INFORÁDIÓ 
2019. augusztus 21. szerda
Hajna, Sámuel

időjárás

figyelmeztetés

előrejelzés

zivatar

jégeső

Viharos szél és jégeső - kiadták a figyelmeztetést

Viharos szél és jégeső - kiadták a figyelmeztetést

Infostart

Öt megyére felhőszakadás, négy megyére heves zivatar miatt adott ki elsőfokú figyelmeztetést az Országos Meteorológiai Szolgálat.

Borsod-Abaúj-Zemplén, Békés, Csongrád, Jász-Nagykun-Szolnok és Hajdú-Bihar megyére adtak figyelmeztetést felhőszakadást, mert intenzív záporokból, zivatarokból rövid idő alatt 25-30 mm-t meghaladó csapadék hullhat. Utóbbi négy megyében heves zivatarokra is figyelmeztetnek.

Az előrejelzés szerint a déli óráktól eleinte helyenként, majd délutántól, késő délutántól főként a Dunától keletre több hullámban kell zivatarokra számítani. A zivatarok déli, délkeleti irányból észak felé haladnak és nagy valószínűséggel rendszerekbe is szerveződhetnek. A zivatarokat többfelé kísérheti felhőszakadás, viharos erejű kifutószél (70-90 km/h-nál erősebb), esetleg néhol nagyobb méretű jég (1-2 cm-nél nagyobb) is, ez utóbbira legnagyobb esély a délkeleti országrészben mutatkozik. A zivatartevékenység az éjszaka során sem szűnik meg mindenütt, a zivatarok várhatóan a reggeli órákra hagyják el az országot északi irányba.

Hétfőn a reggeli órákra elhagyják a zivatarok az országot, majd átmeneti szünet után napközben ismét többfelé számítani kell képződésükre, legkésőbb (késő délutáni esti órákban) az északkeleti országrészben. Ezen zivatarok már kevésbé lesznek hevesek az esti, éjjeli zivatarrendszerekhez képest, viharos széllökések (60-70 km/h), kisebb felhőszakadás (20-30 mm), kisméretű jég társulhatnak hozzájuk.

Nyitókép: Pixabay
A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018