eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Budavári Önkormányzat: visszavonulót fújt az ellenzék

Az ellenzék folyamatosan támadja a Budavári Önkormányzatot ingatlanmutyi vádjával, ám a képviselő-testület csütörtöki ülésén az ellenzéki képviselők nem vettek részt egy csütörtöki szavazásban, így nem derült ki, milyen jövőt szánnak a kerületnek - írta a Magyar Nemzet.

A fideszes kerületi vezetést ért kritikák alapján Nagy Gábor Tamás (Fidesz) polgármester rendhagyó előterjesztéssel kényszerítette vitára az ellenzéket, amely megfutamodott. Az ellenzék politikusai a lakásbérletek kapcsán 16 feljelentést tettek, de minden esetben megszüntette a nyomozást a rendőrség.

A polgármester a Magyar Nemzetnek azt mondta, képviselő-testület ülésén az ellenzéki képviselők megfutamodtak, nem vettek részt a szavazásban, hogy ne kelljen színt vallaniuk a választók előtt arról, hogy milyen jövőt szánnak a kerületnek, ha ők irányítanák a kerületet.

A polgármester jegyezte előterjesztésbe bekerült drasztikus lakbéremelés, az ellenzék által fideszesnek titulált bérlőket sújtó 150 százalékos felár, a rendszeres bevétellel rendelkező hajléktalanok üresen álló önkormányzati lakásokban való elhelyezésének lehetősége is.

Az ellenzéket nyílt színvallásra kényszerítő előterjesztés két és félszeres emelést javasolt a szociális bérleti díjak négyzetméter áránál, azért csak ekkorát, mert ennek a díjnak alacsonyabbnak kell lennie, mint a Lakástörvényben külön nevesített költségelvű lakbérnek. A dokumentumba bekerült V. Naszályi Márta (Párbeszéd) önkormányzati képviselő, a baloldal jelenlegi polgármester-jelöltje azon véleménye is, hogy ne a lakás után fizessék a lakbért, hanem a bérlő vagyoni helyzete kapcsán állapítsák azt meg. Az ellenzék szerint ugyanis minden évben felül kellene vizsgálni a bérlők anyagi helyzetét. Ennek céljából vagyonnyilatkozat-tételi kötelezettséget kellene számukra előírni, ami azonban nem szerepel a Lakástörvényben, és emiatt jogilag is aggályos.

– Mindenki lelkiismerete alapján szavazhatott, kifejezhette, hogy milyen jövőt szeretne az I. kerületi lakosoknak – szögezte le a kormánypárti politikus. Hozzátette: a Fidesz frakció elkötelezett az eddigi társadalompolitikája mellett, nem szeretnének az ellenzéki javaslatok miatt gazdasági kényszerből lakosságcserét, meg akarják védeni az itt élők lakhatását.

Nem luxuslakások

Nagy Gábor Tamás arra is felhívta a cikkben a figyelmet, hogy a közvélekedéssel ellentétben a Budai Várnegyed önkormányzati lakásai zömében nem luxuskategóriás ingatlanok, sőt számos lakás sötét, műszakilag elavult és a földszinti lakásoknál a vizesedés jelent gyakori problémát.

– Az önkormányzat a megüresedő lakások piaci alapú kiadásával jelentős költségek alól mentesül. Költségelvű kiadás során pedig a bérleti díj fedezi a lakással járó költséget. Szociális díjat pedig azok fizetnek, akik a privatizáció során nem vehették meg a lakásaikat. A műemléki védettségű, világörökségi területen lévő ingatlanokat ugyanis a „lex Budavárnak” is nevezett törvény miatt nem lehetett megvásárolni, az I. kerületben kvázi tovább él ezzel a tanácsi rendszer gyakorlata.

A polgármester szerint az ellenzéki média vadászik a Várban lakó, Fideszhez köthető bérlőkre, hogy újabb „leleplező” írás jelenhessen meg, miközben a nagy számok törvényei alapján a közel 800 vári bérlő között a másik oldal prominensei is képviseltetik magukat, ugyanazt a négyzetméter árat fizetik, mint Palkovics László miniszter vagy Bayer Zsolt, de ők soha nem kerülnek be a hírekbe.

Sorban újulnak meg a Vár lakóházai

Nagy Gábor Tamás a lapnak az önkormányzat tulajdonában lévő megüresedett bérlakások piaci alapú bérbeadásáról is beszélt, amivel jelentős költségeket takarít meg a Budavári Önkormányzat. Ilyen esetekben a lakások felújítása is a bérlőkre hárul, amellyel több millió forint felújítási költséget takarít meg a kerület.

A polgármester kifejtette: a felújítások a bérlemények értékét növelik, a bérlő 5 év határozott bérleti jogviszonyért, önkormányzati bérlakási viszonylatban magas bérleti díjért lakhat a kerületben, de a lakás teljes felújítása és annak karbantartása rá hárul. A polgármester arról is beszámolt, hogy nagyjából a ciklus végére elvégzik a Várban lévő összes műemlék lakóépület legszükségesebb felújítási munkálatait.

– A tavalyi évben tíz műemléképület újult meg a Várban 550 millió forintból, négy év alatt pedig 52. Hozzátette: idén 19 ház újul meg a Várban, mintegy 900 millió forintot szánnak a fejlesztésekre.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×