eur:
394.83
usd:
364.11
bux:
65536.97
2024. március 19. kedd Bánk, József
Elektronikus személyazonosító igazolványt tart kezében tulajdonosa az első új típusú okmány átadása alkalmából tartott sajtótájékoztatón a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatalában 2016. január 11-én. Az okmányt elektronikus aláírásra is lehet használni, valamint az a TAJ-kártya és az adóazonosító igazolvány funkcióit is ellátja.
Nyitókép: Máthé Zoltán

Veszélyes próbálkozás a megtalált iratok tulajdonosát a Facebookon keresni

A közösségi oldalakon sok olyan poszt kering, amelyeken valamilyen elveszett iratnak, igazolványnak keresik a gazdáját. A jó szándékú felhasználók szeretnék megtalálni a jogos tulajdonost, de nem biztos, hogy ezt jogszerűen teszik.

A talált bankkártyákat, személyes iratokat, igazolványokat gyakran lefényképezik, és mindenféle kitakarás nélkül töltik fel a világhálóra, közösségi oldalakra. Pedig ezek sokszor személyes adatokat is tartalmazhatnak, amelyek visszaélésekre adnak lehetőséget. A számítógépeken, sőt már a legtöbb telefonon is van olyan program, amelyekkel néhány másodperc alatt ki lehet takarni az érzékeny adatokat, ha mindenképpen ezen a fórumon szeretnénk megtalálni a papírok tulajdonosát.

A vaol.hu megkérdezte a Szombathelyi Rendőrkapitányságot is, hogy hivatalos iratok, igazolványok megtalálása esetén mi a helyes eljárás. A más nevére szóló személyazonosító igazolványt le kell adni a találás helye szerint illetékes jegyzőnek, aki haladéktalanul megküldi a találás helye szerint illetékes járási hivatalnak, amely belföldön postai úton, könyvelt küldeményként küldi meg az arra jogosultnak. Ha a polgár nem veszi át, a találástól számított egy év eltelte után átvétel hiányában érvénytelenítik az okmányt.

A rendőrség felhívja a figyelmet, hogy szabálysértést nem követünk el, ha közzétesszük a közösségi médiában más lefényképezett okmányait, de ezzel sérülhet a személyes adatok védelméhez való jog, valamint fennáll annak a veszélye, hogy a nyilvánosságra került adatokkal visszaélnek.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.19. kedd, 18:00
Hankó Balázs
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára
Átfogó orosz hadjárattól tart Ukrajna, Európa háborúra készül - Híreink az ukrajnai háborúról kedden

Átfogó orosz hadjárattól tart Ukrajna, Európa háborúra készül - Híreink az ukrajnai háborúról kedden

Páncélozott harcjármű-koalíciót alapított Németország és Lengyelország, ismét téma az ukrán haderő tankokkal való felfegyverzése. Közben Lindsey Graham amerikai republikánus szenátor Ukrajnába látogatott, ahol arról beszélt, hogy hamarosan megegyezhet a két nagypárt Ukrajna támogatásáról. Charles Michel, az Európai Tanács elnöke úgy látja: eljött az idő, hogy Európa felkészüljön a háborúra. Ukrajna közben egy átfogó orosz offenzíva elhárítására készül. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború aktualitásaival.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×