eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Pálffy Ilona, a Nemzeti Választási Iroda elnöke a szavazólapok mintáit mutatja a május 26-i európai parlamenti választás szavazólapjainak gyártásáról tartott sajtótájékoztatón az ANY Biztonsági Nyomda Nyrt. budapesti nyomdájában 2019. május 10-én.
Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán

EP-választás - Fontos határidők járnak le a héten

Pálffy Ilona, a Nemzeti Választási Iroda elnöke szerint most nem lesz gond az átjelentkezőkkel, de ahol az elmúlt évben probléma volt, ott személyesen és többször ellenőriz majd mindent a választás estéjén.

Akadálymentesített szavazókört május 22-én délután 4 óráig igényelhetnek. Ilyenből 7489 van, minden választókerületben legalább egy. Mozgó urnát május 26-án délig lehet kérni, de attól függően, hogy személyesen levélben, interneten, ügyfélkapus azonosítóval vagy anélkül nyújtják be az igényüket, május 22-i és 24-i határidők is érvényesek lehetnek, ezért mindenképpen érdemes tájékozódni a Valasztas.hu oldalon.

Az átjelentkezőknek is igyekezniük kell. A magyarországi lakóhellyel rendelkező választópolgároknak szerdán délután 4 óráig van idejük arra, hogy egy másik településre kérjék át magukat, személyesen a választási irodában, postán, vagy online, a Valasztas.hu oldalon. Az átjelentkezők most harmincezren vannak, öt évvel ezelőtt a végleges létszámuk 69 ezer volt.

Pálffy Ilona, a Nemzeti Választási Iroda elnöke szerint most nem lesz gond az átjelentkezőkkel, mert sikerült elfogadtatnia a javaslatainak a nagy részét a szavazókörök kialakításánál, de, mint mondta, ahol az elmúlt évben probléma volt oda ki fog menni többször és ellenőrizni fogja a termet, a személyeket, a fölbontást, mindent.

"A pártoktól lehet, hogy hamarabb ki fog szivárogni az eredmény, mire mi azt közzétehetjük"

- mondta Pálffy Ilona, aki ezzel arra utalt, hogy a szavazás eredményét a Nemzeti Választási Iroda nem hozhatja nyilvánosságra addig, amíg az utolsó európai szavazókör be nem zár, ez Olaszországban működik, mert ott este 11 óráig lehet voksolni. A pártok ugyanakkor a szavazatszámlálást ellenőrző delegáltjaikon keresztül megtudhatják és el is mondhatják az eredményt. Ezért valószínű, hogy vasárnap, azaz május 26-án este 9-10 óra körül már tudni fogjuk azt.

Az Európai Parlamenti Választás május 26-án lesz, reggel 6 és este 7 óra között, csak érvényes okmányokkal lehet részt venni rajta, ezért a kormányablakok május 25-én és 26-án is nyitva lesznek - közölte a Miniszterelnökség.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×