eur:
393.58
usd:
367.9
bux:
66376.55
2024. április 24. szerda György
A Szemp Air Kft. AN 2-es repülőgépe biológiai szúnyogirtást végez Szolnok határában 2015. április 23-án. Légi biológiai szúnyoggyérítést végeznek a városban és a környezetében lévő álló és pangó vizeken mintegy 450 hektáron.
Nyitókép: Mészáros János

Nagyüzemre kapcsol a katasztrófavédelem, Budapest is érintett

A héten több mint 51 ezer hektáron, 116 településen és hat budapesti kerület belterületén kezdik permetezni a kifejlett szúnyogokat, mert az esős és viszonylag meleg időjárás kifejezetten kedvez a vérszívóknak.

A tervek szerint Budapesten, Pest, Győr-Moson-Sopron, Jász-Nagykun-Szolnok és Csongrád megyében gyérítik a szúnyogokat a héten a szakemberek. Az esős és viszonylag meleg időjárás kifejezetten kedvez a szúnyogok fejlődésének - tájékoztatott a katasztrófavédelmi főigazgatóság.

A tenyészőhelyek száma hétről hétre emelkedik: a Szigetköz elárasztása, a tavak és folyók magasabb vízszintje, valamint a milliószámra keletkező pocsolyák mind hozzájárulnak a szúnyogok számának növekedéséhez.

Az elmúlt napok szeles, esős időjárása miatt a múlt héten elmaradt a Szigetközben a kifejlett szúnyogok földi permetezése. Elvégezték ugyanakkor a Velencei-tó és a Tisza-tó területén a biológiai lárvagyérítést. Az elmaradt kezeléseket pótolva a Szigetközben ezen a héten már légi és földi permetezéssel is fellépnek a vérszívók ellen.

Budapesten a III., IV., XIII., XXI., XXII., és XXIII. kerületben és a Csepel-sziget településein földi permetezést végeznek, míg Szolnok környékén légi és földi eljárásokat egyaránt alkalmaznak.

A Szigetközben a Dunánál, Csongrád megyében pedig a Tisza mentén biológiai módszerrel lépnek fel a lárvák ellen, csökkentve ezzel a szúnyogok utánpótlását.

A biológiai módszer során egy baktérium által termelt fehérjét használnak, ezt juttatják a lárvák élőhelyén a vízbe. Ez az eljárás csak a szúnyoglárvákat pusztítja el. A kifejlett szúnyogok ellen egy deltametrin nevű anyag permetezésével lépnek fel. Ezt a vegyszert olyan minimális mennyiségben juttatják ki, hogy az csak több ezerszeres dózisban jelentene veszélyt emberekre, háziállatokra. A vegyszer a szabadban néhány órán belül lebomlik, azt csak a települések belterületén, az esti és éjszakai órákban juttatják ki.

Az, hogy melyik településen mikor permeteznek, elérhető a katasztrófavédelem weboldalán.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×