eur:
393.12
usd:
367.3
bux:
65939.26
2024. április 24. szerda György
Különböző gyógyszerek egy orvosi vizsgálóasztalon.  MTVA/Bizományosi: Faludi Imre  *************************** Kedves Felhasználó!
Nyitókép: Faludi Imre

Rengeteg pénz hiányzik a gyógyszerkasszából a gyártók szerint - sok haláleset elkerülhető lenne

Az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete hárompontos javaslatcsomagot fogalmazott meg az új kormánynak, amellyel a magyarországi gyógyszeripart és az egészségügyei ellátást fejleszteni lehetne. A részletekről Holchacker Péter, az egyesület igazgatója beszélt.

Holchacker Péter kifejtette: a nettó gyógyszerár-támogatási kiadások csökkentek Magyarországon. A szlovák gyógyszerköltés a GDP 1,6 százalékát, a cseh 1,25 százalékát teszi ki, a magyar támogatások a GDP 1,1 százaléka alatt maradnak - mondta.

"Az elmúlt 10 évben reálértéken csökkent a gyógyszerár-támogatás, de ezt a lehetőségek szerint a V4-országok átlagárára szeretnénk felemelni" - mondta, hozzátéve, hogy Magyarország a makrogazdasági eredményei alapján alkalmas arra, hogy az évek óta halogatott visszapótlást megtegye.

Erre szükség is van - tette hozzá -, hiszen az elmúlt időszak finanszírozási hiányosságai miatt előfordult, hogy

a környező országok betegei hamarabb, vagy nagyobb mértékben jutottak hozzá új, innovatív terápiákhoz, gyógyszeres kezelésekhez, amelyeknek Magyarországon is elérhetőnek kellene lenniük.

Innovatív gyógyszeripar

Holchacker Péter szerint csak az innovatív gyógyszeripar évente 100 milliárdos nagyságrendben járul hozzá a nemzetgazdasági érték teremtéséhez a klinikai vizsgálatokon keresztül, ezt az arányt célszerű lenne tovább bővíteni. "Ahhoz, hogy ebben a kérdésben tovább tudjunk lépni nagyon komoly, összehangolt kormányzati és iparági lépésekre van szükség, annak érdekében, hogy Magyarország jelenleg jó pozícióját a klinikai vizsgálatok terén fenn tudjuk tartani, vagy még tovább tudjuk bővíteni" - emelte ki az egyesület igazgatója.

Halandóság kitolása, jó életminőség - gyógyszertámogatás

Átfogó elemzések azt mutatják, hogy évente több tíz ezer ember hal meg olyan betegségekben, amelyek elkerülhetők lennének - mondta az igazgató.

"A modern, innovatív terápiák az elmúlt években számos olyan újítást hoztak az ellátások körébe, amelynek következtében korábban nem gyógyítható betegségek váltak gyógyíthatóvá"

- mondta. Ahhoz, hogy ezek a terápiák a magyar betegek számára is elérhetővé váljanak, a jelenlegi, nem túl transzparens, nehézkes, bonyolult gyógyszer-befogadási folyamatot és rendszert kellene fejleszteni. Ezért fogalmazta meg az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete hárompontos javaslatát, miszerint: a befogadási rendszert gyorsabbá és átláthatóvá kell tenni, és meg kell teremteni minden olyan finanszírozási alapot, amely ennek kiszámíthatóságát segíti.

"Ha a visegrádi szintre emelt gyógyszerkasszát innentől kezdve minden évben a GDP-bővülés arányában tudnánk bővíteni, akkor az már egy hosszú távra tervezhető fejlesztési alapot jelentene" - summázott Holchacker Péter.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Kína javára végzett kémtevékenység gyanújával vettek őrizetbe egy embert a karlsruhei szövetségi főügyész utasítására. Az eset különbözik a korábbi háromtól, ezúttal ugyanis egy parlamenti párt európai parlamenti képviselőjének legközelebbi munkatársáról van szó. Kína berlini nagykövetsége visszautasította a vádakat.

A lengyel álláspont egyértelmű: Oroszországnak stratégiai vereséget kell szenvednie Ukrajnában - szakértők az Arénában

A lengyelországi önkormányzati választások után mindkét politikai oldal győztesnek vallhatja magát – derült ki az InfoRádió Aréna című műsorában, amelynek Mitrovits Miklós történész és Dobrowiecki Péter, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője, két Lengyelország-szakértő volt a vendége. A beszélgetésben szó esett Donald Tusk Európa-politikájáról és Jaroslaw Kaczynski utódlásának kérdéséről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
Jelentési nagyüzem a tőzsdéken, a Teslára szegeződnek a szemek

Jelentési nagyüzem a tőzsdéken, a Teslára szegeződnek a szemek

Hangulatjavulással indult a hét a tőzsdéken, tegnap világszerte felpattantak a tőzsdék a korábbi hetekben tapasztalt esés után. A momentum a mai nap kitartott, Ázsiában nagyrészt emelkedtek a vezető részvényindex és Európában is határozott emelkedést lehet látni, valamint az USA-ban is folytatódott az erősödés. Közben felpörögtek az események mind makrogazdasági, mind gyorsjelentési fronton: itthon az MNB kamatdöntést tartott, és a nap folyamán sorban érkeztek a BMI adatok Európából és az Egyesült Államokból; közben a befektetők a vállalati gyorsjelentésekre figyelnek, a Spotify árfolyama például nagyot ugrott a vártnál jobb eredmények után, de a zárás után érkezik majd a Tesla is, amelyről még a jelentést megelőzően technikai elemzést készítettünk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×