eur:
394.45
usd:
369.83
bux:
65241.76
2024. április 19. péntek Emma
A Himnusz eredeti kottája a gyulai városháza dísztermében a magyar kultúra napja alkalmából rendezett ünnepségen 2017. január 20-án.
Nyitókép: A Himnusz eredeti kottája a gyulai városháza dísztermében a magyar kultúra napja alkalmából rendezett ünnepségen 2017. január 20-án. MTI Fotó: Rosta Tibor

Különlegesen nagy érmét bocsát ki az MNB

A Himnusz első nyilvános bemutatójának 175. évfordulójára érkezik, kedden.

Különlegesen nagy méretű ezüst emlékérmét bocsát ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) a Himnusz első nyilvános bemutatójának 175. évfordulóján, kedden a gyulai Erkel Ferenc Emlékházban.

A 20 ezer forint névértékű emlékérmével és annak 3 ezer forint névértékű színesfém változatával az MNB a nemzeti ének keletkezésének állít emléket, a költeményt és a zeneművet együttesen megjelenítve - közölte a jegybank.

Forrás: MNB
Forrás: MNB

Kölcsey Ferenc 1823-ban írta meg hazafias költészetének legnagyobb remekművét Hymnus, a' Magyar nép Zivataros századaiból címmel. A keretes szerkezetű, romantikus jegyeket magán viselő költemény megzenésítésére a Nemzeti Színház 1844-ben írt ki nyílt pályázatot, melyen Erkel Ferenc, a színház karmestere győzedelmeskedett - emlékeztet a közlemény.

Mint az MNB közleménye hangsúlyozza, az Itt az írás, forgassátok/Érett ésszel, józanon jeligéjű pályázati anyag sikerének kulcsa az volt, hogy szépen ötvözte a himnuszi magasztosságot és a dallamegyszerűséget, és integrálta a magyar és az európai zenei hagyományokat.

A Himnuszt hivatalosan az 1989-es Alkotmány iktatta be a nemzeti jelképek sorába. A 2012. január 1-jén életbe lépett Alaptörvény alapvetésének I. cikke kimondja: "Magyarország himnusza Kölcsey Ferenc Himnusz című költeménye Erkel Ferenc zenéjével".

Az MNB tájékoztatása szerint

a Himnusz megzenésítése elnevezésű emlékpénzérmék Magyarország törvényes fizetőeszközei, de nem forgalmi célokat szolgálnak:

elsődleges szerepük a megemlékezés, a figyelemfelkeltés nemzeti értékeinkre. Az ezüst és a színesfém változat azonos érmeképpel rendelkezik, csak értékjelzésükben térnek el.

Tudnivalók az érmékről

Az emlékérmék előoldalán Kölcsey Ferenc félalakos ábrázolása jelenik meg, melyet Franz Eybl litográfiája és Anton Einsle olajfestménye ihletett. A portré hátterében a Himnusz kéziratának töredékesen megjelenő, plasztikusan ábrázolt első versszaka olvasható, amelyet Kölcsey kézjegye zár.

Az emlékpénzérmék előlapján helyezkednek el az érmék kötelező alaki kellékei: felső félköriratban a MAGYARORSZÁG felirat és a 20 ezer és a 3 ezer forint értékjelzés, alatta középen a 2019 verési évszám, valamint az ábrázolásba rejtve a BP. verdejel.

Az emlékérmék hátlapján a Himnuszt megzenésítő Erkel Ferenc félalakos ábrázolása látható, amelyet a Pataki József által készített Erkel-portré és Canzi Ágoston Erkelt megjelenítő kőnyomata ihletett. A portré hátterében balra Erkel névaláírása, jobbra a Himnusz szöveggel ellátott kottájának részlete látható.

Az emlékérme szélén, balra csúsztatott félköriratban A HIMNUSZ MEGZENÉSÍTÉSE 1844 felirat utal az emlékpénzérme kibocsátásának apropójára. A portré ábrázolásába illesztve jelenik meg az emlékpénzt tervező Kereszthury Gábor iparművész mesterjegye.

Mindkét emlékérme átmérője 52,5 milliméter, széle recézett. A 20 ezer forint névértékű emlékérme 925 ezrelék finomságú ezüstből, míg a 3 ezer forint névértékű színesfém változat réz (75 százalék) és nikkel (25 százalék) ötvözetéből készült.

Az emlékérmék ezúttal is korlátozott példányszámban jelennek meg: az ezüst érméből hétezer, míg a színesfém érméből ötezer darab készíthető - közölte a Nemzeti Bank.

Címlapról ajánljuk
Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.

Vitézy Dávid: Gyurcsányozás és Budapest-ellenes minisztérium helyett a város legyen a középpontban!

101 pontban hirdette meg főpolgármesteri választási programját. Sokkal több van szerinte Budapestben, ráadásul a külső kerületeket is magára hagyta a várospolitika, pedig ott lakik a budapestiek háromnegyede - mondta programadó-kampánynyitó rendezvényén Vitézy Dávid, az LMP által támogatott főpolgármester-jelölt.
VIDEÓ
Katonai csapás érte Iránt, botrány van Izraelben – Közel-keleti háborús híreink pénteken

Katonai csapás érte Iránt, botrány van Izraelben – Közel-keleti háborús híreink pénteken

Az iráni FARS hírügynökség szerint három robbanást lehetett hallani Iránban Iszfahán tartományban egy katonai bázison, ahol vadászgépek állomásoznak. Egy amerikai tisztviselő azt mondta, hogy Izrael mért csapást Iránra, a létesítmény nem nukleáris volt. Az iráni légvédelmet aktiválták. Napközben kétértelmű nyilatkozatok születtek azzal kapcsolatosan, valóban Izrael támadott-e, Teherán eddig nem vádolta ezzel meg a zsidó államot, a Hamász viszont igen. Közben Szíriát is támadás érte.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×