INFORÁDIÓ 
2019. december 8. vasárnap
Mária

javaslatcsomag

gyógyszeripar

egészségügy

fejlesztés

Különböző gyógyszerek egy orvosi vizsgálóasztalon.  MTVA/Bizományosi: Faludi Imre  *************************** Kedves Felhasználó!

Rengeteg pénz hiányzik a gyógyszerkasszából a gyártók szerint - sok haláleset elkerülhető lenne

Infostart / InfoRádió - Fehér Anna

Az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete hárompontos javaslatcsomagot fogalmazott meg az új kormánynak, amellyel a magyarországi gyógyszeripart és az egészségügyei ellátást fejleszteni lehetne. A részletekről Holchacker Péter, az egyesület igazgatója beszélt.

Holchacker Péter kifejtette: a nettó gyógyszerár-támogatási kiadások csökkentek Magyarországon. A szlovák gyógyszerköltés a GDP 1,6 százalékát, a cseh 1,25 százalékát teszi ki, a magyar támogatások a GDP 1,1 százaléka alatt maradnak - mondta.

"Az elmúlt 10 évben reálértéken csökkent a gyógyszerár-támogatás, de ezt a lehetőségek szerint a V4-országok átlagárára szeretnénk felemelni" - mondta, hozzátéve, hogy Magyarország a makrogazdasági eredményei alapján alkalmas arra, hogy az évek óta halogatott visszapótlást megtegye.

Erre szükség is van - tette hozzá -, hiszen az elmúlt időszak finanszírozási hiányosságai miatt előfordult, hogy

a környező országok betegei hamarabb, vagy nagyobb mértékben jutottak hozzá új, innovatív terápiákhoz, gyógyszeres kezelésekhez, amelyeknek Magyarországon is elérhetőnek kellene lenniük.

Innovatív gyógyszeripar

Holchacker Péter szerint csak az innovatív gyógyszeripar évente 100 milliárdos nagyságrendben járul hozzá a nemzetgazdasági érték teremtéséhez a klinikai vizsgálatokon keresztül, ezt az arányt célszerű lenne tovább bővíteni. "Ahhoz, hogy ebben a kérdésben tovább tudjunk lépni nagyon komoly, összehangolt kormányzati és iparági lépésekre van szükség, annak érdekében, hogy Magyarország jelenleg jó pozícióját a klinikai vizsgálatok terén fenn tudjuk tartani, vagy még tovább tudjuk bővíteni" - emelte ki az egyesület igazgatója.

Halandóság kitolása, jó életminőség - gyógyszertámogatás

Átfogó elemzések azt mutatják, hogy évente több tíz ezer ember hal meg olyan betegségekben, amelyek elkerülhetők lennének - mondta az igazgató.

"A modern, innovatív terápiák az elmúlt években számos olyan újítást hoztak az ellátások körébe, amelynek következtében korábban nem gyógyítható betegségek váltak gyógyíthatóvá"

- mondta. Ahhoz, hogy ezek a terápiák a magyar betegek számára is elérhetővé váljanak, a jelenlegi, nem túl transzparens, nehézkes, bonyolult gyógyszer-befogadási folyamatot és rendszert kellene fejleszteni. Ezért fogalmazta meg az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete hárompontos javaslatát, miszerint: a befogadási rendszert gyorsabbá és átláthatóvá kell tenni, és meg kell teremteni minden olyan finanszírozási alapot, amely ennek kiszámíthatóságát segíti.

"Ha a visegrádi szintre emelt gyógyszerkasszát innentől kezdve minden évben a GDP-bővülés arányában tudnánk bővíteni, akkor az már egy hosszú távra tervezhető fejlesztési alapot jelentene" - summázott Holchacker Péter.

Nyitókép: Faludi Imre

Kapcsolódó hang

 


A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018