INFORÁDIÓ 
2020. augusztus 9. vasárnap
Emőd

dinoszaurusz

tojás

fosszília

Egy körülbelül 65 millió éves, eredeti Hadrosauridae dinoszaurusz tojást mutat egy munkatárs az Évmilliók urai – Élethű dinók Amerikából címmel nyíló kiállításon a szegedi Móra Ferenc Múzeumban 2018. július 10-én. A július 14-től látogatható tárlaton eredeti fosszíliákat, valós méretű csontváz- és állatrekonstrukciókat tekinthetnek meg az érdeklődők.

Kérdéseket vetnek fel és válaszokat adnak a megtalált dinoszaurusztojások

Egy nemzetközi kutatócsoport először vizsgálta meg a legrégebbi dinoszaurusztojások szerkezetét. Az eredmények nem csak válaszokat adtak, de újabb kérdéseket is hoztak - mondta el az InfoRádió Szigma - A holnap világa című magazinműsorában a kutatócsoport magyar tagja, Prondvai Edina.

Kisebb-nagyobb becslési bizonytalanságok vannak, de a kutatók szerint 195 millió évvel ezelőtt jelentek meg ezek a tojásfajták, bár ez nem jelenti azt, hogy ne lehetett volna kissé korábban is ilyennel találkozni, de a fosszilis rekord nem őriz meg nekünk mindent - mondta Prondvai Edina. Az MTA-ELTE Lendület Dinoszaurusz Kutatócsoport és a Genti Egyetem Gerincesek Evolúciós Morfológiája Kutatócsoportjának tagja hozzátette: az említett korból sok helyen jelennek meg a kemény tojáshéjak és a tojásfosszíliák.

A legrégebbi tojások abban különböznek a többitől, hogy – bár a szerkezeti felépítése követi a krokodilok és a madarak ágának fő vonulatát – a burka azonban rendkívül vékony, ami átmenetet képez a lágy- és kemény héjú tojások között – emelte ki Prondvai Edina.

315 millió évvel ezelőtt megjelentek a tojásrakásra képes magzatburkos gerincesek, de a két korszak között eltelt időből nem maradtak fel fosszíliák – tette hozzá a szakértő. Ebből arra következtetnek, hogy ekkor lágy héjú tojásokat raktak a dinoszauruszok, majd történhetett valami, amire minden faj egymástól függetlenül úgy reagált, hogy elkezdte vastagítani a meszes tojáshéjat. Rejtély azonban, hogy milyen környezeti faktorra volt ez a válasz. Oxigénszint-emelkedésre utaló jelek vannak közel abból az időszakból, de mégsem teljes az időbeli átfedés.

A beszélgetést teljes hosszában meghallgathatják az InfoRádió Szigma - A holnap világa című magazinműsorának keddi adásában.

Nyitókép: MTI/Rosta Tibor

Kapcsolódó hang

Kérdéseket vetnek fel és válaszokat adnak a megtalált dinoszaurusztojások
 
A címlapról ajánljuk

×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018