eur:
394.04
usd:
364.81
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
A Clark Ádám úszódaru az elszállítást végző uszályra emeli a balesetben elsüllyedt Hableány turistahajó roncsát 2019. június 11-én. A Hableány május 29-én süllyedt el a Margit hídnál, miután összeütközött a Viking Sigyn szállodahajóval. A fedélzeten 35-en utaztak, 33 dél-koreai állampolgár és a kéttagú magyar személyzet. Hét embert sikerült kimenteni, hét dél-koreai állampolgár holttestét pedig még aznap megtalálták.
Nyitókép: MTI/Lakatos Péter

Kitiltották a dél-koreai szakértőket a Hableány roncsáról

Noha kormányzati kérés is volt, jogi aggályok miatt a magyar hatóságok nem engedik fel a dunai hajóbalesetben összeroncsolódott Hableány sétahajóra a dél-koreai szakértőket - állítja a dél-koreai média.

A magyar és a dél-koreai szakemberek közösen dolgoztak a május 29-én a dunai hajóbalesetben elsüllyedt Hableány kiemelésén, az áldozatok felkutatásában, most viszont a szöuli Hankook Ilbo napilap Budapestre küldött tudósítója szerint a vizsgálatokból már ki akarják zárni a magyar hatóságok a dél-koreai szakembereket.

Miután kedd délután a Margit hídtól egy uszályon a csepeli szabadkikötőbe szállították a Hableány roncsát, a magyar fővárosban eddig is dolgozó dél-koreai gyors reagálású egység tagjai szerda délelőtt a hajóhoz mentek, hogy áldozatok után kutassanak benne, illetve részt vegyenek a baleset vizsgálatában. A magyar hatóságok azonban ehhez nem járultak hozzá, mert már vizsgálati szakaszban van az ügy, és csak a magyar rendőrség folytatja le a büntetőeljárást.

A lap szerint a dél-koreai kormány is azt kérte engedjék be a szakembereiket, akik nem az ügy vizsgálatában vennének részt, hanem csak az áldozatok keresésében, de a rendőrség jogi okokból akadályozza ezt. A dél-koreai csapat szóvivője azt mondta, a nyomozás vezetője azzal indokolta kizárásukat a hajóról, hogy a Hableány magyar kapitányának ügyvédje jogi aggályokat vethet fel. Ennek ellenére a Yonhap hírügynökség szerint csütörtökön reggel kilenc órára ismét kimentek a dél-koreai szakértők a Csepel-szigetre.

A tudósító megjegyzi, hogy a magyar rendőrség még kutyákat is a fedélzetre engedett. Más kérdés, hogy nem találtak több áldozatot a roncsban, még mindig három dél-koreai utas holttestét keresik, most már a Duna déli szakaszán.

A 33 dél-koreai turistával, illetve idegenvezetővel és 2 fős magyar személyzettel a Viking Sigynel történt ütközést követően elsüllyedt Hableány sétahajó balesetét heten túlélték - mind dél-koreaiak -, 25 áldozat holttestét már megtalálták a Dunában - köztük egy gyermekét -, három személyt pedig egyelőre eltűntként tartanak nyilván. Az eddigi utolsó áldozatot Bölcskénél emelték ki a folyóból szerdán, már őt is azonosították.

A Hableányt kedden hozták felszínre a Dunából a Margit hídnál, majd Csepelre szállították. A hajóroncs kiemelése óta a munkát már nem a Terrorelhárítási Központ, hanem a Budapesti Rendőr-főkapitányság irányítja, vezetésükkel a három, még elő nem került embert is keresik a Duna magyarországi szakaszán, bevonva a horvát és a szerb hatóságokat is.

Ide kattintva elérhető az összes cikk a témában.

Címlapról ajánljuk
Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Az Iszlám Állam mellett ukrán katonai hírszerzést sejti a 137 ember halálát követelő múlt pénteki terrortámadás mögött Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt arról is, hogy folyamatosan erősödik az együttműködés Irán, Oroszország és Kína között, és részletesen szólt arról is, hogy miért fontos az izraeli miniszterelnöknek, hogy háborúzzon a gázai övezetben, és kik támogatják ebben.

MNB: megnőtt a forint inflációra gyakorolt hatása

A korábban vártnál mérsékeltebb növekedés, alacsonyabb, de az év közben kissé emelkedő infláció vár a magyar gazdaságra az idén – derül ki a Magyar Nemzeti Bank inflációs jelentéséből, amely 2025-re vetíti előre a 3 százalékos inflációs cél elérését.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×