INFORÁDIÓ 
2019. október 23. szerda
Gyöngyi

költségvetés

parlament

tállai andrás

Budapest, 2019. június 17. Tállai András, a Pénzügyminisztérium parlamenti államtitkára napirend előtt felszólal az Országgyűlés plenáris ülésén 2019. június 17-én. MTI/Kovács Tamás

Zsebbevágó kérdésekről vitáznak a parlamentben

Infostart / InfoRádió

A kormány jövő évre szóló adócsomagjáról kezdett vitát az Országgyűlés, amely szerdától péntekig a jövő évi költségvetésről tárgyal majd.

A Pénzügyminisztérium a jövő évre szóló adócsomag előterjesztéséről korábban azt közölte, hogy a családvédelmi és a gazdaságvédelmi akcióval összhangban jövőre is folytatódik az adó- és adminisztrációcsökkentés.

Az adómódosítások mellett három további kormányzati módosításról is általános vitát tartanak, így terítékre kerül a Magyar Honvédségnél rendszeresíthető beosztások számát érintő változtatási javaslat is. Az Országgyűlés szerdától péntekig a jövő évi költségvetésről tárgyal.

Tállai András, a Pénzügyminisztérium parlamenti államtitkára vitaindítójában egyebek között arról beszélt, hogy a jövő évi adócsomag - a kormány által elfogadott családvédelmi és gazdaságvédelmi akcióterv céljaival összhangban -

segít megőrizni az elmúlt években elért eredményeket, valamint segíti a további, az európai uniós átlagot meghaladó gazdasági növekedést.

Az államtitkár a kormány jövő évre szóló adócsomagját ismertetve kiemelte: a magyar gazdaság bővülése az első negyedévben elérte az 5,3 százalékot. A kormány elkötelezett amellett, hogy megőrizze az eddig elért eredményeket, és hogy továbbra is felzárkózási pályán maradjon a magyar gazdaság, aminek érdekében számos intézkedést tett és tesz a jövőben is.

Tállai András az intézkedések egyik legfontosabb elemének nevezte a kormány által elfogadott gazdaságvédelmi akciótervet, amely a növekedés ösztönzése, az adóterhek csökkentése mellett arra is törekszik, hogy olyan területek kapjanak a jövőben többlettámogatást, amelyek révén a gazdasági növekedés fenntartható. A mostani javaslatcsomag tartalmazza a gazdaságvédelmi akciótervben meghirdetett adóintézkedéseket, így

a kisvállalati adó csökkentését, az adóelőleg-feltöltés eltörlését, az idegenforgalmat érintő szálláshelyáfának a csökkentését.

Az államtitkár hozzátette, javasolják továbbá, hogy a fejlesztési adókedvezmény nemcsak az 500 millió forint értékhatár fölötti fejlesztéseknél, hanem a kisvállalkozókat vagy közepes vállalkozókat is érintő, 50 és 100 millió forintos értékhatárnál is ez az adókedvezmény járjon.

Tállai András felhívta a figyelmet arra, hogy a tervezet számos egyszerűsítő, az adózókat terhelő adminisztrációs kötelezettséget mérséklő javaslatokat is magában foglal.

Az államtitkár kifejtette: a személyi jövedelemadózásban a javaslat a családvédelmi akciótervben meghirdetett intézkedés végrehajtásaként új adóalap-kedvezmény bevezetését kezdeményezi.

A javasolt szabályozás alapján

azok a nők, akik legalább négy gyermeket szültek vagy fogadtak örökbe, és a gyermekeket saját háztartásukban legalább 12 évig nevelték, életük végéig mentesülnek a személyi jövedelemadó fizetési kötelezettség alól a munkával szerzett jövedelmeik után.

Az adócsomag fontosabb elemei:

az őstermelők szociális hozzájárulási adóval kapcsolatos adminisztrációs terhei is csökkennek a törvényjavaslatban foglaltak alapján,

a kormány adózási eszközökkel is elő kívánja segíteni, hogy a nemzetközi sportszervezetek központi irodái Magyarországra hozzák tevékenységüket,

az egészségügyi szolgáltatási járulék összegét az inflációnak megfelelően ki kell igazítani, így a járulék összege 2020. január 1-jétől havi 7500 (napi 250) forintról havi 7710 (napi 257) forintra változik.

Áfa, reklámadó, társasági törvény

Az általános forgalmi adó vonatkozásában a törvényjavaslat - összhangban a gazdaságvédelmi akciótervvel - tartalmazza a szálláshely-szolgáltatást terhelő áfa kulcs 5 százalékra csökkentését.

A jövedéki törvényt érintő módosítások közül kiemelendőnek nevezte Tállai András a dohánygyártmányokat érintő változás, amelynek értelmében az uniós adóminimum elérése érdekében

2020-tól 2021. január 1-jéig fokozatosan, három lépcsőben emelkedik a cigaretta és a fogyasztási dohány jövedéki adómértéke.

Arról is beszélt az államtitkár, hogy a reklámadó mértéke 2019. július 1-jétől, időlegesen, 2022. december 31-ig 0 százalék lesz, a módosítás az érintett adóalanyok versenyképességét növeli és azt várják tőle, hogy segíti a hirdetési piac további bővülését.

A társasági adótörvényt érintően a módosítási javaslatok egyszerűsítik az adóadminisztrációt, a vállalkozások beruházási hajlandóságának ösztönzését szolgálják, és emellett a kifejezetten sikeresnek mondható új jogintézményre, a csoportos társasági adóalanyiságra vonatkozó rendelkezéseket teszik még versenyképesebbé.

A gazdaságvédelmi akcióterv részeként a kisvállalati adót alkalmazó cégek terheit mérsékli a kisvállalati adó kulcsának 13-ról 12 százalékra csökkentése 2020. január 1-jétől, az adócsökkentés várhatóan 5 milliárd forintot hagy a vállalkozásoknál. Szintén a gazdasági akcióterv elemeként

2020. január 1-jétől megszűnik az egyszerűsített vállalkozói adó,

mivel a célcsoportba tartozó vállalkozások az újonnan bevezetett egyszerűsített adózási formákat választják inkább.

Az államtitkár kiemelte: az adó- és egyéb közterhekkel kapcsolatos nemzetközi közigazgatási együttműködés egyes szabályairól szóló törvény módosítása létrehozza egy új európai uniós, választott bíráskodásra is kiterjedő adóügyi vitarendezési mechanizmus keretrendszerét, valamint tartalmazza a nem uniós országokkal folytatandó egyeztetési eljárások szabályait is. Ez a módosítás segíti az országok közötti adóviták hatékonyabb rendezését.

Tállai András közölte: a társasági adóra vonatkozóan a javaslat az uniós adóelkerülés elleni irányelvnek való megfelelést szolgálja. A javasolt módosítások célja egyrészről, hogy megakadályozzák a tagállamok eltérő jogi szabályozásából adódó kettős nem adóztatási helyzeteket, másrészről pedig, hogy megadóztassák a Magyarországról távozó vállalkozások vagy tevékenységek egyes jövedelmeit - mondta.

Nyitókép: MTI/Kovács Tamás
A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018