eur:
393.92
usd:
368.24
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk
Tállai András, a Pénzügyminisztérium parlamenti államtitkára napirend előtt felszólal az Országgyűlés plenáris ülésén 2019. június 17-én.
Nyitókép: MTI/Kovács Tamás

Zsebbevágó kérdésekről vitáznak a parlamentben

A kormány jövő évre szóló adócsomagjáról kezdett vitát az Országgyűlés, amely szerdától péntekig a jövő évi költségvetésről tárgyal majd.

A Pénzügyminisztérium a jövő évre szóló adócsomag előterjesztéséről korábban azt közölte, hogy a családvédelmi és a gazdaságvédelmi akcióval összhangban jövőre is folytatódik az adó- és adminisztrációcsökkentés.

Az adómódosítások mellett három további kormányzati módosításról is általános vitát tartanak, így terítékre kerül a Magyar Honvédségnél rendszeresíthető beosztások számát érintő változtatási javaslat is. Az Országgyűlés szerdától péntekig a jövő évi költségvetésről tárgyal.

Tállai András, a Pénzügyminisztérium parlamenti államtitkára vitaindítójában egyebek között arról beszélt, hogy a jövő évi adócsomag - a kormány által elfogadott családvédelmi és gazdaságvédelmi akcióterv céljaival összhangban -

segít megőrizni az elmúlt években elért eredményeket, valamint segíti a további, az európai uniós átlagot meghaladó gazdasági növekedést.

Az államtitkár a kormány jövő évre szóló adócsomagját ismertetve kiemelte: a magyar gazdaság bővülése az első negyedévben elérte az 5,3 százalékot. A kormány elkötelezett amellett, hogy megőrizze az eddig elért eredményeket, és hogy továbbra is felzárkózási pályán maradjon a magyar gazdaság, aminek érdekében számos intézkedést tett és tesz a jövőben is.

Tállai András az intézkedések egyik legfontosabb elemének nevezte a kormány által elfogadott gazdaságvédelmi akciótervet, amely a növekedés ösztönzése, az adóterhek csökkentése mellett arra is törekszik, hogy olyan területek kapjanak a jövőben többlettámogatást, amelyek révén a gazdasági növekedés fenntartható. A mostani javaslatcsomag tartalmazza a gazdaságvédelmi akciótervben meghirdetett adóintézkedéseket, így

a kisvállalati adó csökkentését, az adóelőleg-feltöltés eltörlését, az idegenforgalmat érintő szálláshelyáfának a csökkentését.

Az államtitkár hozzátette, javasolják továbbá, hogy a fejlesztési adókedvezmény nemcsak az 500 millió forint értékhatár fölötti fejlesztéseknél, hanem a kisvállalkozókat vagy közepes vállalkozókat is érintő, 50 és 100 millió forintos értékhatárnál is ez az adókedvezmény járjon.

Tállai András felhívta a figyelmet arra, hogy a tervezet számos egyszerűsítő, az adózókat terhelő adminisztrációs kötelezettséget mérséklő javaslatokat is magában foglal.

Az államtitkár kifejtette: a személyi jövedelemadózásban a javaslat a családvédelmi akciótervben meghirdetett intézkedés végrehajtásaként új adóalap-kedvezmény bevezetését kezdeményezi.

A javasolt szabályozás alapján

azok a nők, akik legalább négy gyermeket szültek vagy fogadtak örökbe, és a gyermekeket saját háztartásukban legalább 12 évig nevelték, életük végéig mentesülnek a személyi jövedelemadó fizetési kötelezettség alól a munkával szerzett jövedelmeik után.

Az adócsomag fontosabb elemei:

az őstermelők szociális hozzájárulási adóval kapcsolatos adminisztrációs terhei is csökkennek a törvényjavaslatban foglaltak alapján,

a kormány adózási eszközökkel is elő kívánja segíteni, hogy a nemzetközi sportszervezetek központi irodái Magyarországra hozzák tevékenységüket,

az egészségügyi szolgáltatási járulék összegét az inflációnak megfelelően ki kell igazítani, így a járulék összege 2020. január 1-jétől havi 7500 (napi 250) forintról havi 7710 (napi 257) forintra változik.

Áfa, reklámadó, társasági törvény

Az általános forgalmi adó vonatkozásában a törvényjavaslat - összhangban a gazdaságvédelmi akciótervvel - tartalmazza a szálláshely-szolgáltatást terhelő áfa kulcs 5 százalékra csökkentését.

A jövedéki törvényt érintő módosítások közül kiemelendőnek nevezte Tállai András a dohánygyártmányokat érintő változás, amelynek értelmében az uniós adóminimum elérése érdekében

2020-tól 2021. január 1-jéig fokozatosan, három lépcsőben emelkedik a cigaretta és a fogyasztási dohány jövedéki adómértéke.

Arról is beszélt az államtitkár, hogy a reklámadó mértéke 2019. július 1-jétől, időlegesen, 2022. december 31-ig 0 százalék lesz, a módosítás az érintett adóalanyok versenyképességét növeli és azt várják tőle, hogy segíti a hirdetési piac további bővülését.

A társasági adótörvényt érintően a módosítási javaslatok egyszerűsítik az adóadminisztrációt, a vállalkozások beruházási hajlandóságának ösztönzését szolgálják, és emellett a kifejezetten sikeresnek mondható új jogintézményre, a csoportos társasági adóalanyiságra vonatkozó rendelkezéseket teszik még versenyképesebbé.

A gazdaságvédelmi akcióterv részeként a kisvállalati adót alkalmazó cégek terheit mérsékli a kisvállalati adó kulcsának 13-ról 12 százalékra csökkentése 2020. január 1-jétől, az adócsökkentés várhatóan 5 milliárd forintot hagy a vállalkozásoknál. Szintén a gazdasági akcióterv elemeként

2020. január 1-jétől megszűnik az egyszerűsített vállalkozói adó,

mivel a célcsoportba tartozó vállalkozások az újonnan bevezetett egyszerűsített adózási formákat választják inkább.

Az államtitkár kiemelte: az adó- és egyéb közterhekkel kapcsolatos nemzetközi közigazgatási együttműködés egyes szabályairól szóló törvény módosítása létrehozza egy új európai uniós, választott bíráskodásra is kiterjedő adóügyi vitarendezési mechanizmus keretrendszerét, valamint tartalmazza a nem uniós országokkal folytatandó egyeztetési eljárások szabályait is. Ez a módosítás segíti az országok közötti adóviták hatékonyabb rendezését.

Tállai András közölte: a társasági adóra vonatkozóan a javaslat az uniós adóelkerülés elleni irányelvnek való megfelelést szolgálja. A javasolt módosítások célja egyrészről, hogy megakadályozzák a tagállamok eltérő jogi szabályozásából adódó kettős nem adóztatási helyzeteket, másrészről pedig, hogy megadóztassák a Magyarországról távozó vállalkozások vagy tevékenységek egyes jövedelmeit - mondta.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×