INFORÁDIÓ 
2019. szeptember 20. péntek
Friderika

katasztrófavédelem

szúnyogirtás

budapest

Szolnok, 2015. április 23. A Szemp Air Kft. AN 2-es repülőgépe biológiai szúnyogirtást végez Szolnok határában 2015. április 23-án. Légi biológiai szúnyoggyérítést végeznek a városban és a környezetében lévő álló és pangó vizeken mintegy 450 hektáron. MTI Fotó: Mészáros János

Nagyüzemre kapcsol a katasztrófavédelem, Budapest is érintett

Infostart

A héten több mint 51 ezer hektáron, 116 településen és hat budapesti kerület belterületén kezdik permetezni a kifejlett szúnyogokat, mert az esős és viszonylag meleg időjárás kifejezetten kedvez a vérszívóknak.

A tervek szerint Budapesten, Pest, Győr-Moson-Sopron, Jász-Nagykun-Szolnok és Csongrád megyében gyérítik a szúnyogokat a héten a szakemberek. Az esős és viszonylag meleg időjárás kifejezetten kedvez a szúnyogok fejlődésének - tájékoztatott a katasztrófavédelmi főigazgatóság.

A tenyészőhelyek száma hétről hétre emelkedik: a Szigetköz elárasztása, a tavak és folyók magasabb vízszintje, valamint a milliószámra keletkező pocsolyák mind hozzájárulnak a szúnyogok számának növekedéséhez.

Az elmúlt napok szeles, esős időjárása miatt a múlt héten elmaradt a Szigetközben a kifejlett szúnyogok földi permetezése. Elvégezték ugyanakkor a Velencei-tó és a Tisza-tó területén a biológiai lárvagyérítést. Az elmaradt kezeléseket pótolva a Szigetközben ezen a héten már légi és földi permetezéssel is fellépnek a vérszívók ellen.

Budapesten a III., IV., XIII., XXI., XXII., és XXIII. kerületben és a Csepel-sziget településein földi permetezést végeznek, míg Szolnok környékén légi és földi eljárásokat egyaránt alkalmaznak.

A Szigetközben a Dunánál, Csongrád megyében pedig a Tisza mentén biológiai módszerrel lépnek fel a lárvák ellen, csökkentve ezzel a szúnyogok utánpótlását.

A biológiai módszer során egy baktérium által termelt fehérjét használnak, ezt juttatják a lárvák élőhelyén a vízbe. Ez az eljárás csak a szúnyoglárvákat pusztítja el. A kifejlett szúnyogok ellen egy deltametrin nevű anyag permetezésével lépnek fel. Ezt a vegyszert olyan minimális mennyiségben juttatják ki, hogy az csak több ezerszeres dózisban jelentene veszélyt emberekre, háziállatokra. A vegyszer a szabadban néhány órán belül lebomlik, azt csak a települések belterületén, az esti és éjszakai órákban juttatják ki.

Az, hogy melyik településen mikor permeteznek, elérhető a katasztrófavédelem weboldalán.

Nyitókép: Mészáros János
A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018