INFORÁDIÓ 
2019. június 24. hétfő
Iván

pánikbetegség

semmelweis egyetem

purebl györgy

kezelés

Hatékonyan kezelhető a pánikbetegség – nem csak gyógyszer kell hozzá

Hatékonyan kezelhető a pánikbetegség – nem csak gyógyszer kell hozzá

Húsz évvel ezelőtt még hónapokat kellett várni a diagnózisig, de ma már akár heteken belül gyógyítható a pánikbetegség – mondta az InfoRádiónak a Semmelweis Egyetem Magatartástudományi Intézet igazgatóhelyettese.

Régóta létezik hatékony kezelése a pánikbetegségnek, Magyarországon szinte egyedülálló módon már az 1990-es években elérhető volt a gyógyszeres és a kognitív viselkedésterápia is – közölte az InfoRádióval Purebl György. Az igazgatóhelyettes hozzátette: utóbbit az oxfordi egyetem után, a világon másodszor vezették be a Semmelweis Egyetemen.

A probléma nem is a kezelés hiánya volt, hanem az, hogy az érintettek és az orvosok nem ismerték fel a pánikbetegséget. Purebl György szerint ma már az orvosok és a betegek is felismerik a problémát.

A szakértő elárulta a betegség tüneteit is:

„a legtöbb pánikbeteg mellkasi fájdalomról, kapkodó nehézlégzésről, szívdobogásról, leizzadásról panaszkodik”,

ezek a veszélyes szívbetegség jeleire hasonlítanak, így ezt tapasztalva érdemes kardiológushoz fordulni és kizárni ezt a veszélyt. Pánikbetegség esetén ezek a rohamok maguktól elmúlnak, maximális intenzitásukat 10 perc körül érik el.

A rohammal szemben kialakulhat anticipált szorongás, amikor a beteg attól tart, hogy a tünetegyüttes újból megismétlődik, és folyamatosan figyeli magát, illetve kerüli azokat a helyzeteket, amiből nem tud kimenekülni vagy segítséget kapni. Előbbivel csak közelebb hozza a rohamot, másodiknak pedig velejárója az agorafóbia, mint a pánikbetegség szövődménye.

A betegséget gyógyszeres kezeléssel és egy – körülbelül 12 hetes – speciális pszichoterápiával, az úgynevezett kognitív viselkedésterápiával lehet kezelni.

Az egyetemi docens hozzátette, bár az eredeti terápia tizenkét alkalmas, tapasztalata szerint ma már – a korai diagnózisnak köszönhetően – rövidebb idő alatt is jelentősen javulhat a betegek állapota. A terápia nem könnyű, olyan, mint egy intenzív nyelvtanfolyam, a gyógyuláshoz a páciens aktív közreműködése szükséges.

Nyitókép: Pixabay

Kapcsolódó hang

Hatékonyan kezelhető a pánikbetegség
 


A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018