusztusban 4,2 százalékra lassult a mezőgazdasági termelői árak növekedési üteme.

Európa befogadóképességének korlátaira hívta fel a figyelmet a magyar államfő az Arraiolos csoport athéni tanácskozásán. Áder János szerint a menekültkrízis kezelése ügyében beszélni kell arról: van-e felső limitje a befogadásnak és arról is, hogy a migrációs válság kezelése csak Európai Uniós feladat-e.

A vasárnapi önkormányzati választáson 8 millió 25 ezren szerepelnek a névjegyzékben, közülük 29 ezren átjelentkezéssel, bejelentett tartózkodási helyükön szavaznak. Pálffy Ilona, a Nemzeti Választási Iroda elnöke elmondta: a voksoláson több mint 38 ezer első szavazó vehet részt.

A fővárosban lakók közös otthonává tenné Budapestet megválasztása esetén a közös ellenzéki főpolgármester-jelölt. Karácsony Gergely a kampányzáró rendezvényén megismételte korábbi ígéreteit, amelyek szerint minden rászoruló nyugdíjas támogatást kapna a fűtési szezonban és felelősséget vállalnának a budapestiek egészségügyi ellátásáért, a 14 év alattiak számára pedig ingyenessé tennék a tömegközlekedést.

Végső búcsút vettek Sára Sándor Kossuth-nagydíjas filmrendezőtől, operatőrtől, a nemzet művészétől a Szent István-bazilikában. Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere arról beszélt: Sára Sándor robusztus, de érzékenyen finom művészete az egyetemes filmművészet ékszere, mérce és iránymutató. Sára Sándor életének 86. életévében, szeptember 22-én hunyt el.

Török és kurd források szerint összesen már több mint 500 halálos áldozatot követeltek az észak-szíriai harcok. Az Ankara által szerdán indított offenzívában csaknem 350 kurd fegyveres és civil, illetve több mint 250 török katona vesztette életét – jelentették a harcoló felek. Az ENSZ arra figyelmeztetett, hogy szerda óta már 100 ezer ember kényszerült otthona elhagyására Szíriai északi részén.

Katonai egységeket és fegyvereket küld az Egyesült Államok Szaúd-Arábiába. Az amerikai védelmi minisztérium közölte: a szaúdi olajlétesítményeket ért szeptemberi rakétatámadás után Washington háromezer katona mellett rakétákat és rakétavédelmi rendszert is küld a sivatagi királyságba.

Prágában tízezrek vettek búcsút Karel Gott énekestől, aki 80 évesen október 1-jén hunyt el. Az énekest a moldvai Szláv-szigeten álló Zofín-palota nagytermében, a prágai társadalmi és kulturális élet egyik kultikus helyén ravatalozták fel. Szombaton állami gyásznap lesz Csehországban, az énekes hivatalos búcsúztatását a prágai vár Szent Vitus-székesegyházában rendezik.

Címlapról ajánljuk
A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

300 eurónál is többe kerülhet az idei húsvéti bevásárlás Szlovákiában. A Partners piackutató vállalat számításai szerint, 5 százalékkal kénytelenek többet költeni erre az emberek, mint tavaly. Az élelmiszer drágább, a húsvéti díszítés kicsit olcsóbb lett. Egyre több ünnepi asztalon jelenik meg a bárányhús.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×