INFORÁDIÓ 
2019. október 14. hétfő
Helén

gyógyszer

társadalombiztosítás

betegség

Budapest, 2018. március 15. Különböző gyógyszerek egy orvosi vizsgálóasztalon.  MTVA/Bizományosi: Faludi Imre  *************************** Kedves Felhasználó! Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemű – különösen szerzői jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó készítője közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelőssége e körben kizárt.

Sok gyógyszer lassabban ér el a magyar betegekhez

Továbbra is mintegy 70 innovatív gyógyszer és terápia vár arra, hogy felkerülhessen a társadalombiztosítási támogatotti listára - hívta fel a figyelmet az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete.

Számítások szerint ezek a várólistás készítmények több ezer magyar ember, közöttük onkológiai, valamint szív- és érrendszeri betegségekkel küzdők gyógyulását vagy életkilátásainak javítását segíthetnék. A WHO előrejelzése szerint 2030-ra minden negyedik magyar érintett lesz valamilyen daganatos megbetegedésben - írja a HVG.hu.

Holchacker Péter, az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesületének igazgatója az InfoRádióban elmondta, hogy az innovatív, vagy más néven originális gyógyszerek a legújabb hatóanyaggal rendelkező terápiát biztosítják a betegek számára.

"Az innovativitását, illetve az originális mivoltát az mutatja, hogy ezek a készítmények olyan típusú betegségre nyújtanak kezelési vagy gyógymódot, amelyet korábban nem, vagy csak nagyon nehezen lehetett gyógyítani"

- hangsúlyozta Holchacker Péter. Azt is hozzátette, hogy jelenleg 70 innovatív gyógyszer vár arra, hogy a társadalombiztosítási támogatói körbe bekerülhessen, ezek között elsősorban onkológiai illetve szív- és érrendszeri betegségekkel küzdő betegek gyógyulását, életkilátásainak javítását segítő készítmények vannak, de sokféle egyéb betegség is beletartozik ebbe a körbe.

"Ma Magyarországon, a magyar betegek számára rendes támogatás keretében nem elérhetők azok a készítmények, amelyek Csehországban vagy Szlovákiában igen, mivel a többi visegrádi országban

az egy főre jutó nettó gyógyszertámogatások lényegesebben magasabbak, mint Magyarországon. Ilyen formán sokkal lassabban érnek el a magyar betegekhez ezek a készítmények"

- mondta. Ahhoz, hogy a 70 gyógyszer bekerüljön a TB-támogatotti körbe, két dolog lenne szükséges az igazgató szerint, az egyik, hogy

Magyarországon is a környező országok szintjére kell emelni a gyógyszerár-támogatások szintjét, másfelől, az eljárás ésszerűsítésével az adminisztratív akadályokat csökkenteni lehetne a befogadásuk előtt.
Nyitókép: Faludi Imre

Kapcsolódó hang

Magyarországon is a környező országok szintjére kell emelni a gyógyszer-ár támogatások szintjét.
 


A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018