INFORÁDIÓ 
2020. július 13. hétfő
Jenő

ep-választás 2019

megfigyelő

nemzeti választási iroda

Lezárt urnák az Erzsébetvárosi Kéttannyelvű Általános Iskola, Szakgimnázium és Szakközépiskolában az országgyűlési képviselő-választáson 2018. április 8-án.

Nyilvántartásba vették az első külföldi EP-választási megfigyelőket

Infostart / MTI

Azt is közzétették, hogy ki delegálta őket.

Nyilvántartásba vette a Nemzeti Választási Iroda az első nemzetközi megfigyelőket a május 26-ai európai parlamenti (EP-) választásra. A hat emberből hármat a Budapesti Francia Nagykövetség, hármat pedig az Oroszországi Föderáció Nagykövetsége delegált.

A választási eljárásról szóló törvény lehetőséget biztosít arra, hogy más állam vagy nemzetközi szervezet képviselője figyelemmel kísérje a választási szervek munkáját, a választási eljárás teljes menetét.

A nemzetközi megfigyelő a többi között betekinthet a választási bizottságok irataiba, kérdést tehet fel a választási szervek tagjainak, felhívhatja figyelmüket a vélt rendellenességekre.

Nem zavarhatja és nem befolyásolhatja azonban a választási eljárást, a választási szervek munkáját, és köteles tevékenységét pártatlanul végezni.

A nemzetközi megfigyelőknek nyilvántartásba kell vetetniük magukat a Nemzeti Választási Irodánál (NVI), amely a nemzetközi megfigyelők nevét, valamint a megbízó állam vagy nemzetközi szervezet nevét internetes tájékoztató oldalán, a www.valasztas.hu-n folyamatosan közzé is teszi.

Öt évvel ezelőtt mindössze négy nemzetközi megfigyelő akkreditáltatta magát az EP-választásra, valamennyien az Oroszországi Föderáció nagykövetségéről.

Nyitókép: Balogh Zoltán
A címlapról ajánljuk

×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018