eur:
394.83
usd:
363.94
bux:
65588.02
2024. március 19. kedd Bánk, József
Az európai parlamenti választás hirdetménye a kifüggesztés előtt a XII. kerületi polgármesteri hivatalban 2019. március 11-én. Az Európai Unió tagországaiban május 23. és 26. között választják meg az EU törvényhozásának képviselőit, Magyarországon május 26-án.
Nyitókép: MTI/Mónus Márton

EP-választás - Jóval többen jelentkeztek át, mint öt éve

Több határidő is lejár szerda délután az európai parlamenti választáshoz kapcsolódóan.

Szerda délután 16 óráig kérhetik átjelentkezésüket egy másik településre azok a magyarországi lakóhellyel rendelkező választópolgárok, akik az Európai Parlament magyar tagjainak május 26-i választásán a lakóhelyüktől eltérő magyarországi településen kívánnak voksolni.

Szerda reggelig 77 034-en jelezték, hogy nem a lakóhelyükön akarnak szavazni; öt évvel ezelőtt a határidőig 69 ezren jelentkeztek át.

Az átjelentkezést a választó lakcíme szerinti helyi választási irodánál személyesen vagy online formában, a www.valasztas.hu oldalon lehet kérni. A kérelemnek a személyes adatokon túl tartalmaznia kell annak a településnek a megjelölését, ahol a választópolgár szavazni kíván.

Átjelentkezéssel az szavazhat, aki a szavazás napján Magyarországon, de a lakcíme szerinti szavazókörtől eltérő helyen tartózkodik. Tipikus esetben ez azt jelenti, hogy egy másik településen tartózkodó választópolgárnak nem kell hazautaznia választójoga gyakorlásához.

Emellett annak lehetőségét is biztosítja az átjelentkezés, hogy egy mozgásában korlátozott választó akkor is szavazhasson, ha nem otthon, hanem például kórházban van, amely akár ugyanazon a településen, de a lakcímétől eltérő szavazókör területén található.

A helyi választási iroda a választópolgárt kérelmére törli a lakcíme szerinti szavazókör névjegyzékéből, és egyidejűleg felveszi a megjelölt település átjelentkezéssel szavazók számára kijelölt szavazókörének névjegyzékébe.

A választó pénteken 16 óráig kérheti visszavételét a lakcíme szerinti szavazóköri névjegyzékbe.

Az idei választás újdonsága, hogy a választópolgárnak nem kell külön átjelentkezési kérelmet benyújtania, majd mozgóurnát igényelnie. Ha a lakcímétől eltérő szavazókörbe kér mozgóurnát, azt egyben átjelentkezési kérelemként is kezeli a választási iroda, törlik őt a lakcíme szerinti szavazókör névjegyzékéből, és egyidejűleg felveszik a megjelölt település átjelentkezéssel szavazók számára kijelölt szavazókörének névjegyzékébe.

Törlés is kérhető

Szintén délután 16 óráig még kérhetik a külképviseleti névjegyzékbe jelentkezett választópolgárok, hogy töröljék őket a külképviseleti névjegyzékből, mert mégis Magyarországon kívánnak szavazni az európai parlamenti (EP) képviselők választásán.

Azok a magyarországi lakcímmel rendelkező magyar állampolgárok, akik a választásának idején nem tartózkodnak Magyarországon, pénteken 16 óráig kérhették felvételüket a külképviseleti névjegyzékbe, hogy szavazatukat Magyarország 132 nagykövetségén, illetve konzulátusának egyikén adhassák le. Aki azonban meggondolja magát, és mégis Magyarországon szavazna, május 22-én, azaz szerdán 16 óráig kérheti, hogy töröljék a névjegyzékből.

A Nemzeti Választási Iroda adatai szerint 20 344-en kérték felvételüket a külképviseleti névjegyzékbe, amelyben jelenleg 20 303-an szerepelnek.

Mozgóurna

Szerda délután 16 óráig igényelheti a mozgásában akadályozott választópolgár, hogy akadálymentes szavazókörben szavazhasson.

Amíg nem sikerül az összes szavazóhelyiséget akadálymentessé tenni, a választópolgárnak előre jeleznie kell, ha akadálymentesített szavazóhelyiségben szeretne szavazni. A törvény szerint minden település minden választókerületében legalább egy szavazóhelyiséget akadálymentesíteni kell, országszerte 7 489 ilyen szavazókör van.

A választópolgár - ha a lakcíme szerint kijelölt szavazóhelyiség nem akadálymentes - szerdán 16 óráig kérheti online a www.valasztas.hu-n vagy személyesen a helyi választási irodában, hogy akadálymentes szavazóhelyiségben szavazhasson. Ebben az esetben a helyi választási iroda a lakcíme szerinti szavazóhelyiséggel azonos településen és választókerületben lévő, akadálymentes szavazóhelyiséggel rendelkező szavazókör névjegyzékébe teszi át.

Az a szavazó, aki az egészségi állapota vagy fogyatékossága miatt mozgásában korlátozott, de nem akar az akadálymentes szavazókörben voksolni, mozgóurnát kéthet. A mozgóurna iránti kérelmet

  • levélben vagy ügyfélkapus azonosítás nélkül interneten legkésőbb szerdán 16 óráig,
  • személyesen vagy ügyfélkapus azonosítással interneten pénteken 16 óráig vagy
  • május 24-én 16 órát követően ügyfélkapus azonosítással interneten vasárnap 12 óráig kell benyújtani.

A kérelemnek a szavazás napján legkésőbb 12 óráig kell megérkeznie a szavazatszámláló bizottsághoz. A mozgóurnával szavazókat a szavazatszámláló bizottság két tagja keresi fel.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.19. kedd, 18:00
Hankó Balázs
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×